Hlavní obsah
Internet a technologie

Deset profesí, které nahradí umělá inteligence. Najdete mezi nimi tu svou?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Shutterstock

Jaké profese nahradí umělá inteligence a jak změní lidské životy?

Článek

Prakticky každý den slyšíme nějakou zprávu ohledně umělé inteligence. Čím dál více lidí zkouší funkce ChatuGPT nebo podobných nástrojů a jsou překvapení, s jakou rychlostí a s jakými výsledky tyto nástroje reagují. Zcela přirozeně tak člověka napadne otázka, co vše umělá inteligence dokáže? Opravdu jednoho dne nahradí lidské myšlení?

Člověk se nechá snadno vyděsit. Když chcete získat lidskou pozornost, tak nejjednodušší cestou je přijít s děsivou zprávou. Možná i proto se novinové titulky plní zprávami o tom, jak umělá inteligence nahradí stovky milionů pracovních míst nebo jak vědci vyzývají k zastavení jejího vývoje a podobně.

Proto si myslím, že je dobré pochopit jakou roli hraje v lidském životě strach a jak s ním pracovat. Umělá inteligence je pro nás něco nového a neznámého. Většina z nás, včetně mě samotného, vůbec netuší, jak tento moderní stroj funguje a žasneme nad tím, s jakou rychlostí si je schopen poradit s řešením různých úkolů. Jednoduše máme strach z neznáma a ten snadno převezme kontrolu nad naším rozhodováním.

Co přinese budoucnost?

Na toto téma jsem diskutoval s jedním z hostů mého podcastu Myšlením na vrchol s Petrem Štěpánkem, ambasadorem nadace Napoleona Hilla v Česku. Petr se po několika měsících spolupráce s nástroji využívajícími umělou inteligenci rozhodl k poměrně radikálnímu rozhodnutí. Tedy že v rámci svých podnikatelských projektů nebude používat žádné nástroje využívající umělou inteligenci.

Upřímně si myslím, že nikdo dnes není schopen předpovědět, co budoucnost přinese a jakým způsobem promění umělá inteligence naše životy. Asi s jistotou můžeme říct, že tato moderní technologie skutečně nahradí miliony pracovních míst, protože poskytuje příležitost zjednodušit a zefektivnit práci. Je na tom ale něco špatného? Musíme z toho mít nutně strach, nebo naopak půjdeme s dobou a budeme v nové technologii hledat nové příležitosti?

Zkusme si uvědomit, že stejně jako mobilní telefon, počítačové hry nebo sociální sítě mohou ovládat lidské chování, tak něco podobného může způsobovat i jakákoliv jiná technologie. Ve výsledku ale záleží vždy na každém z nás, zda dovolíme, aby nám byl nástroj dobrým sluhou, anebo zlým pánem. Když se ale ohlédneme jen deset, dvacet nebo třicet let zpátky, tak věřím, že také uvidíte osobnosti, které dokázaly s příchodem moderních nástrojů najít nové příležitosti a vytěžit z nich maximum. Mezi koho se budete chtít zařadit vy? Budete čekat ve strachu, co umělá inteligence přinese, anebo budete hledat nové příležitosti a zkusíte z nich vytěžit maximum?

WTF?

Pokud si chcete zvolit druhou variantu a chcete zjistit, jak nad moderní budoucností přemýšlet trochu jinak, doporučuji knihu od Tima O’Reillyo WTF: Co přinese budoucnost a jak ji přežít. Autor této knihy stál u zrodu velkých technologických firem, které dnes ovládají naše životy, a ne nadarmo si vysloužil přezdívku „věštec ze Sillicon Valley“. Pokud jste knihu nečetli a chcete nahlédnout do budoucnosti očima muže, který už předpověděl mnoho technologických směrů, zmíněná kniha by neměla chybět ve Vaší knihovně.

Když dnes slyším názory některých lidí, občas mám pocit, jako bychom se vrátili do období průmyslové revoluce, kdy dělníci v továrnách ničili stroje ze strachu, že jim seberou práci. Asi s jistotou můžeme říct, že umělá inteligence už dnes může v klidu nahradit mnoho profesí. Pořád si ale nemyslím, že to nutně musíme vnímat špatně. Znovu se potvrzuje myšlenka O’Reillyo, kde zmiňuje, že budoucnost bude patřit lidem, kteří se budou schopni rychle adaptovat na změny a přizpůsobovat se nový trendům. Jednoduše se asi budeme muset naučit žít s tím, že svou profesi změníme několikrát za život a že budoucnost bude patřit lidem, kteří se budou chtít učit novým věcem.

Jenže co se má člověk učit?
Kde jsou ty nové příležitosti?
Jakou lidskou práci může umělá inteligence nahradit?

Zkusil jsem na tyto otázky zeptat samotného ChatuGPT a musím říct, že jeho odpovědi docela dávají smysl. Dovolte mi je citovat:

„AI může nahradit zejména ty profese, které vyžadují rutinní úkoly a vysokou přesnost. Mezi ně patří:

1. Operátoři na výrobních linkách: AI může být použita ke sledování a kontrolování výrobních procesů a eliminování chyb.
2. Pokladní: AI může být použita k automatizaci procesu placení a eliminování nutnosti manuálního zpracování plateb.
3. Účetní: AI může být použita ke sledování účetních knih a eliminování chyb v záznamech.
4. Asistenti zákaznické podpory: AI může být použita k odpovídání na dotazy zákazníků a řešení problémů, aniž by byla nutná interakce s lidským operátorem.
5. Pracovníci v oblasti logistiky a dopravy: AI může být použita k plánování tras a optimalizaci dodavatelských řetězců.
6. Některé typy úředníků: AI může být použita ke zpracování a kategorizaci dokumentů a formulářů.
7. Asistenti a sekretáři: S vývojem chatbotů a hlasových asistentů, jako je Siri nebo Alexa, mohou být tradiční asistenti a sekretáři nahrazeni AI.
8. Bankovní zaměstnanci: AI může být použita k analýze rizikových profilů, monitorování úvěrových aplikací, detekci podvodů a podobně, což může znamenat, že bankovní zaměstnanci mohou být nahrazeni AI.
9. Řidiči a dopravní pracovníci: S vývojem samo-řiditelných vozidel mohou být řidiči a jiní dopravní pracovníci nahrazeni AI.
10. Realitní makléři: AI může být použita k identifikaci a porovnání nemovitostí, ale stále jsou potřebné lidské dovednosti při jednání s klienty a uzavírání smluv.“

Někoho možná může vyděsit, když mu sám stroj řekne, že jednou nahradí jeho práci. Možná jste si ale také všimli, že samotná umělá inteligence nás upozorňuje na to, že jsou stále určité aspekty lidské práce, které není snadné nahradit. Mezilidské vztahy, různé interakce mezi lidmi, empatie, kreativita, cítit a prožívat emoce. To je to, co dělá člověka člověkem. Proto si myslím, že bychom neměli mít z budoucnosti strach a měli bychom spíše přemýšlet, jak z přítomnosti vytěžit maximum. Umělá inteligence už dnes může zefektivnit vaši práci s informacemi a daty. Pořád je to nástroj, který přináší nové příležitosti, a záleží na každém z nás, jakým způsobem a jak moc budeme s tímto nástrojem pracovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz