Hlavní obsah
Seberozvoj

Tři způsoby, jak si zvednout sebevědomí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: shutterstock

Co vidíte při pohledu do zrcadla? Věříte v sebe sama a ve schopnosti, nebo snad převládají pochyby a blbá nálada? Pojďme se podívat na tři jednoduché způsoby, které zvednou vaše sebevědomí.

Článek

Prohraný zápas.

Nepovedený obchod.

Zklamání z nefunkčního vztahu.

V životě můžeme prožívat mnoho situací, které nás sráží na dno. Jsou to situace, při kterých prožíváme smutek, bezmoc nebo naštvání. Tedy emoce, které z nás jen vysávají energii. A čím více podobných emocí člověk prožije, tím méně energie mu zbývá a tím větší dopady to má na jeho sebevědomí. Jenže jak to změnit? Jak si udržet zdravou míru vlastního sebevědomí, když se v životě nic nedaří? Odpověď můžeme hledat právě v prožívaných emocích.

Pojďme se nejprve uvědomit, že na každou emoci lze pohlížet jen jako na nositele energie. Některé emoce mají v sobě energetický náboj, který nám pomáhá růst a prožívat lepší život. Jiné nás zase utlumují a nutí zůstat na místě. Někteří lidé si myslí, že emoce, jako je strach nebo smutek, jsou špatné. A protože s tímto nastavením žijí mnohdy i celý život, mají potřebu se takovým emocím vyhýbat. Často pak život takových lidí vypadá jako jeden velký útěk. Většinu života tito lidé utíkají před svými strachy a trápeními. Mohou se pak divit, že jim nezbývá už dost energie, kterou by mohli investovat do lepšího života, když neustále před něčím utíkají? Mohou se takoví lidé divit, že nemají dost sebevědomí, když pořád utíkají sami před sebou?

Věřte, prosím, že moc dobře vím, o čem teď mluvím. Sám si ještě moc dobře pamatuji na období mého života, kdy jsem si myslel, že je špatné cítit strach, prožívat vztek nebo beznaděj a plakat. „Chlapi přece nepláčou“ nebo „Nebuď přece srab, správný chlap se nikdy nebojí“, učili mě odmalička, a tak se není čemu divit, že jsem se naučil před vlastními pocity a emocemi utíkat, aniž bych se zajímal o jejich význam. Až když jsem pochopil, že každá emoce má svůj význam a že není potřeba rozdělovat je na dobré a špatné, tak jsem si je dokázal dovolit prožít a přestat se za ně stydět. A to se velmi rychle začalo odrážet na míře mého sebevědomí i kvalitě celého života.

SEBEVĚDOMÍ pokud se nyní zaměříme jen na toto slovo a pokud si jej řeknete nahlas, co prožíváte? Zkuste si ještě jednou říct sebevědomí a chvíli se na toto slovo zaměřte.

  • Jaké pocity cítíte?
  • Je to příjemný pocit, když se řekne sebevědomí, nebo cítíte spíš smutek, nervozitu, nejistotu nebo zklamání?
  • Mnoho lidí má s tímto slovem spojené negativní pocity. Já se ptám, proč to tak je?
  • Proč už samotné slovo sebevědomí nám je schopno nahánět husí kůži?
  • Co to vypovídá o nás samotných?
  • Znamená to snad, že nejsme dost dobří?
  • Anebo je to způsobeno jenom tím, že jsme v životě zažili až příliš mnoho proher?

Schopnost silných

Pro mě je sebevědomí spojeno s uvědomováním si sama sebe. Je o schopnosti umět přijmout všechny své přednosti, ale i nedostatky, a to bez jakýchkoliv výčitek nebo špatných emocí. Už dlouho obdivuji příběhy lidí, kteří umějí pracovat se sebevědomím a vytěžit z této schopnosti maximum pro svůj život.  Už dávno jsem si na těchto lidech všiml a dost často jsem také obdivoval, jak umí s touto schopností skvěle pracovat a využít ji pro svůj prospěch.

A přitom to není žádná atomová věda. Lidé, kteří se stali tvůrcem svého života, si jsou jednoduše dobře vědomi, že nemohou být ve všem nejlepší a ani se o to nesnaží. Vědí, že i oni mají své slabé stránky a že pro jejich spokojený život je mnohem lepší investovat svou energii do svých silných stránek než do rozvoje těch slabých, nebo dokonce do trávení času nad činnostmi, které je nenaplňují, ba dokonce frustrují. Stejně tak si jsou tito lidé velmi dobře vědomi, že ani v silných stránkách nemohou být vždy nejlepší a že je vždy prostor pro jejich růst. Zaměřovat se na růst silných stránek je to, co úspěšné baví a dává jejich životu smysl. A potom už je to jednoduché. Protože v momentě, kdy známe sami sebe, jsem si vědomi svých talentů a současně jsme byli schopni i přijmout své nedostatky bez výčitek, tak už není složité zaměřit se na rozvoj silných stránek, a tím pádem i roztočit spirálu sebevědomí správným směrem.

Opačná spirála

Důležité je dokázat vůbec spirálu sebevědomí roztočit. Bohužel většina nespokojených lidí, kteří mají nízké sebevědomí, se nevědomky dostala do klesající emoční spirály. Je to jejich životní spirála, která je táhne ke dnu. Je to spirále NEsebevědomí. Pokud bychom si opět toto slovo rozebrali, tak se v zásadě jedná o stav, kdy nejsme schopni být si vědomi sami sebe. Znamená to, že neznáme své talenty, tím pádem ani nevíme, jakým směrem chceme v životě kráčet, a spíš děláme to, k čemu nás vede naše okolí a prostředí, do kterého se během života dostaneme.

Na spirále NEsebevědomí je nejhorší, že je velmi náročné ji zastavit a roztočit druhým směrem, tedy udělat z ní spirálu sebevědomí, která nás vynáší stále výš a výš. A čím rychleji se spirála NEsebevědomí točí a čím nižší je samotná míra našeho sebevědomí, tím náročnějším se tento úkol stává. Jak jsem ale již zmiňoval v úvodu dnešního podcastu, tak míru vlastního sebevědomí nejvíce ovlivňují prožité situace a emoce. Proto jsem přesvědčený, že pokud chceme roztočit spirálu druhým směrem a stoupat vzhůru, potřebujeme se zaměřit na prožívání emocí, které nás podporují v růstu.

Jenže jak to dokázat, když se člověk už topí ve svých trápeních a má pocit, že se mu v životě nic nedaří? Jak roztočit spirálu správným směrem a získat dostatek vnitřní síly pro své vlastní sny? Pojďme si ukázat tři jednoduché způsoby, které pomohou Vaši emoční spirálu rostočit správným směrem.

1. Způsob: PROSTŘEDÍ

Prvním faktorem je pozitivní prostředí pro růst. Pokud trávíte svůj čas v partě lidí, kde si všichni jen stěžují nebo zahlcují svůj vnitřní svět negativními informacemi, můžete se potom divit, že prožíváte i negativní situace? Všechny naše emoce mají jednu velkou výhodu. Jsou nakažlivé. Proto jakmile přijdete s nízkým sebevědomím do prostředí, kde všichni prožívají nadšení a radost, brzy takové emoce začnete prožívat také. Když se začnete obklopovat pozitivním prostředím a lidmi, kde všichni směřují svou energii stejným směrem, kde se navzájem inspirují a sdílejí své radosti, je to podobné, jako by někdo přišel, zastavil vaši spirálu NEsebevědomí a pomáhal vám ji roztáčet druhým směrem.

2. Způsob: KNOW-HOW

Další způsob, který zcela zásadně ovlivňuje naši vnitřní sílu, je kvalita informací a naše know-how. Jistě si již všímáte, jak moc tento faktor souvisí s prostředím. Když budete například číst seberozvojové knihy, možná jejich efekt nebude okamžitý. Za sebe ale mohu říct, že čím více takových knih přečtete, tím větší budou mít dopad na váš život už jen tím, že v nich najdete informace, které ve vás vzbuzují nadšení, vášeň nebo jen obyčejnou zvědavost. A jakmile začneme získávat nové informace a zkušenosti, otevírají se nám s nimi nové možnosti a touhy zkoušet nové věci. Tím pádem roste i naše chuť vystupovat z komfortní zóny. A to vše je ještě podpořeno třetím způsobem, kterým je…

3. Způsob: OTEVŘENOST

Jakmile jsme schopni mluvit zcela otevřeně o našich radostech, ale i starostech, o našich prohrách, ale i výhrách, tak tím získáváme důvěru. Můžeme tak získat důvěru nejen od našeho okolí, které nám pomáhá růst, ale stejně tak tímto způsobem získáváme také důvěru sami v sebe. A taková sebedůvěra je jakousi základní esencí pro naše sebevědomí.

Dokážete být otevření novým příležitostem?

Umíte přijmout názory druhých a odnést si z nich jen to dobré?

Zvládnete být upřímní sami k sobě i druhým lidem?

Pokud chcete s těmito tématy pomoct, můžete začít čerpat inspiraci v podcastu Myšlením na vrchol, který si naladíte zdarma v každé podcastové aplikaci. V podcastu najdete krátké seberozvojové epizody, ve kterým se zamýšlím nad různými tématy osobního rozvoje, ale stejně tak v něm najdete také rozhovory s inspirativními a zajímavými lidmi. Například tento článek, si můžete ve formě podcastu poslechnout v přehrávači níže.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz