Hlavní obsah
Seberozvoj

Jak vznikla kniha Myšlením k bohatství, která pomohla změnit svět

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: shutterstock

Řadí se mezi nejprodávanější knihy všech dob a pomohla ukončit Velkou hospodářskou krizi. Po celém světě bylo prodáno více jak 100 milionů výtisků. Co stálo za jejím vznikem?

Článek

Představte si, že máte příležitost promluvit si s Jeffem Bezosem o svých ambicích a získáte od něj nabídku tyto ambice realizovat. Má to ale jeden háček. Nenabídne vám žádnou mzdu ani jiné peníze a podobné prostředky. Naopak se ještě dozvíte, že odměnu za svou práci můžete očekávat, jestli vůbec, nejdříve tak tak za dvacet let. Byli byste ochotni takovou výzvu přijmout? A jaká činnost by to musela být?

Přijmout výzvu

Když Napoleon Hill začal budovat svou kariéru reportéra pro noviny v malých městech v okolí rodného města Wise County ve Virginii, tak nic nenasvědčovalo, že by se z něj měl stát jeden z nejvýznamnějších knižních autorů 20. století. Na cestu reportéra se vydal v 15 letech, jen aby získal prostředky na studia práv. Cesta jej ovšem dovedla k osudové schůzce, jež mladému reportérovi změnila život. Tehdy Hill přijal výzvu od nejbohatšího muže světa Andrewa Carnegieho a zasvětil svůj život objevování principů, díky nimž lidé dosahují úspěchu. Hill se díky Carnegiemu setkal s lidmi jako byli Theodore Roosevelt, Thomas Edison, John D. Rockefeller, Henry Ford, King Gillette, Alexander Graham Bell a stovky dalších. Sám Carnegie si už tehdy uvědomoval, že pokud má Hill prokázat principy úspěchu, ve které i slavný podnikatel sám věřil, tak nesmí být na své cestě motivován penězi, ale vnitřní touhou a vírou. Otevřením dveří k nejúspěšnějším lidem tehdejší doby tak udělal pro Hilla mnohem víc, než pokud by mu nabídl jen honorář za jeho práci.

Po sedmi letech usilovné práce mladého reportéra Andrew Carnegie zemřel - nedožil se velkolepých Hillových objevů, zapříčinil však možnost jejich vzniku. Po smrti svého největšího podporovatele a mentora Napoleon Hill ve své práci pokračoval ještě dalších osmnáct let. Hillovo úsilí nakonec vyústilo v publikování několika knih, včetně jeho nejznámějšího díla Think and Grow Rich. Jeho kniha je považována za základní dílo osobního rozvoje a představuje všechny základní principy sebezdokonalování.

Vytrvat

Obrysy samotných principů úspěchu a bohatství, jež Hill ve své knize publikoval, viděl mladý reportér již po pár desítkách rozhovorů. Chtěl si být však jistý svým výzkumem, chtěl si být jistý, že jsou jeho zjištění správná. Při své práci postupoval vědeckými metodami, se svými reposndenty se opakovaně potkával a ověřoval jejich myšlenky. Svůj život zasvětil největšímu výzkumu úspěchu v historii lidských dějin a tímto způsobem pracoval až do svých 54 let, kdy vydal své životní, vrcholné dílo - knihu Myšlením k bohatství.

Každý, s kým se Hill potkal a byl v té době naživu, si jeho knihu přečetl a začal o ní mluvit. Všichni tito lidé si po jejím přečtení uvědomovali, jaká síla se v práci Napoleona Hilla skrývá. Poprvé v historii lidstva někdo vytvořil knihu, která lidem dávala jasný a stručný návod, který jim pomůže skoncovat s chudobou a neúspěchem. Bez ohledu na rasu, pohlaví i výchozí sociální postavení měli lidé k dispozici vědění, které jim ukazovalo, jakým způsobem změnit svůj život k lepšímu. Knize Napoleona Hilla je připisována zásluha za rozkvět světového bohatství a ukončení velké hospodářské krize. Hill tehdy vyvrcholením svého pětadvacetiletého výzkumu zažehl ve svých čtenářích plamen touhy, se kterým dokázali jeho čtenáři věřit ve vlastní sny.

Zvítězit

Říká se, že Andrew Carnegie prostřednictvím své přítomnosti a svých myšlenek pomohl desítkám lidí stát se milionáři, ale Napoleon Hill prostřednictvím své knihy pomohl k bohatství několika milionům lidí. A pod slovem bohatství nemusíme vidět jen sedmi a víceciferná čísla. Lidé, kteří dosáhli bohatství dle Hillových principů, pochopili, že skutečné bohatství a úspěch se skrývá ve všech aspektech našeho života. Bohatý život je o pocitech naplnění a o dostatku. Náš život je bohatý na kvalitu našich vztahů, je bohatý na kvalitu našeho zdraví, je bohatý na kvalitu našich zážitků a je bohatý na kvalitu pozitivních pocitů. Skutečné bohatství je o kvalitě života ve všech jeho směrech, a právě k tomu vede učení Napoleona Hilla.

Ten své čtenáře učí, že „myšlenky jsou věci“, a uvádí, že každá z věcí, kterou jsme si kdy obstarali, byla kdysi jen něčí myšlenkou. Svou prací nás přivádí ke zjištění, že z nehmotné představy se stává hmotná skutečnost. Doslova Hill mluví o myšlenkách takto:

Myšlenky jsou věci, tak mocné věci, že když jsou smíchány s jednoznačností účelu, vytrvalostí a planoucí touhou, tak se promění v bohatství nebo jiné hmotné předměty.
Foto: Nadace Napoloena Hilla

Obrázek knihy byl použit se souhlasem vydavatele.

Napoleon Hill ve své knize mluví především o tom, že je to právě naše myšlení, co nám stojí v cestě za úspěchem, bohatstvím nebo dosažením jakéhokoliv cíle. Dnes se již mnoho lidí nebrání těmto zjištěním, ale ve své době za tato slova dostával Hill nepříjemnou kritiku. Mnoho lidí s ním nesouhlasilo. Byli to lidé, kteří si nedokázali svůj úspěch představit, a pro ně bylo směšně poslouchat, že by mohli dosáhnout úspěchu podle nějakých jednoduchých pravidel. Tito lidé měli pravdu a touto pravdou jen potvrzovali slavnou myšlenku Napoleona Hilla:

Cokoli si můžeme představit a čemu dokážeme uvěřit, toho můžeme dosáhnout.

Proto bylo pro samotného Hilla stejně směšné poslouchat, že jeho principy nefungují, jako pro jeho kritiky, že je tomu naopak. Hill chápal, že dokud lidé nejsou schopni jeho principům uvěřit, tak ani fungovat nemohou, protože veškerý náš úspěch i neúspěch, bohatství i chudoba, začínají a občas i končí v naší mysli. Dokud bude naše mysl přesvědčená, že nejsme hodni nebo schopni jakéhokoliv úspěchu, vždy bude mít pravdu. Jakmile však získáme přesvědčení, že jsme hodni úspěchu dosáhnout, tak se pro nás každá porážka stává jen dílčí překážkou a tato porážka nám dává příležitost začít znovu a lépe.

Jednou z nejčastějších příčin neúspěchu je zvyk přestat, když je člověk přemožen dočasnou porážkou.

Zmiňuje Hill, když slyší od svých kritiků slova o neúspěchu a porážkách. Uvědomuje si, že jediná a skutečná porážka je ta, ve které dovolíme naší mysli uvěřit. Už dávno pochopil, že jediná opravdová porážka se nachází v naší mysli.

Znáte slavnou knihu Myšlením k bohatství? Napoleon Hill na ni pracoval většinu života. Zasvětil svůj život práci, aniž by si byl jistý, že se dožije uznání. Jediné, co měl, byla jeho víra. Máte ve svém životě také takovou činnost? V co věříte? Co jste ochotni dělat klidně celý svůj život bez vidiny zisku? Budu se těšit na vaše komentáře pod článkem.

Zdroje a doporučená literatura:

Kniha Myšlením k bohatství – původní verze z roku 1937

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz