Hlavní obsah

Když nemůžeš, přidej! Inspirace od Emila Zátopka, se kterou to nikdo nevzdá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: shutterstock

Neměl předpoklady uspět a přesto uspěl. Zlatý hattrick Emila Zátopka dodnes nebyl schopen žádný atlet překonat. Inspirujte se jeho myšlenkami až to příště budete chtít vzdát.

Článek

V Belgii vychází časopis Zatopek. V Austrálii se po něm jmenuje nejslavnější běžecký závod. Emil Zátopek přitom neměl sportovní předpoklady, k běhání se dostal nechtěně. Co však měl, byl unikátní sebekoučovací přístup, který nám může pomoci, ať už je naším cílem cokoli. Přestože nebyl profesionál, stal se ve své době nejlepším běžcem světa.

Zlatý Hattrick

Samovýukou a sebemotivací se vypracoval tak, že na konci čtyřicátých let dlouhé tři sezóny závodil týden co týden a nikdy neprohrál. Se skóre 69:0 vyrazil na olympiádu do Helsinek a pořadatelé mu dali vybrat, na jakých tratích hodlá závodit. Vybral si všechny. Nejprve se postavil na start závodu na pět kilometrů. Vyhrál, a ještě stanovil olympijský rekord. Pak se přihlásil na dvojnásobnou trať. Doběhl si pro druhé olympijské zlato a druhý olympijský rekord. Nakonec se rozhodl i pro maraton, ačkoli ho nikdy předtím neběžel. Dosáhl na třetí olympijské zlato a třetí olympijský rekord. Uměl se motivovat tak, aby začal. A když začal, tak aby pokračoval. A když pokračoval, tak aby neustal, dokud nedosáhne svého. Jak k tomu dospěl? Čím nás může posouvat při cestě za svými sny?

Kdykoli si myslíš, že nemůžeš, můžeš.

Zátopek věřil, že běhání není v nohách, ale v hlavě. Pochopil, co už dávno víme, tedy že tělo řídí mozek. Veškerý náš úspěch i neúspěch začíná a končí v naší hlavě, respektive ve způsobu myšlení. „Kdykoli bych si připustil, že něco nezvládnu, na něco nemám a že to mám vzdát, tělo by mělo sklon zastavit. Naopak kdykoli si usmyslím, že to ještě vydržím, že na to mám a že to vzdávat nebudu, tělo má sklon pokračovat. Proto kdykoli nás napadne, že nemůžeme, tak můžeme.“

Nejdůležitější v životě je začít, všechno ostatní je už jen otázka vzdoru.

Kolikrát jste to životě vzdali ještě dřív, než jste se pokusili začít? Kolikrát jste uvěřili názorům a zkušenostem druhých lidí, aniž byste se pokusili získat vlastní zkušenost. Až příště budete mít sen, myšlenku, nebo jen obyčejný nápad a druzí lidé vám řeknou, že je to hloupost, vzpomeňte si na Emila Zátopka. Ten podle všech odborníků ze svého okolí neměl fyzické předpoklady, ani dokonalou techniku běhu. Přesto běhat začal a právě proto se stal olympijským vítězem.

Není štěstí ve vyhraných soutěžích, ale ve vítězství nad svými slabostmi.

Čím měříte svůj úspěch a pocit štěstí? Honíte se v životě jen vyhranými tituly nebo vydělanými penězi? Dělá vás šťastným nekonečné stoupání po kariérním žebříčku? Zátopek pochopil, že největší boj probíhá v našem nitru a největší vítězství je, když překonáme sami sebe. Přemýšleli jste někdy, co motivuje mistry světa se znovu postavit na startovní čáru? Opravdu věříte, že je učiní šťastnými jen další zlatá medaile na jejich zdi? Emil Zátopek měl mnoho slabostí, jako každý jiný člověk na planetě. Narozdíl od jiných, se ale rozhodl tyto slabosti překonávat.

Kdykoli tě napadne skončit, přemýšlej, proč jsi začal!

V životě většinou nic nejde podle plánu a na světě najdete miliony lidí, kteří vzdali svůj sen až příliš brzy. Než se příště rozhodnete rozeběhnout za svým snem, zkuste si napsat svůj záměr. Napište si na kousek papíru, proč jste se rozhodli vykročit za svým cílem a vždy když budete na hraně sil a budete mít chuť to vzdát, přečtěte si nahlas proč jste se rozhodli začít. Zátopek byl mnohokrát na hraně sil, ale nevzdal to. Možná právě proto, že věděl, z jakého důvodu začal.

Není důležité vyhrát, ale závodit s důstojností a poctivostí.

Uznejte sami, jaký pocit byste měli ze zlaté medaile, pokud ji získáte podvodem? K čemu jsou lidem vydělané peníze, drahá auta a obrovské domy, pokud pro jejich získání přišli o přátele, rodinu i vlastní zdraví? Vítězství má mnoho podob, ale to opravodvé nosíme ve svém srdci.

Emil Zátopek jako první na světě uběhl 10 kilometrů pod 29 minut a 20 kilometrů pod jednu hodinu. Celkem vytvořil třináct světových rekordů. Během olympijských her v Helsinkách v roce 1952 vyhrál běh na 5 i 10 kilometrů, a dokonce i maratón, který tehdy běžel poprvé v životě. V každé z těchto disciplín tehdy zároveň ustanovil nový olympijský rekord. Dodnes žádný atlet Zátopkův hattrick nebyl schopen překonat. Zátopek se proslavil svou vytrvalostí, která jej neopouštěla ani ve chvílích, kdy překonal všechny rekordy. Nevyhořel a neustále překonával sám sebe. Zkuste využít přístup Emila Zátopka, který v něm udržovala vnitřní motivaci.

Zdroje a doporučená literatura:

Kniha Emil Zátopek: Běžecký génius od Richarda Askwitha

Film Zátopek z roku 2021

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz