Hlavní obsah

Mindset vítězů? Odhalte faktory pro překonání krysího závodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: shutterstock

Taky máte pocit, že se v životě točíte v kruhu? Jak ten kolotoč zastavit a přestat běhat jako křeček v kleci? Zkuste nejprve začít pohlížet na život z jiné perspektivy

Článek

Schodiště života

Zkuste si to představit a jistě uvidíte rozdíl. Nejprve si představte, že se vaše cesta životem odehrává na veliké kružnici a vy jste panáček, který běhá stále dokola. Když běháte pořád dokola, tak se občas zastavíte a doplníte energii, abyste se mohli znovu rozběhnout. S takovým nastavením je těžké něco změnit a uvěřit, že máte možnost převzít zodpovědnost za nastavení své mysli. S takovým nastavením jen budete čekat, až někdo přijde a přidá na vaší kružnici odbočku. Jenže nejhorší je, že taková odbočka vás dovede jen na další kružnici. A teď si představte, že vaše cesta sice vede pořád dokola, ovšem již ne na kružnici, ale ve spirále. Najednou se rovná cesta změní ve schodiště a vy máte na výběr: Buď začnete klesat, nebo stoupat. Když se rozhodnete klesat, tak čím níže se na schodišti propadáte, tím více klesá vaše nadšení a další emoce, které v sobě nesou energii podporující růst.

Víte, co je na takovém životě na podobné spirále nejhorší? Že cesta dolů nepotřebuje příliš mnoho energie. Jistě také usoudíte, že jít dolů je mnohem snazší než stoupat vzhůru. A když nás někdo na takovém schodišti prošťouchne a my třeba zakopneme, tak pád dolů může taky pěkně bolet. Někdy se stihneme něčeho chytnout, oklepat se a jít zase dál, ale někdy můžeme padnout až na úplné dno. Občas se nám podaří získat energii a vystoupat kousek vzhůru. To samozřejmě spotřebuje mnohem víc energie než klesání. Vidíte už nyní ten zásadní rozdíl mezi životem v kruhu, do kterého si myslíme, že jsme se dostali, a životem na spirále, v němž jsme ve skutečnosti?

Změnit pohled ze života v kruhu na spirálu má jednu velkou výhodu: Ve chvíli, kdy si člověk dokáže uvědomit, že se místo v kruhu točí na spirále, může si také uvědomit, že nemá smysl čekat, až někdo přijde a nabídne mu odbočku na jinou cestu. Najednou si můžeme uvědomit, že jen my sami se můžeme na cestě životem zastavit a začít stoupat zase vzhůru. Potřebujeme k tomu jen energii. A proto je důležité, abychom na cestě životem měli dostatek bodů, zastávek a činností, které nám budou dělat radost a které v nás budou udržovat nadšení pro věc. Jenže jak to udělat, pokud se cítíme na dně nebo je náš vnitřní svět zahlcen toxickými myšlenkami?

Základním předpokladem pozitivního života, plného pozitivní výsledků, je pozitivní myšlení. Někteří lidé si myslí, že se už rodíme jako optimisté a pesimisté, a tak máme i od přírody nadělené pozitivní a negativní myšlení; někteří behaviorální psychologové by jej mohli nazvat jako myšlení růstové a myšlení fixní. Tak to ale samozřejmě není. Způsob našeho myšlení se neustále tvoří a kdykoliv máme příležitost jej změnit. Když se začnete potkávat s lidmi, kterým se neustále daří rozvíjet růstové myšlení, brzy si všimnete, že se tito lidé vyznačují zdravým sebevědomím. Proto můžeme sebevědomí označit za první bod, na nějž se můžeme zaměřit, pokud chceme začít přeprogramovávat způsob, jakým smýšlíme.

Roztočte svou spirálu

Opravdoví vítězové, ať už se jedná o mistry světa v čemkoliv nebo úspěšné podnikatele , si jsou jednoduše dobře vědomi, že nemohou být ve všem nejlepší, a ani se o to nesnaží. Vědí, že i oni mají své slabé stránky a že pro jejich spokojený život je mnohem lepší investovat svou energii do silných stránek než do rozvoje těch slabých, nebo dokonce do trávení času u činností, které je nenaplňují, ba dokonce frustrují. Stejně tak si jsou tito lidé velmi dobře vědomi, že ani v těch silných stránkách nemohou být vždy nejlepší a že je vždy prostor pro jejich růst. Právě zaměřovat se na růst silných stránek je to, co je baví a dává jejich životu smysl. A potom už je to jednoduché. Protože v momentě, kdy známe sami sebe, jsme si vědomi svých talentů a současně jsme schopni i přijmout své nedostatky bez výčitek, tak už není složité zaměřit se na rozvoj silných stránek, a tím pádem i roztočit spirálu našeho sebevědomí.

Důležité je dokázat vůbec takovou spirálu sebevědomí roztočit. Jak již bylo řečeno, tak bohužel většina nespokojených lidí ve společnosti, kteří dostatečně neovládli schopnost sebevědomí, se často a nevědomky dostala do spirály táhnoucí je ke dnu. Je to spirála NE-sebevědomí. Pokud bychom si opět toto slovo rozebrali, tak se v zásadě jedná o stav, kdy nejsme schopni být si vědomi sami sebe. Znamená to, že neznáme své talenty, tím pádem ani nevíme, jakým směrem chceme v životě kráčet, a spíš děláme to, k čemu nás vede naše okolí a prostředí.

  • Jenže jak v sobě probudit zdravé sebevědomí?
  • Jak začít vnímat vlastní přednosti a roztočit životní spirálu vzhůru?
  • Zaměřte se na tyto tři jednoduché faktory:

1. PROSTŘEDÍ

Prvním faktorem, který má vliv na naše sebevědomí, je pozitivní prostředí pro růst. Pokud je člověk dlouhodobě vystaven prostředí, kde je neustále shazován nebo kde se mu nedaří dosahovat zlepšení a pozitivních výsledků, podepisuje se to i na jeho sebevědomí. Jakmile přijdeme s nízkým sebevědomím do prostředí, kde všichni směřují svou energii stejným směrem, a jsme schopni se navzájem inspirovat a sdílet své radosti, tedy emoce podporující růst, je to podobné, jako by někdo přišel a zastavil naši spirálu NE-sebevědomí. Proto je výběr správného prostředí jedním z prvních klíčů, který nám v životě pomáhá věřit v sebe sama, a tím pádem i roztočit spirálu na tu správnou stranu. Někdy není jednoduché si přiznat, že jsme se sami a dobrovolně dostali do prostředí, která nás táhne ke dnu. O to náročnější je ale z takového prostředí vystoupit.

2. VĚDOMOSTI

Zkuste si vzpomenout na své dětství. Přirozenou vlastností malých dětí je touha poznávat svět okolo sebe a získat nové vědomosti. Dokud dětem nezačneme diktovat, co mají a nemají vědět, případně co je dobré a špatné, tak se přirozeně zajímají o to, jak věci fungují. Jakmile začneme získávat nové informace a zkušenosti, otevírají se nám s nimi i nové možnosti a touhy zkoušet nové věci. Tím roste i naše chuť vystupovat z komfortní zóny. Dnes díky moderním technologiím máme kdykoliv možnost získávat jakékoliv informace. Kdykoliv se můžeme začít vzdělávat a budovat naši novou osobnost, a jakmile získáme nové vědomosti, získáváme i jistotu pro naše schopnosti a chování.

3. OTEVŘENOST

Jak zrovna otevřenost souvisí se zdravým sebevědomím? Jednou ze základních hodnot života, který je plný pozitivních očekávání a výsledků, je důvěra. Když přestanete důvěřovat lidem ve svém okolí, přestáváte mít i pozitivní očekávání. A klíčem k důvěře je upřímná a otevřená komunikace. Protože jakmile jsme schopni mluvit zcela otevřeně o našich radostech (ale i starostech), o našich prohrách (ale i výhrách), tak tím získáváme důvěru. Můžeme tak získat důvěru nejen od okolí, které nám pomáhá růst, ale stejně tak tímto způsobem získáváme důvěru sami v sebe. A právě sebedůvěra je jakousi základní esencí pro naše sebevědomí. Dokud nebudeme sami k sobě zcela upřímní a otevření a dokud budeme žít v iluzi a lži, těžko najdeme cestu k vlastní sebedůvěře a zdravému sebevědomí.

Zdroje ze který čerpám inspiraci a doporučená literatura:

Kniha Vnitřní svět vítězů od Mariána Jelínka

Kniha Nastavení Mysli od Carol Dweckové

FC magazín Cestou vnitřní síly

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz