Hlavní obsah
Seberozvoj

Mozek miliardářů. Psycholožka ukazuje jak probudit vlastnost 1 % světové populace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Shutterstock

„Bojím se, že mi přestane fungovat mozek,“ odpověděl Bill Gates na otázku, z čeho máte největší strach. Jaké nastavené mají v sobě nejbohatší lidé planety? Jak ho v sobě můžete probudit?

Článek

Pan neúnavný

Zakladatel Amazonu, Jeff Bezos, jednoho parného červnového dne promluvil k absolventům Princetonské univerzity a vyprávěl jim, jak opustil skvěle placenou a prestižní pozici na Manhattanu, aby založil Amazon. „Po dlouhém zvažování jsem se vydal méně jistou cestou, ale chtěl jsem jít za svou touhou. V životě také možná zjistíte, že ať v něm chcete dělat cokoliv, nevydržíte u toho, pokud v sobě nebudete mít dost vášně.“ I jeden z nejbohatších mužů současnosti mluví o vášni a vytrvalosti v souvislostech a předkládá je jako dvě ze základních ingrediencí svého úspěchu. Možná si už také říkáte, že je to všechno sice hezké, ale jak se Jeffovi podařilo svou vášeň probudit? Odpověď můžeme hledat v prostředí, ve kterém Bezos vyrůstal a které v něm podporovalo zvídavost.

Když se Jeff Bezos narodil, jeho matka Jackie ještě neoslavila ani 17. narozeniny. Později přiznala, že jako mladá a nezkušená matka neměla moc představ o tom, co by měla pro malého Jeffa dělat. Byla však fascinována nejen Jeffem samotným, ale také jeho mladší sestrou a bratrem. „Zajímalo mě, jací jsou, co z nich bude. Sledovala jsem, jaké mají zájmy – každý z nich byl úplně jiný – a snažila se je rozvíjet. Cítila jsem jako povinnost přivést je k tomu, co je baví a těší.“ vyprávěla při setkání s Angelou Duckworthovou, autorkou knihy Houževnatost. Ve svém vyprávění vzpomínala například na to, jak za ní malý Jeff, ve věku okolo tří let, přišel a dožadoval se, že už nechce spát v dětské postýlce, ale na velké posteli jako velké děti. Jackie malému Jeffovi jen řekla, že až přijde správná chvíle, tak se jeho dětská postýlka rozebere a bude spát ve velké posteli. Druhého dne, když přišla matka do dětského pokojíčku malého Jeffa, našla ho tam se šroubovákem v ruce, jak rozebírá svou dětskou postýlku. Kdejaký rodič by možná jednal unáhleně a aktivnímu dítku vyčinil, že vzalo rozhodnutí do svých rukou. Jeffova matka se však vedle něj posadila a pomohla mu.

Vyprávěla také, že už od malička byl Jeff velmi vynalézavé dítě. „Často jsme chodívali do obchodu s elektronikou, někdy i čtyřikrát za den, protože jsme potřebovali novou součástku,“ vzpomíná Jeffova matka. Jak bylo pro ni samotnou důležité rozvíjet ve svých dětech zvědavost, potvrzuje i historkou, když vzpomínala, jak jednoho krásného letního odpoledne seděla s kamarádkou před domem. Malý Jeff za maminkou přišel a začal jí vysvětlovat svůj nový vynález. Maminka jen v klidu a se zaujetím přikyvovala. Občas se Jeffa na něco vyptala. Když Jeff s úsměvem odešel zpět do garáže, přísedící kamarádka se jeho maminky zeptala: „Tys rozuměla, co ti říkal?“ Na to dostala odpověď: „Není důležité, zda jsem mu rozuměla. Důležité je, zda jsem mu naslouchala.“ I zde můžeme vidět, jak málo mnohdy stačí, abychom ve druhých lidech vzbuzovali zvídavost a zájem. Vzbuzení zájmu o nějakou činnost, dovednost nebo odvětví můžeme vnímat jako první krok k objevení své vlastní vášně a tu zase vnímat jako základ vytrvalosti. Mimochodem, zkuste si do svého internetového prohlížeče zadat adresu: relentless.com (relentless v překladu znamená neúnavný). Na jakou stránku budete odkázáni?

Naslouchej

Nezáleží na tom, do jaké pečovatelské role v životě vstupujete. Zda je to role rodiče, trenéra, kolegy nebo lídra týmu. Dobrý pečovatel, který chce opečovávaného dovést co možná k nejlepším výsledkům, by měl chtít druhým lidem pomoci objevit jejich touhu a v té je dále podporovat. Budeme-li umět druhým lidem naslouchat, budeme i vědět, jaké touhy se v jejich nitru ukrývají. A stejně tak pokud budeme schopni naslouchat sami sobě, zvládneme i vzbudit zájem a objevit vášeň, která se skrývá uvnitř každého z nás. Nyní si znovu můžeme uvědomit, jak zásadní je tato disciplína důležitá, chceme-li aktivně pracovat na svém osobním růstu.

Snažit se uměle probudit vášeň pro nějakou činnost bývá často ztrátou času. Klíčem k budování houževnatosti je poznat sebe sama. Uvědomovat si své silné stránky a pozorovat emoce, které prožíváme při jednotlivých činnostech. Důležité je ale uvědomění, že dokud se nezačneme věnovat sami sobě a poznávat především sebe, tak to nikdo za nás neudělá. Takže je to opět jen na každém z nás.

Jakmile se nám podaří objevit to, co nás přirozeně baví a na co se vždy těšíme, tak už je potom docela snadné uvěřit, že se můžeme v dané činnosti stávat mistry. Ta logika je zcela jednoduchá. Jakmile děláme něco, co nás baví, prožíváme příjemné emoce a ty nás naplňují růstovou energií. A protože jsme se při dané činnosti cítili dobře, tak tu činnost chceme opakovat, a jelikož ji opakujeme, tak se v ní i přirozeně zlepšujeme. Najednou nastoupíme na spirálu zesilujícího se sebevědomí. Taková spirála nás může dovést až na vrchol. Třeba mezi nejbohatší osobnosti planety, pokud je samozřejmě něco podobného naším cílem. Věřte, že až se vám podaří takovou spirálu roztočit na plné obrátky, tak už ji jen tak nějaké překážka nezastaví. Možná ji občas něco zpomalí, ale nezastaví. A víte proč? Protože vaše spirála je poháněna tou nejsilnější silou a energií, kterou máme každý uvnitř svého nitra – láskou. Láskou k tomu, co děláme, a kým se díky tomu stáváme.

Přemýšlíte, jak začít naslouchat sám sobě, vzbudit zájem a objevit vlastní vášeň? Jak objevit tu činnost, ve které budete přirozeně pohlceni vlastní vášní? Tuto otázku dostává i psycholožka Angela Duckworthová a ve své knize Houževnatost doporučuje čtenářům pět jednoduchých otázek, jež jim pomohou. Položte si tyto otázky také:

  1. O čem rád přemýšlím?
  2. Kam se mé myšlenky obvykle zatoulají?
  3. Na čem mi opravdu záleží?
  4. Co nejraději dělám?
  5. A naopak k čemu se musím dlouho přemlouvat?

Dokážete zcela jasně odpovědět na tyto jednoduché otázky, nebo Vám to dělá potíže? Pokud s tím máte problémy, zkuste se například vrátit do svého dětství a dospívání. Právě tam můžete nalézt odpověď. Angela Duckworthová ve své knize také zmiňuje:

Experimentujte! Zkoušejte nové věci! Určitě se dozvíte víc, než když nebudete dělat nic.

Pamatujte, že dokud budete názoru, že nemáte žádný talent, nebudete mít čím násobit své úsilí. Vzpomeňte si vždy na rovnici níže, až budete mít pocit, že nejste schopni dosáhnout výsledků. Možná jen ony výsledky potřebují více úsilí…

Talent x Úsilí2 = Výsledky

0 × 10002= 0

0,001 × 10002 = 1000

Zdroje a doporučená literatura:

Kniha Houževnatost od Angely Duckwrothové

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz