Hlavní obsah
Seberozvoj

Nejlepší učitelé života vás naučí, že to největší štěstí je zadarmo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: shutterstock

Ta němá tvář má jeden velký dar. Nepodmiňuje své štěstí velikostí bankovního konta, a dokonce ani sbírkou titulů na skříni. Je šťastná teď a tady. Podobně jako děti. Co se od nich můžeme naučit?

Článek

Jaké je vaše největší přání?

Zeptáte-li se lidí na podobnou otázku, jakou odpověď si myslíte, že uslyšíte častěji? „Přeji si být úspěšný“, „Přeji si být bohatý“, nebo „Přeji si být šťastný“? Většina lidí touží po životním štěstí, ale mnoho z nich jej hledá tam, kde se většinou skutečné štěstí neskrývá. Tedy v úspěchu a finančním bohatství. Jenže vnímat bohatství a štěstí jen jako dostatek peněz nám brání vidět jeho skutečnou podstatu.

Nejlepší učitelé na štěstí

Znovu jsem si připomněl tuto myšlenku na konferenci Happiness@work během přednášky bývalého kapitána české basketbalové reprezentace Pavla Pumprly, který vyprávěl, jak se mu podařilo vystudovat tři vysoké školy, jak u toho hrál basket na vrcholové úrovni, a ještě k tomu zvládl založit rodinu a být dobrým tátou. Tomu se podle mě říká štěstí a rovnováha v praxi. Během jeho přednášky však nastal jeden velmi silný moment. Nejprve je dobré zmínit, že těsně před Pavlovou přednáškou zavítaly do sálu děti z mateřské školy. Potichounku našlapovaly, aby nikoho nerušily, a pak si jako malé myšky sedly na zem před podium, aby pozorně naslouchaly.

Pavel Pumprla během své přednášky mluvil o vnitřních pocitech štěstí nebo také o tom, jak při mistrovství světa v Číně myslel jenom na to, že mnohem raději by trávil čas s dětmi a rodinou. A jak tak vyprávěl o své cestě za štěstím, položil do publika řečnickou otázku: „A když už tady přednáším o úspěchu a štěstí, dovolte mi se vás zeptat. Přemýšleli jste někdy nad tím, proč ráno chodíte do práce? Co pro vás znamená úspěch a štěstí?“ V sále nastala chvilka ticha. Z atmosféry bylo cítit, jak lidé hluboce přemýšlí nad Pavlovou otázkou. Když v tu chvíli přemýšlení vyrušily děti sedící před podiem.

Když můžu běhat s kámošem v parku!“ vykřikl první chlapeček a spustil lavinu dalších dětských výkřiků…

Když můžu malovat!

Když můžu skákat na trampolíně!

Když si můžeme hrát!

V ten moment se diváci konference začali na sebe dívat a Pavel Pumprla jen s úsměvem přikyvoval. „Vidíte to, tady máte nejlepší učitele na štěstí. To opravdové štěstí je totiž zadarmo.“ A všem to bylo jasné. Pocity štěstí jsou jen součástí úspěchu, ale každý z nás rozhoduje, co pro něj znamená úspěch.

Kde hledat opravdové štěstí

Pro mě je opravdové štěstí a úspěch stav, kdy mohu v životě prožívat lásku. A nemám na mysli jen lásku partnerskou. Míním tím vše, co mohu dělat s láskou a radostí. Podobně jako malé děti, které s láskou a radostí běhají v parku nebo malují obrázky svým rodičům. Dokážeme ještě podobný úspěch prožívat jako dospělí?

Nyní si můžeme uvědomit, jak snadno se necháme ovlivnit a zmanipulovat k naprosto odlišnému obrazu o úspěchu a štěstí. Moderní společnost nám na každém rohu předkládá různé představy v podobě mimořádných výsledků, životního luxusu a pohodlí. Díky tomu uvěříme, že až ve chvíli, kdy se naplní představy, jimž jsme naplno uvěřili, tak konečně získáme úspěch, štěstí a bohatství. A při podobném tlaku na výkon snadno zapomeneme, že všechen úspěch a štěstí už v sobě dávno máme. Už jako malé děti jsme byli schopni prožívat štěstí a nic z toho, v co dnes často věříme, že potřebujeme pro úspěch, jsme neměli ani nepotřebovali.

Každý den jsme zásobení tragickými zprávami. Neustále se nás někdo snaží přesvědčit, že se budeme mít hůř než doposud. Přichází přece krize! Ceny letí nahoru, začíná být nedostatek energií, takže na nějaké štěstí a úspěch teď není vůbec čas. Jenže malé děti se tím netrápí, a přesto nebo spíš možná právě proto dokážou být šťastné. Zkusme tak v sobě probudit vnitřní dítě a nenechme se zmanipulovat k názoru, že vnitřní pocit štěstí je závislý jen na pohodlí a výsledcích. Skvělé výsledky, hojnost a úspěch jsou jen důsledkem opravdového štěstí. A opravdové štěstí můžeme začít prožívat kdykoliv, kdekoliv a v jakékoliv době. Stačí se k tomu rozhodnout a chtít hledat štěstí ve svém nitru, nikoliv ve svém okolí.

Možná si také vzpomenete na vlastní dětství nebo jen situaci, kdy se člověk cítil opravdu šťastný. Když o tom takhle mluvím, tak možná budete přikyvovat. Mně je jasné, že to pro vás není nic nového. Pojďme si ale přiznat…

  • Stačí nám to jenom vědět?
  • Dokážeme tak ještě opravdu žít?
  • Co vám dodává opravdové pocity štěstí?
  • A co pro tyto pocity musíte dělat?

Pokud máte chuť podělit se o své myšlenky a zkušenosti, budu rád, když zanecháte komentář pod tímto článkem. A pokud vám tento článek přišel zajímavý, dovolte mi doporučit tuto literaturu:

Zdroje a doporučená literatura:

Kniha Nastavení mysli od Carol Dweckové

Kniha Budování úspěšných týmů od Jana Mühlfeita a Pavla Pumrply

FC magazín Největší bohatství v životě

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz