Hlavní obsah
Psychologie

Psycholog Petr Pacher radí, jak ustát manipulaci a nenechat s sebou „vorat“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: shutterstock

Kdo se skrývá za maskou? Dobrý člověk, nebo padouch? Kdo se s námi snaží manipulovat? A musíme manipulaci vnímat nutně jako životní zlo? Pojďme se společně zamyslet s psychologem Petrem Pacherem.

Článek

Co cítíte, když se řekne MANIPULACE?

Většina lidí pojem manipulace vnímá v negativním slova smyslu. Možná se sami stali oběťmi manipulace, která v jejich nitru nechala hlubokou ránu, a tak se jim při pomyšlení na toto slovo vybavují nepříjemné vzpomínky. Manipulace je sama o sobě velmi široké a pro naše životy důležité téma. Pojďme se podívat jak manipulaci vnímá odborník, psycholog Petr Pacher.

Jak vnímat zdravou manipulaci

Ať už vnímáte slovo manipulace jakýmkoliv způsobem, pojďme se nyní zkusit na ni podívat tak, že nemá dobrý ani špatný, správný ani nesprávný, pozitivní ani negativní způsob výkladu.

To jsou slova psychologa Dr. Petra Pachera. Ten ve svém článku pro seberozvojový FC magazín vysvětluje, že v případě nakládání s manipulací je to podobné, jako když člověk ovládá zbraň – například nůž. Je to nástroj. A záleží jen na tom, jakým způsobem s tímto nástrojem nakládáme. Až to, jak zbraň uchopíme, a záměr, se kterým ji použijeme, jí dává skutečný význam. Petr Pacher používá netradiční sslovní spojení zdravá manipulace a vysvětluje, proč není nutné vždy toto slovo vnímat jen negativně. Doslova k tomuto tématu píše:

Principiálně můžeme říct, že ten, kdo manipulovat umí, má jistou výhodu nad těmi, kteří to neumí. Bez ohledu na to, za jakým účelem ji dotyčný použije, řada nevědomých lidí se může stát adresátem manipulativních technik, aniž by si to sami uvědomili. Já mám tento pojem spojený s nezbytnou dovedností. Například když jsem manipulant ve skladu, tak používám manipulaci k tomu, abych zajistil, že mám zboží pro vychystání klientovi co nejvíce dostupné. Proto manipuluji.

Další příklad manipulace spatřuji už v základu vedení lidí tím, že vedoucí je zodpovědný za to, že vede lidi tam, kam by mohli chtít. Jistě by teď leckterý podněcovatel svobodného přístupu k životu a zastánce spirituality mohl nesouhlasit s tím, že by hájil svobodu souslovím ‚lidé mají mít právo si vybrat‘. Ano, souhlasím. Naprosto a zcela. Právě tím, že si vybrali tu či onu organizaci, pro niž pracují, jsou ve jménu základních pilířů organizace (smysl, poslání, vize, hodnoty organizace a její kultura) směřováni a podněcováni, aby v její prospěch pracovali, dýchali a žili. Pokud je tohle manipulace, pak jsem hrdý manipulátor.

Psycholog Petr Pacher si uvědomuje, že také on ve své profesi manipuluje druhými lidmi. Jako hlavním představitelem univerzity Essential College se již 15 let věnuje zážitkovému a především praktickému rozvoji lidí, tak, aby ihned vše, co trénovali v bezpečném prostředí, obratem zavedli do praktického života. Na univerzitě jsou neúprosní. Všechny účastníky rozvoje stimulují k praktikování v reálném životě. Tak moc, tak často, jak je to jen možné. Je důležité, aby praktikovali vědomě. Protože až potom se stávají kompetentnějšími. A právě i tohle můžeme vnímat jako manipulaci. A svým způsobem to manipulace je, jedná se ovšem o zdravou manipulaci, protože se lidé pro životní změnu rozhodli vědomě a dobrovolně. Proto je v naprostém pořádku, pokud nás někdo vede a využívá u toho principů zdravé manipulace. A jaké že ty principy zdravé manipulace jsou? Petr Pacher je rozdělil na tři stupně. Pojďme se na ně podívat.

1.     Dotyčný je v souladu se smyslem, alternativně i cílem

Když znáte záměr, tak je snadné i vcelku příjemné se někdy nechat manipulovat a někým směrovat. Vůbec to nemusí být spojené s obavami. Je potřeba zajistit, aby manipulovaný byl v souladu se smyslem. Pokud je tento mantinel překročen, stále se jedná o manipulaci, ale ne vždy zdravou. S cílem však nemusí být v souladu vždy, neboť cíl někdy ani pro nás nemusí být zcela známý, klidně se může jednat o pouhou představu, chcete-li vizi. A až usilovným konáním se z toho stane konkrétní cíl s parametrizací SMART či SMARTER.

2.     Místo tlaku uplatňujete metody tahu a pobídky; sami jdete příkladem

Pobízení, výzvy a to, že jdete sami příkladem, je dostatečně silný a inspirativní způsob chování. Pokud je ve vás dostatečně silný žár touhy a motivace, jste kvalitní vzor. Už to samo je manipulací. Kdybyste tam nebyli, tak dotyčný zůstává na místě. Stagnuje. Nekoná, prokrastinuje a možná se i vrací do regrese jak z hlediska výsledků, tak i emocí. Když se objevíte, tak ho inspirativním způsobem ovlivňujete. Začne vás napodobovat a následovat. Ani nemusíte promluvit jediné slovo, pouze jdete příkladem. Dejte si pozor na to, abyste byli zdravým příkladem.

3.     Jste zodpovědní za vaši zdravou a silnou identitu

To je klíčem, který zapříčiní, jak budete schopni manipulovat. Pokud je vaše identita silná a zdravá, tak je vysoký předpoklad, že manipulace druhých bude i ve prospěch jejich smyslu. Bude směřovat tam, kam by oni sami chtěli.

Nezdravá manipulace je aktivita směrující ostatní k tomu, abychom dosáhli svého cíle, zatímco ta zdravá je o směrování všech, abychom dosáhli skupinového cíle.

Zmiňuje psycholog Petr Pacher ve svém článku. Z jeho slov si můžeme uvědomit, že z manipulace nemusíme mít strach a že ji není nutné vnímat jen s negativní konotací. Klíčem ke zdravé manipulaci je péče o naši identitu, chcete-li osobnost. Protože jen silná a zdravá osobnost je schopna ustát jakýkoliv pokus o nezdravou manipulaci. Stejně tak si můžeme uvědomit, že manipulátoři, kteří se rozhodli využívat tento nástroj jako zbraň hromadného ničení, si nikdy netroufnou na silné osobnosti. Vybírají si slabé jedince, se kterými je snadné manipulovat. I to je jeden z mnoha důvodů, proč bychom měli pečovat o svou identitu. A co dělat když si na nás manipulátor troufne? Jak s sebou nenechat zbytečně vláčet?

Jak jednat s manipulátorem?

Petr Pacher radí:"Za prvé zůstaňme sami sebou. Za druhé nedovolme, aby se s námi dělo něco, kde už v tu chvíli, kdy se to jeví, se u toho necítíme dobře. Nechoďme dál, abychom si vyzkoušeli, že se nám to doopravdy nebude líbit. Nepotřebujeme to. Stačí zůstat v kontaktu se svými pocity, ty jsou neuhasitelné a neutlumitelné. Především nezpochybnitelné. Pokud se uvnitř necítíme dobře, tak je to dostatečně silná intenzita na to, abychom to nepřehlédli a řekli: „Už tady u toho, co říkáš / co děláš, se necítím dobře a potřebuji vysvětlení, pokud se máme bavit dál. Abych to pochopil.“ Nezapomínejme, že máme právo říct cokoliv. Jen vězme, kým jsme, a buďme se sebou v kontaktu. Za každou cenu je nutné si udržet hranice našeho komfortu. To nám zajistí spokojený život, i když svět kolem nás bude bláznit. Jan Kraus – celostátně známý moderátor a velmi úspěšný podnikatel – na jedné ze svých přednášek řekl: „Je to jednoduché. Budete se potřebovat naučit vzít zodpovědnost za to, že budete dost často říkat ‚Ne, děkuji‘. I na nabídky, které vypadají luxusně a lákavě, ale prostě se vám to nelíbí, nesedí vám to, není to v souladu s vašimi hodnotami a s vaším interním přesvědčením. A právě díky tomu, že jsem to řekl tolikrát, jsem dnes tam, kde jsem.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz