Hlavní obsah
Seberozvoj

Recept na duševní pohodu podle psychologa Martina Seligmana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: shutterstock

Trápí vás úzkost, stres, nebo snad deprese? Objevte tajemství duševní pohody s Martinem Seligmanem a získejte jednoduchý recept pro naplněný život.

Článek

Martin Seligman je označován je jednoho z nejcitovanějších psychologů 20. století a proslavil se především jako zakladatel pozitivní psychologie. Možná znáte jeho slavnou knihu Naučený optimismus. V novější knize „Vzkvétání“ nabízí psycholog cestu k duševní pohodě. Zabývá se tím, jak naučený optimismus a pozitivní psychologie mohou pomoci lidem lépe zvládat životní výzvy a dosahovat štěstí. Seligman zdůrazňuje, že štěstí není pouze výsledkem vnějších faktorů, jako je majetek nebo společenský status, ale spíše vyplývá z vnitřních emocí a myšlenkových procesů.

Konec deprese

Seligman ve svých studiích došel k závěru, že pokud jsou lidé i zvířata po dostatečně dlouhou dobu vystaveni negativním okolnostem v prostředí, kde nemají možnost nic ovlivnit, naučí se s negací žít a současně ztrácejí ambice cokoliv zlepšit. Seligman se řadu let zaměřoval na výzkum depresí a lámal si hlavu, proč s narůstajícím blahobytem roste ve společnosti spotřeba antidepresiv. Ve svých zjištěních došel k závěru, že se v mnoha případech jedná o naučenou bezmoc. Lidé nejsou schopni vidět, jakým způsobem lze jejich tíživou situaci změnit, a proto upadají do depresí. Jak se ale mohou lidé depresí zbavit? Jednou z cest je polykání antidepresiv, které však sám Seligman vnímá pouze jako krátkodobé řešení a je přesvědčený, že pokud se člověk chce zbavit depresí a ve svém životě zdravě prospívat, tak nejzdravější cesta vede skrze naučený optimismus.

Bezpočet studií odhalilo, že léky na předpis jsou ve většině případů účinné pouze částečně a dočasně. Šest z těchto studií porovnala skupina vážených psychologů a psychiatrů a zjistila, že celkově jsou léky účinné v případech těžké deprese, ale nepomohou těm se středně těžkými a lehkými případy. A přesto i tito pacienti potřebují pomoc. Pokud jim však nepomohou léky, co jim pomůže?

Odpověď přináší Martin Seligman v knize Vzkvétání. Ukazuje čtenářům, jakým způsobem zlepšit životní pohodu, získat štěstí a radost ze života. Opět se opírá o studium a zkušenosti z praxe, které ukázaly, že pozitivní psychologická léčba je překvapivě účinná. Téměř všichni účastníci týdenní série pozitivních psychologických cvičení – zaměřených na vděčnost a laskavost k cizím lidem – uvedli, že se poté cítili mnohem šťastnější. Po jednom týdnu tréninku někteří pacienti dokonce zaznamenali pozitivní výsledky mající setrvačnost až šest měsíců.

PERMA

Klíčovým prvkem Seligmanova přístupu je model PERMA, který zahrnuje pozitivní emoce, zapojení, vztahy, smysl a úspěch. Podle tohoto modelu lze dosáhnout duševní pohody tím, že budeme aktivně vyhledávat pozitivní zážitky, zapojujeme se do činností, které nás naplňují, budujeme a udržujeme kvalitní vztahy, hledáme smysl a vytváříme si cíle a úspěchy.

Seligman také zdůrazňuje význam pozitivních emocí, jako je radost, vděčnost a láska, a doporučuje jednoduchá cvičení, jako je zapisování pozitivních událostí každý den a provádění laskavých činů.Jeho přístup je podložen vědeckými studiemi a praktickými zkušenostmi a nabízí užitečné nástroje pro ty, kteří hledají cestu k duševní pohodě a štěstí.

3 kroky k duševní pohodě

Až se začtete do knihy Vzkvétání, objevíte jednoduchá cvičení a principy, se kterými můžete obratem začít pečovat o kvalitu vlastních myšlenek a rozvíjet díky nim pozitivní myšlení. Všechna cvičení jsou navíc ověřena vědeckými studiemi a letitou praxí Martina Seligmana, takže ten, kdo se je rozhodne aplikovat do svého života, může vždy jen získat.

Jedním z praktických tipů, které Seligman doporučuje, je ukončit každý den otázkou: Co mě dnes potěšilo? Po dobu jednoho týdne, těsně před spaním, si studenti měli zapsat tři věci, které se jim za den povedly nebo jim jen udělali radost. Po identifikaci těchto tří věcí by studenti měli odpovědět na otázku: Proč se to stalo? Dalším ověřeným cvičením pozitivní psychologie je cvičení laskavosti. Vše, co děti musí udělat, je vymyslet náhodný laskavý čin, který mají udělat zítra, a pak jej učinit. Po milém aktu, ať už jde o překvapení babičky návštěvou, nebo obdarování kamaráda, by děti měly pozorovat, jaký má laskavost dopad na jejich náladu.

Tyto strategie byly také předmětem studií se skvělými výsledky: středoškolští studenti, kteří se zúčastnili kontrolované pozitivní psychologické studie, byli méně deprimovaní, měli větší ambice a méně problémů s chováním než jejich vrstevníci. Sám Seligman v knize zmiňuje, že nejpozitivnější zpětnou vazbu během své dlouhé učitelské kariéry získal od studentů, kteří často popisovali cvičení pozitivní psychologie jako skutečně život měnící. Nevěříte a nebo snad pochybujete? A co můžete ztratit, když vyzkoušíte Seligmanův recept na duševní pohodu?

Zdroje a doporučená literatura:

Kniha Naučený optimismus a Kniha Vzkvétání od Martina Seligmana

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz