Hlavní obsah
Seberozvoj

Sebekoučovací otázky, které ukončí rok 2023 nejlepším možným způsobem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: shutterstock

Už jen pár dní zbývá do konce roku. Také už přemýšlíte nad novým začátkem? Jaká předsevzetí si tentokrát stanovíte? Než tak uděláte, zkuste si položit pár otázek, díky kterým vykročíte do nového roku správnou nohou.

Článek

Rok se nezadržitelně chýlí ke konci.

Přichází období, kdy se člověk ohlíží dozadu, vyhodnocuje a možná trochu přemýšlí, co mohl udělat jinak a lépe. Jak jste spokojeni s rokem 2023? Co Vás překvapilo? Co se povedlo a co naopak mohlo být lepší? Kolik lednových cílů se podařilo naplnit?

Pravidelní posluchači podcastu Myšlením na vrchol již znají mou myšlenku – cíle nejsou důležité! Nemám tím však na mysli, že by si člověk neměl stanovovat žádné cíle. Snažím se spíš říct, že bychom se na samotné cíle neměli až příliš fixovat. Je dobré stanovit si nějaké cíle, napsat si je někam na kus papíru nebo do nějakého diáře, ale pak je ještě lepší své cíle založit a příliš se na ně nefixovat.

Zlatý kruh

Ostatně, řekněte sami. Kolik cílů, na které jste se až příliš upínali, se Vám nakonec podařilo v životě naplnit? A kolikrát se Vám stalo, že jste své cíle překonali, aniž byste se ně příliš soustředili? Problém je, že když se až příliš soustředíme na věci, kterých chceme dosáhnout, tedy na CO, tak velmi rychle a snadno ztrácíme motivaci. Člověk si neustále láme hlavu, JAK získat to, po čem tolik touží, a když se mu nedaří způsob objevit, nebo se alespoň přiblížit k vysněné metě, tak jej touha po cíli začíná opouštět. Kdo už však četl slavnou knihu od Simona Sineka Začněte s PROČ, tak mu jistě nemusím připomínat princip zlatého kruhu z úvodu knihy. Pokud jste ještě knihu nečetli a přemýšlíte o tom, co stojí za nenaplněnými sny a cíli, tak právě teď je možná ten správný důvod sáhnout po této knize.

Z knihy jednoduše vyplývá, že motivace cílem, respektive fixace na jakýkoliv vnější cíl, je krátkodobá a rychle vyprchá. Abychom cíle dosáhli, potřebujeme znát vlastní záměr, a jakmile objevíme svůj záměr, jednoduše můžeme identifikovat, jakou osobností se potřebujeme stát, abychom proměnili vlastní sny a cíle ve skutečnost. Celé je to vlastně jednoduché. Jen správné a opakované chování dláždí cestu k naplněným touhám a mimořádným výsledkům. A vůbec nezáleží na tom, zda chceme zhubnout dvacet kilo, přestat kouřit nebo vydělat hromadu peněz. Získat velké peníze není složité. Kdo se soustředí jen na tento jeden cíl, je schopen klidně někoho okrást či podvést. Takový člověk možná dosáhl svého cíle, možná má v trezoru hromadu peněz a může si koupit, co chce. Pojďme si ale položit jinou otázku. Jakou osobností se musel tento člověk stát, aby cíle dosáhl? Byli byste hrdí na takovou cestu za cílem? Věřím, že ne.

CESTA → PROCES → ZMĚNA

Cesta k lepším výsledkům je vždy proces. Je to proces plný změn, který člověk potřebuje podstoupit, aby se stal takovou osobností, která přirozeně dosahuje vytyčených cílů a výsledků. Kdo se zdráhá takový proces podstoupit a chtěl by „koláče bez práce“, často narazí. Ať už na to, že vyprchá jeho motivace, nebo že pro své cíle ztratí zdravé životní hodnoty.

Jsem přesvědčený, že není důležité, co vše člověk za uplynulý rok dokázal. Věřím, že není důležité, jak velké cíle pokořil. Mnohem důležitější je, jaké pocity si s sebou nese do života. Pojďme si uvědomit, že vůbec nezáleží na tom, zda je konec roku, leden nebo třeba květen. Ani nezáleží na tom, jakých výsledků se nám již podařilo dosáhnout, a už vůbec nezáleží na tom, zda je nám dvacet, čtyřicet nebo šedesát let. Každý den máme příležitost udělat něco malého, abychom se stali lepším člověkem. Každý den můžeme začít znovu, a když se nám něco nedaří, tak další den přichází nová příležitost. Vždycky můžeme najít spoustu výmluv, proč něco nejde, ale stejně tak hromadu důvodů, proč by to jít mělo. Ovšem jen ten, kdo se rozhodně hledat takové důvody, pak nachází i způsoby. V tomto smyslu mi dovolte zmínit citát Marka Twaina:

Dej každému dni příležitost, aby se stal nejkrásnějším dnem tvého života.

Chápu, že to občas není snadné. Znám to sám moc dobře. Jakmile přijde období, kdy se nám nedaří podle představ a máme pocit, že se celý svět zbláznil a stojí proti nám, tak je náročné věřit ve vlastní schopnosti. O to víc je důležité pečovat o kvalitu myšlení a vlastně celého vnitřního světa, který je tak snadno ovlivnitelný okolím a událostmi v něm. Jenže rok 2023 bude již brzy minulostí a záleží jen na nás, co uvidíme, když se ohlédneme dozadu. Zda to dobré co se nám podařilo a současně být vděční za to zlé, co nás posílilo. Pokud v závěru roku patříte mezi ty, kteří se ohlížejí dozadu a trápí se vším, co se jim nepodařilo, pokuste se přestat upínat na výsledky a zaměřte se více na samotnou cestu. Než ukončíte tento rok, zkuste si položit tyto sebekoučovací otázky:

  • Jaké dobré pocity si odnáším z uplynulého roku?
  • Za co na sebe můžu být zdravě hrdý/á?
  • Co nového mě rok 2023 naučil?
  • Jaké vzpomínky mě budou hřát u srdce?
  • Jaké příležitosti se mi podařilo objevit?
  • Jakou osobností jsem se díky nim mohl stát?

Tyto otázky Vám pomohou ukončit letošní rok s dobrým pocitem, a jen s takovým můžete vykročit do nového roku se správnou energií. Aby člověk dosáhl lepších výsledků, první co v sobě potřebuje probudit jsou lepší pocity. Zkuste tím přemýšlet, než se do nového roku rozběhnete. Napište si odpovědi na kus papíru. Věřím, že odpovědi, které získáte, vám dodají tu správnou energii, díky které se rok 2024 stane doposud tím nejlepším rokem ze všech.

Zdroje a doporučená literatura:

Kniha Začněte s PROČ od Simon Sinek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz