Hlavní obsah

Domácí kynuté housky recept

Foto: Lukáš Korec

Recept na fantastické domácí voňavé a křupavé housky. Příprava je velice jednoduchá a s těstem se dobře pracuje. Domácí housky chutnají mnohem lépe než ty kupované.

Článek

Ingredience:

  • 250 ml vlažné vody
  • 1/2 kostky droždí
  • 1/2 lžičky cukru krystal
  • 0,5 kg hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 50 ml oleje
  • kmín celý

Do 250 ml vlažné vody přidáme 1/2 kostky droždí a 1/2 lžičky cukru. Důkladně rozmícháme a necháme na teplém místě 20 minut vzejít kvásek.

Foto: Lukáš Korec

Kvásek na housky

Mezitím smícháme v nádobě 0,5 kg hladké mouky, 1 lžičku soli, 50 ml oleje, nakonec přidáme hotový kvásek a důkladně vypracujeme v těsto. Těsto necháme pod utěrkou na teplém místě 30 minut kynout.

Poté těsto rozdělíme na osm stejných kusů. Ručně vytvarujeme placky ve tvaru housky, které skládáme na pečící papír. Těsto by nemělo být příliš vysoké, protože ještě nakyne. Placky na plechu přikryjeme utěrkou a necháme dalších 20 minut v teple kynout.

Foto: Lukáš Korec

Domácí housky

Poté pomocí malé skleničky vytlačíme do těsta „boule“, které jsou pro tvar housky typické.

Foto: Lukáš Korec

Výroba domácích housek

Housky potřeme vodou a posypeme kmínem. Pečeme v předehřáté troubě na 250 stupňů asi 12 až 15 minut.

Foto: Lukáš Korec

Housky s kmínem

Po upečení housky z plechu přendáme a necháme vychladnout.

Foto: Lukáš Korec

Pečené housky

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz