Článek
Ingredience:
- 250 ml vlažné vody
- 1/2 kostky droždí
- 1/2 lžičky cukru krystal
- 0,5 kg hladké mouky
- 1 lžička soli
- 50 ml oleje
- kmín celý
Do 250 ml vlažné vody přidáme 1/2 kostky droždí a 1/2 lžičky cukru. Důkladně rozmícháme a necháme na teplém místě 20 minut vzejít kvásek.

Kvásek na housky
Mezitím smícháme v nádobě 0,5 kg hladké mouky, 1 lžičku soli, 50 ml oleje, nakonec přidáme hotový kvásek a důkladně vypracujeme v těsto. Těsto necháme pod utěrkou na teplém místě 30 minut kynout.
Poté těsto rozdělíme na osm stejných kusů. Ručně vytvarujeme placky ve tvaru housky, které skládáme na pečící papír. Těsto by nemělo být příliš vysoké, protože ještě nakyne. Placky na plechu přikryjeme utěrkou a necháme dalších 20 minut v teple kynout.

Domácí housky
Poté pomocí malé skleničky vytlačíme do těsta „boule“, které jsou pro tvar housky typické.

Výroba domácích housek
Housky potřeme vodou a posypeme kmínem. Pečeme v předehřáté troubě na 250 stupňů asi 12 až 15 minut.

Housky s kmínem
Po upečení housky z plechu přendáme a necháme vychladnout.

Pečené housky