Hlavní obsah

Valašské frgály s tvarohem a borůvkami recept

Foto: Lukáš Korec

Lahodné a domácí frgály připravíte jednoduše i doma v troubě. Tento dezert je velice oblíbený a rozšířený tradiční recept. Při přípravě frgálů postupujte podle návodu níže.

Článek

TĚSTO NA 2 FRGÁLY:

  • 250 g hladké mouky
  • 2 žloutky
  • 45 g cukr krupice
  • špetka soli
  • 10 g droždí
  • 45 ml oleje
  • 130 ml mléka
  • TVAROHOVÁ NÁPLŇ NA 2 FRGÁLY:
  • 250 g vanička polotučného tvarohu
  • 40 g cukr krystal
  • 1 vanilkový cukr
  • DROBENKA NA 2 FRGÁLY:
  • 110 g hladké mouky
  • 55 g másla
  • 55 g cukru krupice
  • špetka soli
  • BORŮVKY NA 2 FRGÁLY:
  • 400 g borůvek (200 g na jeden frgál)

Na 2 frgály dáme do mísy 250 g hladké mouky, 2 žloutky, 45 g cukru krupice, špetku soli, 10 g droždí, 45 ml oleje a 130 ml mléka. Vypracujeme hladké těsto které necháme pod utěrkou na teplém místě hodinu kynout.

Foto: Lukáš Korec

Těsto na frgály

Mezitím si připravíme tvarohovou náplň smícháním 250 g vaničkového polotučného tvarohu, 40 g cukru krystal a 1 vanilkový cukr. Tuto směs důkladně dohladka rozmícháme.

Foto: Lukáš Korec

Tvarohová náplň na koláče

Na drobenku budeme potřebovat 110 g hladké mouky, 55 g cukru krupice, špetku soli a 55 g másla. Rukou vypracujeme ve hmotu kterou pak budeme moct koláče posypat v podobě drobenky.

Foto: Lukáš Korec

Drobenka recept

Pomoučíme vál a nakynuté těsto rozdělíme na dva kusy. Z každého kusu vyválíme placku cca 30 cm. Tu pak přendáme na pečící papír na plech.

Foto: Lukáš Korec

Těsto na frgály

Na polovinu těsta natřeme půlku tvarohové směsi, na druhou polovinu těsta dáme půlku borůvek. Nakonec posypeme drobenkou.

Foto: Lukáš Korec

Domácí koláče

Pečeme v předehřáté troubě na 220 stupňů cca 14 minut.

Foto: Lukáš Korec

Domácí koláče z trouby

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz