Hlavní obsah
Lidé a společnost

Chudinská čtvrť v Brazílii s výhledem na sochu Ježíše: Vraždy jsou zde na denním pořádku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Chensiyuan, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Druhé největší město Brazílie - Rio de Janeiro, patří díky své soše Krista Spasitele k nejznámějším městům vůbec. Město je však i nechvalně proslulé jedním z největších slumů vůbec- favelou Rocinha.

Článek

Slum s výhledem na dědictví UNESCO

Favela (chudinská čtvrť) Rocinha se nachází na úbočí kopce nad městem Rio de Janeiro a je jednou z největších favel v Brazílii. Žije zde podle odhadů až 200 000 lidí, kteří dlouhodobě bojují s problémy, kterými jsou zejména chudoba, nedostatečná infrastruktura a kriminalita. Rocinha je známá zejména díky svému kriminálnímu prostředí a přítomnosti gangů, které v podstatě čtvrť z velké části ovládají. Ačkoliv se gangy k místním obyvatelům chovají ve většině případů v rámci možností slušně, přítomnost těchto gangů vede k neustálým střetům o moc mezi sebou, a zároveň ke střetům s policií, která se snaží místo od kriminálních živlů vyčistit. Z čtvrti je tak velice nebezpečné místo, kde jsou přestřelky a vraždy na denním pořádku. Kriminalita ve čtvrti Rocinha také úzce souvisí s nezaměstnaností, protože mnoho místních obyvatel se obává pracovat nebo podnikat. Navíc se v oblasti vytváří začarovaný kruh chudoby a kriminality, kdy se mladí lidé často stávají členy gangu proto, aby si zajistili alespoň nějaké příjmy.

Lidé státním školám nevěří, vytvořili si vlastní

Vysoká míra kriminality v Rocinze má vliv na každodenní život místních obyvatel. Strach z násilí a nejistoty přiměl některé obyvatele omezit svůj pohyb mimo domov a snížil úroveň důvěry veřejným institucím, včetně policie. Nedůvěru ve státní správu a policii rovněž umocňuje všudypřítomná korupce, a to i napříč politickým spektrem. Mnoho rodičů z obavy o bezpečnost neposílá své děti do škol, což vede k izolaci a nedostatečnému vzdělání v oblasti. Někteří místní obyvatelé se proto rozhodli vytvořit komunitní organizace a neziskové skupiny, které se snaží poskytnout bezpečné prostředí pro děti a mládež a nabídnout alternativy k životu v gangu. Tyto iniciativy se zaměřují právě na vzdělávání, umělecké aktivity a sportovní programy, které mají pomoci mladým lidem uniknout z pasti chudinských oblastí a zlepšit svou budoucnost.

Do „mekáče“ v jedné z nejnebezpečnějších čtvrtí světa

Město Rio de Janeiro a různé nevládní organizace se snaží najít řešení pro zlepšení situace v Rocinze, a kromě opatření na zlepšení infrastruktury a služeb se také zaměřují na prevenci kriminality a snižování násilí ve favelách. Některé úspěšné projekty zahrnují zapojení komunity do rozhodovacího procesu, lepší spolupráci s policií a podporu sociálních programů. Dnes má většina domů připojení ke kanalizaci a přístup k tekoucí vodě. Ve favele rovněž fungují služby, jako jsou banky nebo třeba McDonald's. Stále populárnější mezi turisty jsou také výlety do ulic Rocinhy s průvodcem z řad místních obyvatel. Ačkoliv se vedení města i vláda snaží o zlepšení situace, vysoká zadluženost země, korupce a z toho pramenící ekonomické a sociální problémy tyto snahy značně brzdí. Na řešení těchto problémů je spuštěna celá řada programů, ale nejklíčovějším bodem v obnově země bude politická vůle. Na staronovém prezidentovi Brazílie a jeho vládě tak leží nelehký úkol.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz