Hlavní obsah
Psychologie

Jednoduché způsoby, jak se zbavit každodenního stresu, které zvládne úplně každý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: CIPHR Connect, CC BY 2.0, via Wikimedia Commons

Stres se stává pro mnoho lidí neodmyslitelnou součástí života a může mít negativní dopad na zdraví. Proto je důležité najít způsob, jak se zbavit stresu a zlepšit své psychické zdraví.

Článek

Relax a umění zpomalit

Stres je nepříjemný společník každodenního života. Asi každý z nás se s ním potýká a mnoho lidí má tendenci ho považovat za neodmyslitelnou součást života. Pokud se s ním neumíme správně vypořádat, může to mít negativní dopad na naše zdraví a celkovou kvalitu života. Prvním a základním krokem, jak se zbavit stresu, je najít si čas na relaxaci. Snažte se najít si každý den chvíli na odpočinek a relaxaci, kdy si můžete vychutnat ticho a klid. Relaxační hudba, meditace, nebo jen zavření očí a chvilkové „vypnutí“, může pomoci uklidnit mysl a snížit úzkost.

Dalším faktorem je zdravá životospráva, která je důležitým krokem pro zlepšení vašeho psychického zdraví. Zdravá strava má pozitivní vliv na vaši náladu a celkové zdraví. Zaměřte se na vyváženou stravu s dostatkem ovoce, zeleniny a celozrnných potravin. Vyvarujte se těžkých a mastných jídel a přejídání.

Fyzická aktivita jako zdroj dobré nálady

Dalším tipem je pravidelné cvičení. Cvičení není dobré jen pro fyzickou kondici, ale také pro psychické zdraví. Pravidelné cvičení může pomoci snížit úzkost a depresi a zlepšit spánek. Kromě toho také uvolní napětí a pomůže vám zlepšit náladu. Pro začátek postačí i krátké procházky po okolí nebo nějaké jednoduché cvičení doma.

Najít si koníček může být také dobrým způsobem, jak se odreagovat od stresu. Malování, vaření, nebo třeba zahradničení mohou být skvělými způsoby, jak se zabavit a zlepšit své psychické zdraví. Příjemně zaměstnat svou mysl a odreagovat se je jeden z nejúčinnějších způsobů jak si psychicky odpočinout.

Foto: Ed Yourdon, CC BY-SA 2.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/2.0>, via Wikimedia Commons

Běh

Sdílení s blízkými

Důležitá je také podpora blízkých lidí okolo vás. Sdílení pocitů a myšlenek s rodinou a přáteli může být účinným způsobem, jak se vypořádat se stresem. Pokud cítíte, že je toho na vás příliš, můžete zvažovat i vyhledání odborné pomoci. Služby psychologů nebo psychoterapeutů dnes využívá mnoho lidí a rozhodně se není za co stydět.

Celkově je nutné pamatovat na to, že vaše zdraví je na prvním místě a je důležité najít způsob, jak se zbavit stresu a zlepšit své psychické zdraví. Pokud budete pracovat na svém psychickém zdraví, budete se cítit lépe a každodenní výzvy pro vás nebudou představovat žádný problém.

Zdroje: CDC, Healthline

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz