Hlavní obsah
Lidé a společnost

Odvrácená tvář uhlazené viktoriánské Anglie: S prostitucí začínaly i dívky mladší dvanácti let

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Image by Myriam - Eleatell/Pixabay

Viktoriánská Anglie - období průmyslového rozmachu, gentlemanství a reforem, ale také nevalné hygieny, dětské práce a prostituce.

Článek

Často dvanáctileté, ale mnohdy i mladší prostitutky

Ve viktoriánské Anglii bylo většině prostitutek okolo dvaceti let, ale mnoho z nich svou „kariéru“ začínalo mnohem dříve. Oficiální věková hranice pro pohlavní styk byla ve viktoriánské Anglii třináct let, ale reálně to úřady neměly šanci ani chuť kontrolovat, a tak nejstarší řemeslo provozovaly často i dvanáctileté dívky. Prostituce nebyla nelegální a často se dívka stala prostitutkou z vůle vlastních rodičů, kteří v tom viděli možnost, jak si přivydělat. Mnoho žen také pracovalo přes den na normálních, ale hůře placených pozicích, například v továrnách nebo na trhu, a přes noc si pak přivydělávaly prostitucí. Nutno dodat, že za výrazně lepší peníze než za „čistou“ práci. Mnoho žen tak u tohoto řemesla zůstalo velkou část svého života, protože jim dokázalo vydělat mnohem víc peněz, než by si byly schopny vydělat kdekoli jinde. Některé dívky pak u řemesla strávily jen několik let a za ušetřené peníze začaly, zpravidla v jiném městě, nový život.

Na ulici nebo v „domě“?

Nevěstince neboli veřejné domy byly pro mnoho dívek přijatelnější volbou než ulice. Na ulici si sice prostitutky vydělávaly mnohdy i násobně více než v nevěstincích, a pokud netrpěly finanční tísní, mohly si své klienty i vybírat. Na druhou stranu v nevěstinci byly dívky pod ochranou, měly své vlastní zázemí a jistou klientelu, která byla přece jen o něco lepší a slušnější, než byla ta na ulici. Musely sice odvádět část vydělaných peněz majiteli nebo majitelce podniku, ale nevěstince byly často vkusně zařízené, čisté a bezpečné a v případě nějakého incidentu byl neslušný klient velice rychle „vyprovázen“ na ulici. Samozřejmě jiné poměry vládly v přístavním nevěstinci a v nevěstinci blíže k centru města, ale obecně se dá říct, že nevěstinec byl pro většinu dívek jistější a bezpečnější volbou. Nejkrásnějším dívkám se mohlo dostat i vzdělání, a ty pak dělaly společnice těm nejváženějším klientům, jako byli bohatí obchodníci, politici nebo majitelé továren.

Na své si přišel každý

Viktoriánská Anglie je často vykreslována jako gentlemanské a romantické prostředí plné uhlazeného chování a důstojného vystupování. V jistých kruzích tomu tak jistě bylo, ale co se týče sexuálních radovánek, fantazii se meze nekladly. Na své si přišel téměř každý a některé veřejné domy byly dokonce tematicky zaměřené na konkrétní typy služeb. Mnoho nevěstinců pak nabízelo specifičtější typy služeb tzv. pod pultem, protože preference některých klientů mohly být až příliš neortodoxní. Rozšíření prostituce s sebou neslo obrovský nárůst pohlavních chorob, které se šířily nejčastěji mezi námořníky a právě prostitutkami. Některé veřejné domy na to reagovaly tak, že dívky měly povinnost pravidelně podstupovat lékařská vyšetření, v některých místech to bylo dokonce povinností, kterou nařídily úřady.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz