Hlavní obsah

Prezident Zelenskyj a jeho plán z obláčku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Government of Ukraine, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Velká očekávání z výsledků protiofenzivy i z jednání v Džiddě a vzletná prohlášení jednoho z nejsledovanějších státníků současnosti.

Článek

Diplomatická poštěkávání, velká očekávání a nadnesené požadavky

Rozhovory v Džiddě jsou horkým tématem současnosti, kdy mnoho lidí očekává, zda se situace někam pohne a jestli ano, tak jaký kurz nabere. Světoví lídři se nechali slyšet, že nejde o mírové jednání jako takové, ale o představení Zelenského mírového plánu. Tento plán, který byl představený minulý rok na jednání G20 v Bali, je kulantně řečeno velice ambiciózní. Mimo jiné počítá se stažením ruských sil a vytvoření mezinárodních tribunálů pro soud s válečnými zločinci. Když tedy pomineme, že tyto požadavky zatím příliš nereflektují situaci na frontě, tak i hledisko, že tato prohlášení přicházejí od Ukrajiny směrem k Rusku, může vyvolat rozpačité úsměvy. Prezident Zelenskyj možná až příliš spoléhá na podporu Západu a v diskuzích je poté přirovnáván k čivavě, která vztekle poštěkává, zatímco za ní stojí několik zamračených pitbulteriérů. Podpora těchto pitbulteriérů však může mít omezené trvání a prezident Zelenskyj by se možná měl vrátit ze svého obláčku zpátky na zem a uvědomit si, že všechny války končí u jednacího stolu a pouze v případě bezpodmínečné kapitulace jsou podmínky plně na vítězi. Těžko si ale představit bezpodmínečnou kapitulaci Ruska a Ukrajinu v pozici Spojenců po druhé světové válce. Ačkoliv se nedá nic namítat proti tomu, že Ukrajina má nárok na obnovení své územní integrity, Kyjev by se měl k věci postavit realisticky a zdržet se velkolepých (a nereálných) prohlášení. Potom to totiž vypadá, že ztratil pojem o realitě a stoupla mu do hlavy jeho aktuální pozice a mezinárodní podpora.

Autorský článek

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz