Hlavní obsah
Lidé a společnost

Skutečný příběh Anneliese Michel: Údajně posedlá ďáblem umírala znetvořená po 67 exorcismech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Photo © Screen Gems Inc./ ČSFD

Z filmu V moci ďábla (2005)

Ze životního příběhu Anneliese Michel dodnes běhá mráz po zádech. Tato dívka byla krásnou nadanou studentkou, dokud ji nepostihla forma epilepsie. Nejspíš právě kvůli ní začala věřit, že je posedlá ďáblem a její rodina nahradila lékaře knězem.

Článek

V mládí byla Anneliese diagnostikována epilepsie

Psal se rok 1948, když se jisté Anně a Josephovi narodila nemanželská dcera. Pro dva věřící lidi to byla taková ostuda, že Anna si při svatbě s Josephem musela vzít černý závoj místo bílého. To byli rodiče Anneliese Michel, která se jim narodila v roce 1952 v Bavorsku v západním Německu. Byla oddanou katoličkou a na mši chodila dokonce dvakrát týdně, aby odčinila i hříchy své rodiny. Jako malá prodělala spalničky, příušnice a spálu. Když jí však bylo pouhých 16 let, stal se ve škole první incident, který byl předzvěstí strašných událostí. Ve škole totiž dostala záchvat, při kterém ztratila vědomí a chodila po škole jako v transu. Sama si na událost nepamatovala, ale ostatní byli jejím chováním zaskočeni. O rok později se stal Anneliese podobný incident, tentokrát však v posteli, kdy se její tělo opět dostalo do transu a následně prodělalo několik křečovitých záchvatů, které připomínaly posednutí ďáblem. Její hluboce věřící rodina byla vyděšená a Anneliese navštívila neurologa. Ten jí diagnostikoval epilepsii temporálního laloku, která měla způsobovat transy, záchvaty i halucinace. Tato epilepsie také mohla stát za tzv. Geschwindův syndrom, což je psychické onemocnění, které se může projevovat mimo jiné i prožíváním náboženských bludů nebo halucinací. Anneliese následně dostala léky na epilepsii a od roku 1973 začala navštěvovat univerzitu ve Würzburgu.

Od katoličky až po posedlou ďáblem

Léky na epilepsii však Anneliese nepomohly a její tělo se zdálo zcela odolné vůči léčbě. Anneliese byla i hospitalizovaná, k diagnóze se přidala i schizofrenie, ale její stav se nelepšil, ale naopak zhoršovat. I proto si nejspíš hluboce věřící dívka začala myslet, že její tělo posedl ďábel. Začala mít zvukové i zrakové halucinace, které ji usvědčovaly v tom, že na ni působí démonické síly. Její rodina, která byla také hluboce věřící, dívce její posedlost uvěřila a rozhodla se, že sežene kněze, který by na dívce provedl exorcismus. Jenže většina duchovních rodinu odmítla s tím, že by se dívka měla léčit a navíc potřebují povolení biskupa. Nakonec se nad rodinou slitoval kněz Ernst Alt, který věřil, že je dívka skutečně posedlá. Anneliese tak skutečně na první pohled působila. Štěkala jako pes, jedla pavouky a uhlí, ukousla hlavu mrtvému ptákovi, olizovala z podlahy vlastní moč, strhávala ze svého těla oblečení, celé hodiny křičela nebo dělala stovky dřepů denně.

67 exorcismů nakonec dívku zabilo

Ernst Alt, který za rodinou docházel, byl přesvědčený, že se nejedná o epilepsii, proto se mu nakonec podařilo získat povolení od místního biskupa, Josefa Stangla, povolení k provedení exorcismu, který měl být proveden v největší tajnosti. První vymítací rituál proběhl 24. září 1975. Během následujících deseti měsíců pak provedl Alt se svým pomocníkem, knězem Arnoldem Renzem, celých 67 exorcismů, z nichž některé trvaly i čtyři hodiny. Během těchto vymítání měl kněz odhalit, že dívku posedlo šest démonů: Lucifer, Kain, Jidáš Iškariotský, Adolf Hitler, Nero a zneuctěný kněz Fleischmann. Během deseti měsíců, kdy probíhalo vymítání, se dívka modlila vkleče natolik, že jí praskly šlachy na kolenou – provedla až 600 poklonů do kleku denně, a často byla omezována na osobní svobodě, kdy byla poutána k židli či posteli, takže nakonec ztratila chuť k jídlu i pití. Dívka postupně chřadla, vypadávaly jí vlasy, zhubla na necelých 31 kilogramů a nakonec 1. července roku 1976 podlehla dehydrataci a těžké podvýživě ve věku 23 let. Její rodiče, kněz i jeho pomocník byli nakonec obviněni ze zabití z nedbalosti. Kněží dostali tři roky podmínku a půl roku vězení, které jim však bylo odpuštěno, rodiče byli od jakéhokoliv trestu osvobozeni, protože si prý vytrpěli už dost. Pokud vás tento příběh zaujal, určitě si pusťte film z roku 2005 V moci ďábla, který se inspiroval právě tímto skutečným příběhem.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz