Hlavní obsah
Právo a státní správa

Blíží se konec laických přísedících v české justici?

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Wikimedia Commons / volné dílo

Poslanecká sněmovna dne 28. 6. 2024 ve 3. čtení schválila vládní návrh zákona, kterým se mění zákon o soudech a soudcích a další související zákony. Cílem novely je značné omezení laického prvku v soudních senátech, tedy laických přísedících.

Článek

Jedná se o krok, který měl být učiněn už dávno, ale přesto se k němu politici odhodlali až nyní. Podle důvodové zprávy k novému zákonu je nutné legislativní cestou reagovat na související administrativní zátěž soudů, na obvykle nedostatečnou participaci přísedících na samotném projednání a rozhodování v rámci řízení, na komplikace spojené se sestavováním soudního senátu tvořeného soudcem a přísedícími pro celé řízení před soudem i na související často nepřiměřenou délku soudních řízení.

Politici se tímto snaží říct, že v praxi laičtí přísedící u soudů často kvůli své neznalosti práva dělají víc škod než užitku. V minulosti se prvek laiků u soudu zavedl ze čistě praktických důvodů. Laici tehdy byli sice neznalí práva, zato ale byli váženými odborníky v jiných oblastech, např. horní, obchodní, živnostenské, pracovní, burzovní atp. Soudce profesionál byl znalý práva a tito laici odborníci mu pomáhali v řešení jiných než právních otázek. Dnes laici ovšem nejsou odborníci na jiné než právní oblasti. Často to bývají starší lidé, kteří u soudu spíše jen zahánějí důchodcovskou nudu. A jelikož se jedná o funkci neplacenou, mnoho se jich k soudu nehrne.

Kvůli tomu mají soudy mnoho problémů. Přísedících je nedostatek, což v praxi znamená delší čekání na rozhodnutí ve věci. Stejní přísedící se musí účastnit všech jednání v téže věci, tedy každé jednání musí čekat na vhodnou dobu, která se hodí všem členům senátu. Zapojení laických přísedících je také spojeno se značnou administrativní zátěží. A co laičtí přísedící dávají justici na oplátku? Odbornost – jak tomu bylo kdysi – to ve většině případů není. Přísedící přijdou k soudu, poslechnou si jednání a na poradě senátu zpravidla zvednou ruku pro návrh soudce profesionála. V tom horším případě pak jen komplikují soudci život.

Pokud jde o řešení odborných otázek u soudu, na tyto existuje mnohem lepší nástroj, než jakým kdy byli přísedící-odborníci. Pokud soud potřebuje odpověď na odbornou, jinou než právní otázku, zadá vypracování znaleckého posudku. Znalců je na rozdíl od odborných laiků pro většinu oblastí dostatek, a navíc jsou za svou práci placeni (náklady na znalecký posudek platí zpravidla neúspěšná strana sporu).

V současnosti se přísedící podílí na rozhodování na okresních soudech u pracovněprávních sporů a v některých trestních věcech (věcech závažnější, než jaké soudí samosoudce, ale ne tak závažných, aby byly souzeny krajským soudem). Dále se podílí na rozhodování na krajských soudech, pokud jsou soudem prvého stupně (řízení u nich začíná, nejde o odvolání).

Navrhovaná novela má zcela odstranit laiky z okresních soudů a omezit jejich působení na krajských soudech, kde se mají nově podílet na rozhodování pouze u zvlášť závažných zločinů (kromě majetkových a hospodářských) a také u trestného činu vraždy novorozeného dítěte matkou.

Návrh prošel Poslaneckou sněmovnou byl postoupen Senátu. Účinnost zákona se navrhuje ke dni 1. 1. 2025.

Zdroje:

Obrázek: https://commons.wikimedia.org/wiki/File:ICJ-CJI_hearing_1.jpg

Novela k přečtení např. zde: https://www.zakonyprolidi.cz/monitor/7715347.htm

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz