Hlavní obsah
Psychologie

Jak si říci o pomoc při psychických problémech – ukázka z praxe

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Steve Parsons (Wikipedia Commons)

Tento článek je určen pro všechny, kteří chtějí vědět, jak to konkrétně vypadá, když si člověk konečně řekne o pomoc při psychických obtížích.

Článek

Mezinárodní zdravotnická organizace odhaduje, že v roce 2019 trpělo až 970 milionů lidí, nebo také každý osmý člověk na planetě, nějakou formou psychické nemoci. Organizace odhaduje, že během pandemie covidu proběhl nárůst psychických nemocí až o 28 %.

Zdá se, že psychické problémy jsou morem dnešní civilizace. Mezi nejčastější psychické nemoci patří schizofrenie, deprese, bipolární porucha, poruchy osobnosti, úzkostné poruchy, obsedantně kompulzivní porucha nebo poruchy příjmu potravy.

Pokud se psychická nemoc neléčí, může časem narůst do strašlivých rozměrů, a i z jinak mírnější nemoci se stává doslova život ohrožující nebezpečí. Jednotlivé symptomy se postupem času zhoršují, popřípadě se mohou přidávat i další symptomy.

Vezmeme-li si jako příklad anxiózně-depresivní poruchu, což je jedna z nejrozšířenějších poruch, tato se může zpočátku projevovat např. zhoršeným usínáním a nezvladatelným stresem před náročnými životními událostmi. Pokud se neléčí, zhoršené usínání přeroste v nespavost, stres přeroste v pocity na zvracení, bolesti hlavy, poruchy příjmu potravy nebo průjmy, popřípadě vše najednou. Také se mohou vyskytovat psychické ataky. Tyto symptomy se dále ještě zhoršují, až dříve či později donutí člověka, aby si řekl o odbornou pomoc. Když se nemoc podchytí v počátcích, léčba je zpravidla jednoduší, zatímco při plně rozvinuté nemoci je léčba náročná a mnohdy i celoživotní.

Je tedy mnohem lepší si o pomoc říci co nejdříve, ideálně při prvních příznacích psychické nepohody.

Jak takové volání o pomoc probíhá?

Pokud je nám špatně – zažíváme symptomy psychického charakteru – pak doporučuji co nejdříve zajít za svým praktickým lékařem. Jemu popíšete vše, co zažíváte. Lékař z vašeho popisu usoudí závažnost nemoci a podle toho postupuje nadále. Může Vám také předepsat některé léky, které poslouží jakožto první pomoc, než se Váš případ dostane dál. Nejčastěji jsou předepisována slabší antidepresiva, např. Elicea nebo Asentra a dále Neurol. Pokud uzná lékař za vhodné, napíše vám doporučení pro psychiatra, kterého ovšem on sám zpravidla nevybírá.

Až si vyberete psychiatra, zavoláte mu, zeptáte se ho na volnou kapacitu s tím, že máte doporučení od svého praktického lékaře, a domluvíte si termín první schůzky. Pokud psychiatr nemá volno, budete jich muset obvolat více. První schůzka u psychiatra bývá delší, a proto se na ni zpravidla déle čeká, a to klidně i několik měsíců. Během tohoto období se o Vás bude starat praktický lékař.

První schůzka u psychiatra probíhá formou otevřeného dialogu. Doktor se vás podrobně ptá na všechny důležité aspekty nemoci a podle toho určí diagnózu. Také se konzultuje probíhající léčba nařízená praktickým lékařem. Na základě toho všeho doktor zvolí vhodnou léčbu, zpravidla předepíše léky a může také doporučit sezení u psychologa. Psycholog se od psychiatra liší tak, že nemůže předepisovat léky, ale psychické nemoci řeší formou dialogu. Často je třeba k úspěšnému zvládnutí nemoci obou těchto přístupů – jak léků, tak mluvení.

V prvních fázích léčby u psychiatra se zpravidla hledají vhodné léky, tedy takové léky, které účinně zabírají proti nemoci a zároveň neobtěžují vedlejšími účinky. Může to trvat pár měsíců, nebo i několik let. Během toho je pacient často zván na kontrolní prohlídky.

Pokud byly nalezeny správné léky, již není třeba častých návštěv u doktora. Prohlídky probíhají zpravidla jednou za půl roku. Léčba jako taková může trvat několik let, nebo může být dokonce celoživotní.

Včasně zahájená léčba však bývá klíč k lepšímu zvládnutí nemoci. Proto v případě problémů neváhejte a obraťte se na svého lékaře.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz