Hlavní obsah
Názory a úvahy

Proč o ukrajinské ofenzivě u Kursku nevíme vlastně nic

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Евгений Кель, Mil.ru (Wikimedia commons, Creative Commons Attribution 4.0 International license)

Krátká glosa o tom, jak se k nám dostávají zprávy z bojiště a proč bychom měli být obezřetní.

Článek

Ukrajinské ozbrojené síly ovládly nad 1000 kilometrů čtverečních ruského území, než se Rusům podařilo jejich postup zastavit. Toto je ve zkratce informace, která obíhá světová média. Jenže nemusí být vůbec pravdivá.

Ukrajinci mlčí

Skutečnost je taková, že ukrajinské velení (vojenské i politické) o současné ofenzivně v Kurské oblasti důsledně mlčí a nevypouští skoro žádné informace. Od Ukrajinců nevíme prakticky nic o tom, kde přesně jejich armáda útočí, jaké konkrétní síly útočí, kolik jich je, jakou techniku používají, kam až ukrajinská armáda došla… Nevíme od nich ani to, jaký je cíl útoku na Kurskou oblast, potažmo jak Ukrajinci plánují s dobytým územím naložit.

Kdo nás zásobuje informacemi?

Přesto se média plní články o přesně těchto informacích. Kde jsou zdroje? Kdo informuje o dění v Kurské oblasti? Pokud jde o pohyby armád, o to, jaká území, vesnice a města se podařilo Ukrajincům dobýt a kde se naopak Rusové ubránili, toto vše víme hlavně z ruských zdrojů.

Oficiální ruské kanály toho taktéž mnoho neuvádí, ovšem ruští vojenští blogeři, novináři a propagandisté naopak informují o každém metru fronty, o každé minutě a o každém pohybu vojenských sil.

Jde-li o ostatní zprávy, zejména co do cílů ofenzivy a následném dění, jde o spekulace a domněnky.

Obezřetnost je na místě

Netvrdím, že bychom měli všechny zprávy od ruských blogerů a komentátorů hodit automaticky do koše. Ovšem apeluji na čtenáře, aby tyto zprávy brali s jistou rezervou.

Víme, že ruská propaganda efektivně funguje a je možné, ba velmi pravděpodobné, že funguje i zde. Ruské vedení mohlo zadat instrukce prokremelským blogerům, aby informovali určitým způsobem. Je možné například to, že Kreml úmyslně nařídil podcenit ukrajinské zisky a úspěchy, aby uklidnil ruské obyvatelstvo.

Vybrané ruské pohádky z fronty

Někteří ruští vojáci se nechali slyšet, že na ně spolu s Ukrajinci útočí také britské nebo polské bojové oddíly. Rusové zkrátka nemohou překousnout, že by Ukrajinci byli s to takových úspěchů.

Mnoho prokremelských blogerů také operuje s variantou, že je to celé jedna velká Putinova léčka – Rusové dle nich úmyslně vpustili Ukrajince na své území, aby tam nalákali ukrajinské nejlepší jednotky a techniku; a to vše jen aby je tam ruské síly obklíčily a zničily.

Závěrem

Britští ani polští vojáci se ofenzivy pravděpodobně neúčastní a teorie o ruské pasti je vyloženě směšná. Ovšem je nutné si uvědomit, že takové informace vypouští stejné zdroje, které nás informují o pohybech armád na frontě. Když jsme zdrženliví ohledně ruské pasti a zahraničních vojáků, měli bychom brát s rezervou i zprávy o pozicích vojsk na frontě.

O tom, co se skutečně děje v Kurské oblasti, se dozvíme, ovšem budeme muset počat na více zdrojů, ideálně i těch, kteří nejsou věrní Kremlu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz