Hlavní obsah
Knihy a literatura

Mistr severské krimi Nesbø se v Nočním domě pokouší o horor

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lukáš Vlasák

Jo Nesbø - Noční dům (Kniha Zlín, 2024)

Jo Nesbø, známý sérií o Harrym Holeovi, zavádí čtenáře v nejnovějším románu Noční dům do temnějších vod hororu. Kniha se stala hitem letošního léta a představuje výlet mimo autorovy obvyklé koleje.

Článek

V Nočním domě Nesbø znovu ukazuje, že umí vyprávět příběh tak, aby vás vtáhl a nepustil. Aktuální díl podcastu Proč je to bestseller rozebírá Noční dům na součástky, aby zjistil, co na něm čtenáře láká a proč si zaslouží místo na vrcholu prodejních žebříčků. Můžete si jej poslechnout na YouTube a na Spotify:

Mysteriózní thriller s prvky hororu až brakového krváku

Noční dům vypráví příběh 14letého Richarda, který se po rodinné tragédii přestěhuje do malého městečka Ballantyne. Místo poklidného života u opatrovníků ale čelí sérii nevysvětlitelných a nadpřirozených událostí. Když mu jednoho spolužáka sežere telefonní sluchátko v budce a druhý se po vzoru Kafkovy Proměny změní v hmyz, Richard se ocitá v osamoceném boji proti temným silám, které se kolem něj stahují. Oporou je mu jen kamarádka Karen, ale Richard brzy zjišťuje, že v souboji s tajuplným Nočnímu domem jsou v sázce i životy jeho nejbližších.

Nesbø se v Nočním domě odchyluje od stylu svých klasických detektivek, nahrazuje jej prvky hororu a thrilleru, což knihu činí atraktivní nejen pro fanoušky krimi, ale i pro čtenáře, kteří mají rádi tajemství s lehce děsivým nádechem. Kniha chytře balancuje na hranici toho, co jsou mainstreamoví čtenáři a čtenářky ochotni zkousnout. Lehce tak připomíná tvorbu Stephena Kinga nebo seriál Stranger Things, což ji může činit přitažlivou pro širší skupinu čtenářů, než je obvyklá základna Nesbøho věrných fanoušků.

Nesbø se nicméně nebojí sáhnout po prvcích nejkrvavější brakové literatury, což může některého z jeho umírněnějších čtenářů odradit. Kniha Zlín, která knihu vydala v češtině v překladu Kateřiny Krištůfkové, nicméně tyto prvky umenšuje už volbou usedlejší obálky oproti originálu nebo chytře vystavěnou anotací, která akcentuje spíš osobní linku Richarda a jeho pátrání po odhalení tajemství.

Rychlý spád a chytré zvraty

Nesbøho styl v této knize působí jako pečlivě strukturovaný chaos – některé části jsou plné zběsilých honiček a napětí, zatímco jiné umožňují čtenáři nasát snovou, přízračnou atmosféru městečka a sledovat, jak se příběh vyvíjí. Na první přečtení může být tempo trochu překotné, ale když si knihu vezmete do ruky podruhé, zjistíte, kolik drobných vodítek a detailů autor v textu zanechal, aby vás vedl k finálnímu rozuzlení. Můžete se těšit na několikero překvapivých zvratů.

Foto: Lukáš Vlasák

Jo Nesbø - Noční dům (Kniha Zlín, 2024)

I když Noční dům není klasická nesbeovka, v závěru vás rozhodně odmění dobře promyšlenou zápletkou a uspokojivým koncem. Nesbø podává příběh v úhledném balíčku – budete mít radost ho rozbalovat. Proto není divu, že se kniha stala bestsellerem letní sezóny 2024 a potvrdila autorovu schopnost zabodovat i mimo svůj obvyklý žánr.

Jak psát jako Jo Nesbø: Inspirace pro tvůrčí psaní

Pokud se sami zajímáte o tvůrčí psaní a chcete psát jako Jo Nesbø, můžete si z jeho přístupu k tvorbě Nočního domu vzít několik lekcí. Nesbø umí skvěle udržovat napětí a pracovat s atmosférou, což je klíčové pro všechny, kdo se chtějí pokusit o thriller nebo horor.

Zde je několik tipů:

  • Vyprávějte příběh z pohledu hlavního hrdiny, ideálně v ich-formě. Přiblížíte tím čtenáři psychologii postavy a její emoce.
  • Stupňujte napětí a dávkujte informace postupně. Čtenář nemusí hned vědět všechno – nechte ho chvíli tápat.
  • Nebojte se kombinovat žánry. Thriller s hororovými prvky může být skvělým způsobem, jak oslovit širší publikum.
  • Vtáhněte čtenáře pomocí intenzivních akčních scén, ale nezapomeňte na klidnější momenty, kdy budete moct rozvíjet postavy, jejich emoce a motivace.
  • Připravte si překvapivé zvraty. Nesbø rád vede čtenáře k něčemu, co působí nevyhnutelně, finálně až fatálně, aby ho pak překvapil nečekaným vývojem a úplným přestrukturováním toho, jak jsme příběh doposud chápali.

První reakce na Noční dům si můžete přečíst v recenzích Martina KudělkyTomáše Fojtíka. Jsou rozporuplné a liší se v hodnocení. Zatímco první dává knize 50 %, druhý ji hodnotí lépe na 80 %. Já zůstávám někde mezi. Za mě je to solidní literární řemeslo, za nějž se Nesbø nemusí stydět. Naopak, jestli si chtěl vyzkoušet výlet mimo své žánrové koleje, tak se mu to podařilo.

Pokud chcete zjistit další konkrétní tipy, jak psát jako Jo Nesbø, nebo se dozvědět detaily o příběhu v románu Noční dům, například jak je strukturovaný do více částí, případně vás zajímá, jak český vydavatel chytře pracoval s marketingem knihy, určitě si poslechněte nejnovější epizodu podcastu Proč je to bestseller.

Hodnocení knihy: 60 %

Lukáš Vlasák

  • (Ne)souhlasíte s mým hodnocením hororu Noční dům?
  • Máte radši Nesbøho jinou tvorbou? Která kniha je vaše nejoblíbenější?
  • Napište mi do komentářů!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz