Hlavní obsah
Knihy a literatura

Noční dům Joa Nesbøho: Dávejte si pozor na sluchátka, mohla by vás sežrat

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomáš Fojtík

Jo Nesbø je dobrý v detektivkách – jeho série s Harry Holem patří mezi mezinárodní bestsellery první třídy. Jak se mu ale daří v hororu – v tomto pro něj neprobádaném žánru?

Článek

Zatímco svět stále čeká na to, co dalšího bude muset řešit Harry Hole, norský bestsellerový spisovatel Jo Nesbø chrlí na čtenáře jednu knihu mimo slavnou sérii za druhou. V českém překladu před pár týdny vyšel Noční dům, ve které si Jo Nesbø poprvé vyzkoušel, jaké je to napsat horor.

Respektive, ono to s tím hororem je nakonec trošku jinak, ale k tomu se dostanu.

Příběh Nočního domu sleduje čtrnáctiletého Richarda, kterému se dějí věci, nad kterými zůstává rozum stát. Například – jednoho jeho kamaráda sežere sluchátko a ani jeho další kamarád zrovna neměl štěstí. Ostatní mu to ale nevěří – a to ani policie a státní agent Dale. Dostane se do pasťáku, kde má zpytovat svědomí.

Co bylo dál? Co bylo předtím? Nebo – jste si jistí, že všechno je tak, jak vám autor odvyprávěl? To jsou základní kameny, na kterých stojí tento útlý román.

Již dříve Nesbø přišel s kratšími knihami – tuto budete mít přečtenou doslova na jeden zátah. Není to však ale kvůli délce knihy. Nesbø totiž opět ukázal, že mu to píše. Že dovede čtenáře pohltit tolik, jako sluchátko v knize nebohého chlapce.

Je to ale horor? Nechybí několik dramatických scén, nechybí tísnivá atmosféra, záhada, mystérium… Nejsem si ale jistý, jestli tato kniha charakteristiku hororového žánru splňuje. Spíš bych Noční dům označil jako mysteriózní thriller – něco jako psala islandská autorka Yrsa Sigurðardóttir předtím, než se vrhla na detektivní thrillery.

Je ale zbytečné a nepřípadné řešit, jestli je Noční dům horor, nebo thriller. Slovo „horor“ pochází z latinského horror, což se překládá jako třes; hrůza, zděšení. Slovo thriller pochází ze slova thrill, což se dá přeložit stejně. Autor se vás několikrát pokusí vystrašit a chvílemi nevíte, jestli už to s fantasmagoriemi nepřehání, ale nebojte, vše do sebe nakonec zapadne a na konci knihy budete mít jasno.

Noční dům je strhující a celkem originální román. Odpočinková literatura pro lidi, kteří nechtějí snižovat své nároky. Navzdory děsivějším scénám bych si ji troufl doporučit mladším čtenářům kolem 14 - 15 let, což je mimochodem věk hlavních hrdinů příběhu. Nesbø se tentokrát odklání od svého typického detektivního stylu. Takže pokud budete očekávat to samé od této knihy, co čekáte od Harryho Holeho, budete naštvaní a zklamaní. Tato kniha si zaslouží odstup a nadhled.

Noční dům je kniha, která vás nenechá na pokoji až do samého konce. Nesbø mistrně buduje atmosféru a nenechá vás pochybovat o tom, že pod postelí se skutečně skrývá něco děsivého. Pokud máte rádi napínavé příběhy a nevadí vám trocha zimnice v zádech, Noční dům je pro vás to pravé. A pokud se vám náhodou stane, že se vám v noci zdá o sluchátkách, které požírají lidi, neříkejte, že jsem vás nevaroval!

Hodnocení: 80 %

Překlad: Kateřina Krištůfková

Vydala: Kniha Zlín

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz