Hlavní obsah
Knihy a literatura

Jedovatá stopa: Poklad pro milovníky klasické poctivé detektivky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Fojtík

Už vloni vyšla v češtině první kniha Colleen Cambridge (pseudonym autorky Colleen Gleason) Vražda v Mallowan Hall, která se pokusila napodobit styl detektivek Agathy Christie.

Článek

A navíc děj své knihy autorka umístila přímo do domácnosti slavné autorky. V roli amatérského detektiva vystupuje její komorná a přítelkyně Phyllida Brightová. Drzost? Možná, ale autorce to pozoruhodně skvěle vyšlo.

Hospodyně Phyllida v knize Jedovatá stopa vyšetřuje již druhý případ. Zločin se tentokrát stane na Vražedném festivalu – prestižní literární soutěži pro amatérské autory detektivek a jejich fanoušky. Takže plný dům lidí, kteří vědí, jak správně někoho odstranit. A k tomu v příběhu přímo figurují nejslavnější detektivkáři té doby - například Chesterton nebo Sayersová (a pochopitelně i Christie).

Knihu si skutečně užívám. Je to psané lehkým stylem, který ale nespadá do banality a neuráží čtenáře hloupostí. Autorka má zjevně načteno a ví, co čtenáři detektivek chtějí. A v této knize to dostávají naplno a v parádě.

Nejen že, jak čtenář právem očekává, sledujeme rozplétání indicií a stop, ale také autorka popisuje fungování panského domu v čase mezi 1. a 2. světovou válkou. Tedy to, co možná znáte ze seriálu Panství Downton.

Závěrem: Klasické detektivky jsou v poslední době takové malé Popelky, protože trh napínavé literatury je válcovaný thrillery a krimithrillery (bavím se o překladové beletrii). Colleen Cambridge ukázala, že i dnes stojí za to klasické detektivky psát, vydávat a číst. Když se to umí. A ona to rozhodně umí.

A ještě jedna douška: Pohledem na Goodreads zjistíte, že Cambridge má v záloze ještě jednu detektivku z prostředí domácnosti Agathy Christie a navíc vloni zahájila novou sérii. Pevně věřím, že se s ní tedy budeme v českých překladech ještě setkávat. Moc bych si to přál.

Vyšla v nakladatelství Kalibr v překladu Pavla Pokorného.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz