Hlavní obsah
Knihy a literatura

Odvaha je čtivý román plný emocí, těžkých voleb a neprošlapaných cest

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Lukáš Vlasák

Markéta Lukášková - Odvaha (Motto, 2024)

Do 50. let se v knize Odvaha vydává spisovatelka a podcasterka Markéta Lukášková. Příběh sleduje Židovku Adu, která ani po válce nemá klid a čelí době, jež ji připravuje o svobodu a důstojnost.

Článek

Hlavní postava Ada Löblová stojí v románu Odvaha před těžkou volbou – má si vzít komunistu Karla, a zajistit tak sobě a své matce lepší budoucnost, nebo „ďáblovu nabídku“ odmítnout a riskovat ztrátu i toho mála, co jí doposud zbylo? Z toho vyplývá i základní claim knihy, který si můžeme přečíst na obálce: Je odvaha říct ANO, nebo je odvaha říct NE?

Aktuální díl podcastu Proč je to bestseller rozebírá knihu Odvaha do detailů a zkoumá, co může čtenáře na rozhodování protagonistky přitahovat, jak funguje struktura tohoto příběhu a jak dokáže Lukášková propojit morální dilema jednotlivce s velkými dějinami národa. Celou epizodu si můžete poslechnout na YouTube nebo Spotify.

Román stojící na dvou rozdílných rozhodnutích

Odvaha není jen o novodobé historii – jde v ní hlavně o osobní volby, které formují život hlavní hrdinky. Lukášková živě vykresluje Adin vnitřní boj, který je i pro dnešní čtenáře velmi aktuální. Každý máme své „cesty, po nichž jsme nešli“, ale říkáme si, kam by asi vedly… Adin osud má dvě možné verze, které čtenáři sledují postupně a které vyplývají toho, zda odpoví na Karlovu nabídku ANO, nebo NE. Tím kniha nabízí nečekaný pohled na to, jak jedno jediné rozhodnutí může ovlivnit život na mnoho let dopředu.

Lukášková v románu dokazuje, že umí psát ženské hrdinky nejen silné, ale hlavně stojící nohama na zemi, vtipné a trefně komentující dění kolem sebe. Jako by seděly vedle vás, žily a dýchaly. Nejsou to papírové figurky, ale živé bytosti, s naprosto reálnými a pochopitelnými potřebami.

Díky backgroundu, který Lukášková získala přípravou podcastu Příběh, který se opravdu stal a knihy Co vás v dějáku neučili, umí do příběhu zakomponovat historický kontext 50. let v Československu tak, aby působil organicky jako nedílná součást vyprávění. Prostředí, postavené na reálných událostech a osobnostech, dodává příběhu autentičnost a historické milníky prohlubují osobní dramatické momenty, jimž Ada čelí.

Foto: Lukáš Vlasák

Odvaha (Markéta Lukášková, Motto: 2024)

Co by bylo, kdyby…

Příběh má drtivý emocionální dopad, který si čtenáři prožívají spolu s protagonistkou. Osobně jsem si neustále kladl otázku, jak bych se v její situaci zachoval. Kniha mě nutila přemýšlet nejen o minulosti, ale také o tom, jak snadno se mohou podobné okolnosti vrátit do našich současných životů. Jako otec jsem si nemohl pomoct a představoval jsem si sebe a svou dceru v Adině situaci – jak by se svět, který pro děti přepečlivě budujeme, mohl náhle zhroutit kvůli něčemu, co naprosto nemůžeme ovlivnit. Tato myšlenka mě při čtení naplňovala úzkostí a nutila mě k zamýšlení se nad křehkostí svobody. Právě díky této hloubce a tomu, že ve mě kniha doznívala ještě mnoho dní, pro mě Odvaha mezi ostatními historickými romány vyniká.

Jak psát jako Markéta Lukášková: Inspirace pro tvorbu

Pokud sami píšete nebo se o psaní zajímáte, může vás prostý, ale o to účinnější styl Markéty Lukáškové inspirovat. Její přístup ke psaní nabízí v Odvaze několik klíčových lekcí:

  • Vyprávějte příběh postavený na důležité volbě: Hlavní postava by měla čelit dilematu, na něž ani čtenář nemá jasnou odpověď.
  • Nabídněte alternativní cesty: Ukažte, že různá rozhodnutí mohou vést k různým osudům a rozvíjejte příběh podle vícera scénářů.
  • Zakotvěte děj ve specifickém historickém kontextu: Vytvářejte prostředí (dobu a čas), které formuje nejen pozadí příběhu, ale fatálně i jeho postavy.
  • Nebojte se nechat čtenáře na vážkách: Pochybnosti, zda se postava zachovala správně, jsou silným nástrojem k tomu, aby čtenáři zůstali v příběhu angažovaní až do konce.

Pokud se chcete dozvědět další tipy, jak napsat příběh podobný Odvaze Markéty Lukáškové, nebo vás zajímá moje detailnější recenzní zhodnocení Odvahy (např. proč není vyšší), pusťte si nejnovější epizodu podcastu Proč je to bestseller.

Na slyšenou v PJTBpodcastu!

Hodnocení knihy: 70 %

Lukášková, Markéta: Odvaha. Praha: Motto, 2024. 276 stran.

  • Jaký máte názor na tvorbu Markéty Lukáškové?
  • (Ne)souhlasíte s mým hodnocením Odvahy?
  • Líbila se vám některá z předchozích knih autorky víc?
  • Napište mi do komentářů!

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz