Hlavní obsah
Lidé a společnost

Hetty Green: čarodějnice z Wall Street, která jako první uzavřela předmanželskou smlouvu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Hollinger & Rockey, Public domain, via Wikimedia Commons

Hetty Green

Hetty Green, přezdívaná také jako „čarodějnice z Wall Street“, proslula hlavně svou extrémní spořivostí a chytrými investicemi. Jako žena a podnikatelka měnila zajeté stereotypy o ženách a matkách 19. století.

Článek

Hetty, celým jménem Henrietta Howland Robinson, se narodila 21. listopadu 1834 ve státě Massachusetts. Už před jejím narozením vlastnila její rodina nemalé majetky a jejich účet v bance sahal k několikamístným cifrám. Její otec, Edward Mott Robinson, a dědeček byli úspěšní podnikatelé v oblasti rybolovu. Právě její dědeček, Gideon Howland, ji také zasvětil do tajů financí a obchodu. V 19. století to nebylo tak úplně zvykem, aby mladá žena rozuměla businessu, přesto její vzdělávání nebylo jen o vaření a udržování domácnosti. A to i přes to, že se narodila do velice věřící (ortodoxní kvakerské) rodiny.

„kvakeři“ - neboli také přátelé, souvisí s Janovým evengeliem, kde Ježíš říká svým učedníkům, že už je nenazývá služebníky, ale přáteli (Boha).

Lásku k financím měla již od mládí

Její studium tak pravidelně zahrnovalo čtení hospodářských novin a rozmluvy o finančních záležitostech a podnikání. V 6 letech začala předčítat finanční zpravodaje a deníky svému dědečkovi, o dva roky později už si otevřela svůj bankovní účet.

A tak nebylo překvapením, že Hetty už ve svých ani ne 15 letech, převzala účetnictví a rozvíjela potenciál rodinné firmy. Vlastně ani neměla jinou možnost. Ač se Hetty narodila do dvou bohatých rodin, byla jedináčkem a tudíž i jediným dědicem celého bohatství a majetku.

Její vzdělání a vědomosti ale s sebou nesly i stinné stránky. Mladá Hetty sice rozuměla penězům, rodinný život jí ale nic neříkal. A to ani ten své vlastní rodiny, jak se brzy ukázalo. Po smrti své vlastní tety, Sylvie Howland, napadla Hetty závěť, na které dokonce zfalšovala podpis. Dostala se tak i před soud. A i když tento soud prohrála, její manýry nezůstaly jen v kruhu rodinném. Brzy se o něm dozvěděla i veřejnost a to vyvolalo ve společnosti, kde ženy měly své místo pouze v kuchyni a při výchově dětí, nemalé rozpaky o způsobech mladé ženy.

Historicky první předmanželská smlouva

Když se v roce 1867 Hetty provdala, nebylo nikterak velkým překvapením, že i její muž pocházel z dobře zajištěné rodiny. Manželství Hetty a Edwarda Henryho Greena ale bylo spíše businessovým plánem, než typickým manželstvím 19. století. A to i díky dohodě, kterou oba snoubenci podepsali ještě před uzavřením sňatku. Z pohledu dnešní doby můžeme tuto dohodu popsat jako takovou první předmanželskou smlouvu. Listina ale neochraňovala Hetty, jak by se mohlo zdát. Byl to právě Edward, který si své bohatství pojistil. Hetty, vědoma si všech aspektů této smlouvy, tak pojala výchovu jejich prvního dítěte - syna - jako celoživotní přípravu na sjednocení majetků a financí obou rodin.

Ačkoli měla Hetty pravomoc k tomu zasahovat do rodinných financí, hlavou rodiny byl vždy její manžel. Až časem se ukázalo, že to není nejmoudřejší a předmanželská smlouva zachránila celou rodinu před krachem. Svému muži ne jednou pomohla z dluhové pasti, které způsobil svým, podle Hetty neukázněným, investováním.

Pohár její trpělivosti nakonec přetekl v roce 1885, kdy se ji Edward snažil obejít a chtěl použít přes půl milionu dolarů z manželčiných peněz ke svým vlastním účelům a potřebám. Když ale Edward dorazil do banky, tvrdě narazil. Peníze, které chtěl vybrat tajně z účtu, měla Hetty pojištěné dohodou a s bankou stvrzené jen svým vlastním podpisem.

Manželství Hetty a Edwarda tím utržilo velkou ránu a Hetty ztratila veškerou důvěru v pokračování jejich manželství. Víra a doba 19. století ženě ovšem nedovolovala se rozvést. S Edwardem, do jeho brzké smrti, už ale žili odděleně.

Čarodějnice z Wall Street

Svou přezdívku získala Hetty až po smrti manžela v roce 1902, kdy podle zvyklostí oblékla černé šaty. A ty jedny a samé již nikdy nesundala ani nijak neobměňovala. Spousta lidí nechápalo, jak tak movitá žena může žít takto bídně jen v jedněch šatech. Hettina touha po penězích ale rostla každým rokem a nové šaty pro ni byly zbytečnost, za kterou se peníze neutrácejí.

Žila doslova pro každý dollar. A s ní bohužel i její děti. Rodina se několikrát stěhovala, protože vždy se objevil levnější prostor k bydlení. S dětmi dokonce ani nevyhledávala lékaře, i když byl potřeba. Jako když si její syn zlomil nohu při sáňkování a díky tomu musel v dospělosti podstoupit amputaci nohy. Společnost dávala tuto skutečnost za vinu právě Hetty. Byla pro ně krkavčí matka, která dala na první místo peníze před zdravím svého vlastního dítěte.

Hetty ale dokázala šetřit i na svém podnikání. Všechny své prodeje, investice a půjčky vždy prováděla ve veřejných prostorách, které nebyly placené. Krom ušetřených peněz za pronájem, v tom byl i taktický tah pramenící ze strachu, který měla před daňovými úřady a právníky. Ačkoliv s jejím jménem není spojován žádný daňový únik, její paranoia ji donutila nosit s sebou všude zbraň pro „kdyby náhodou“.

Foto: Library of Congress, Public domain, via Wikimedia Commons

Hetty Green ve smutečních šatech

Investování bylo jejím celým životem

Do historie Spojených států amerických se zapsala svými investicemi především do státních dluhopisů a nemovitostí. Její bohatství se jen dědictvím odhadovalo na 6 milionů dolarů a sama Hetty ho dokázala zhodnotit na neuvěřitelné dvě miliardy dolarů. To jí automaticky zajistilo místo nejbohatší ženy na světě a její jméno se skloňovalo společně s finančními osobnostmi jako byl třeba Rockefeller nebo Carnegie. V reálném světě přitom její jméno znal málokdo. Přitom její bravurní uvažování o podnikání několikrát pomohlo Spojeným státům v řešení křehké finanční politiky.

„Investuji, když nikdo nenakupuje a prodávám, když všichni kupují“, tak nějak by zněla odpověď na otázku, jak to všechno dokázala.

Hetty byla celý život považována za „tu divnou“, pro Ameriku ale znamenala hodně. A navzdory tomu, že se narodila ve, pro ženy, špatné době, dokázala si vybudovat respekt i mužské části populace.

Hetty Howland Robinson Green zemřela ve věku 82 let ve městě New York na krvácení do plic. Její neuvěřitelný majetek byl rozdělen mezi její dvě děti, Sylvii a Neda. Ti ale peníze rozdali mezi své přátele a charitu.

Pojďme si ale říct, že zatímco internet v poslední době obíhají vtipné příběhy o spodním prádle (které stejně jako své černé šaty neměnila), by se na život Hetty Green mělo vzpomínat jinak. Její práce, vzdělání a přemýšlení zasadili první tvrdší ránu do světa plného patriarchátu a ukázali světu, že ženy dokáží velké věci stejně tak, jako muži.

Zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz