Hlavní obsah
Věda

Ayahuasca a setkání se smrtí: Jak halucinogenní nápoj mění pohled na život

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: fszalai / volná licence / pixabay.com

Rostlinný nápoj ayahuasca má psychedelické účinky.

Ayahuasca, posvátný nápoj indiánských šamanů, v poslední době přitahuje pozornost vědců. Nová studie zveřejněná v časopise Frontiers in Psychiatry přináší fascinující zjištění týkající se prožitků smrti při ayahuascových obřadech.

Článek

Ayahuasca, o které antropologové hovoří jako o nejpůsobivějším a nejuznávanějším šamanském halucinogenu, se připravuje z liány Banisteriopsis caapi a keře Psychotria viridis. Obsahuje silný halucinogen N,N-dimethyltryptamin (DMT) a chemické látky, které prodlužují jeho účinky.

Obvykle se ayahuasca užívá během rituálních obřadů pod vedením šamana nebo zkušeného facilitátora. Ten připravuje nápoj vařením nebo macerací rostlinných materiálů. Účastníci pak pijí hořkou, zemitě chutnající tekutinu, zatímco se zapojují do rituálů provázených zpěvy, bubnováním a řízenou meditací.

Účinky ayahuascy mohou trvat několik hodin a často zahrnují intenzivní emocionální, psychické a fyzické zážitky, včetně živých vizí, introspekce a pocitu spojení s přírodou a duchovním světem. Častým jevem je také zážitek osobní smrti.

Mystický svět psychedelik

V poslední době si psychedelické látky jako psilocybin, LSD a ayahuasca získávají oblibu a zájem ve vědeckém světě. Jejich potenciál coby léčebná alternativa pro různé duševní stavy doznává čím dál více uznání, a to i u takových respektovaných institucí, jako je US Food and Drug Administration (FDA), což naznačuje, že se mohou stát průlomovou terapií v oblasti duševního zdraví.

Vědci se stále více zaměřují na zkoumání hlubokých zážitků, které tyto látky vyvolávají. Tyto zážitky nejen zahrnují intenzivní vizuální a sluchové halucinace, ale také proměny ve vnímání, náladě a myšlenkových procesech. Zvláště výrazný je pocit přemístění do alternativní reality nebo dimenze, což je často spojováno s fenoménem „rozpuštění ega“. Jde o situace, kdy jednotlivec vnímá zánik svého vlastního já. Během těchto zážitků mohou mít konzumenti ayahuascy pocit, že skutečně umírají nebo zemřeli, což vede ke ztrátě osobní identity a pocitu sjednocení s vyšším vědomím či vesmírem.

Tyto zážitky mohou být doprovázeny intenzivními emocionálními reakcemi, jako je strach, radost a pocit osvobození, ale také hlubokými vhledy do vlastního života, vztahů a existence. V rámci ayahuascových obřadů jsou tyto zážitky považovány za významné, neboť se věří, že přispívají k hlubokému uzdravení, duchovnímu růstu a porozumění smyslu života.

Tento fenomén je důkladně popsán v psychedelické literatuře, která zdůrazňuje vliv těchto zážitků na osobní transformaci. V původním amazonském kontextu je ostatně ayahuasca známa jako „liána smrti“, což vlastně odkazuje na to, že ti, kdo ji pijí, zažívají něco, co připomíná smrt. Moderní výzkumy potvrzují podobnosti mezi účinky ayahuascy a prožitky blízké smrti.

Foto: Terpsichore, CC BY-SA 3.0 , Wikimedia Commons

Příprava ayahuascy v provincii Pastaza v Ekvádoru.

Průzkum zážitků osobní smrti u uživatelů ayahuascy

Právě zážitky osobní smrti vyvolané užíváním ayahuascy, známé jako Ayahuasca-induced Personal Death (APD), byly cílem studie výzkumného týmu vedeného Jonathanem Davidem z Haifské univerzity. Vědci chtěli zjistit, jak časté jsou mezi uživateli ayahuascy osobní zážitky smrti. Chtěli také prozkoumat jejich charakteristiky dlouhodobé důsledky. Za tímto účelem provedli dvě studie.

První studie se zaměřila na 44 zkušených uživatelů ayahuascy s cílem zjistit, kolik z nich mělo osobní zkušenost se smrtí, jaké to v nich vyvolalo pocity a změny v jejich životě. Respondenti vyplnili různé dotazníky týkající se osobních zkušeností, návyků a osobnosti.

Následující studie se týkala 306 uživatelů ayahuascy z Izraele a měla potvrdit předchozí zjištění ohledně zážitků se smrtí a prozkoumat jejich souvislost s mechanismy zvládání stresu a životními hodnotami. Respondenti rovněž vyplňovali dotazníky týkající se zkušeností s ayahuascou, osobních zážitků se smrtí, přesvědčení o posmrtném životě, strategií zvládání stresu a životních hodnot.

Průchody k transcendenci

Výzkumy ukazují, že „zážitky osobní smrti“ s ayahuascou jsou dost běžné mezi účastníky ayahuascových obřadů – měla je zhruba polovina z nich. Co je zajímavé, tyto zážitky nezávisí na pohlaví, věku, vzdělání, osobnosti nebo světonázoru. I když k nim dochází, nejsou tak časté; většina lidí je prožije jen párkrát za život, maximálně desetkrát. Přesto měly zásadní vliv na jejich myšlení a život.

V první studii uvedlo 67 % účastníků osobní zážitek smrti vyvolaný ayahuascou. Téměř tři čtvrtiny z těchto osob tento zážitek hodnotily jako nesmírně intenzivní. A přestože byste si mohli myslet, že takový prožitek vyvolá úzkost ze smrti, opak je pravdou – až 78 % změnilo svůj postoj ke smrti. Začali věřit, že vědomí či podstata jednotlivce pokračuje nebo se nějakým způsobem transformuje i po fyzické smrti. A co víc, tito jedinci vykazovali průměrně větší zájem o životní prostředí!

Ve druhé studii se 49 % účastníků přiznalo k tomu, že také prošlo branou smrti. A i zde se ukázalo, že většina z nich tuto zkušenost nezažila jen jednou, ale až pětkrát. Někteří dokonce více než desetkrát. A opět – i tito účastníci změnili svůj postoj ke smrti.

Ale co je možná nejzajímavější, je to, že 93 % účastníků v obou studiích věří, že duše nebo vědomí přetrvává i po fyzické smrti.

Celkově obě tyto studie potvrzují, že setkání se smrtí prostřednictvím ayahuascy není pouze mimořádným zážitkem, ale může také mít hluboký a trvalý vliv na vztah člověka k životu a ke smrti.

Vnímání smrti

Vědecké prozkoumání této tématiky dosud chybí, přesto jsou dispozici první náznaky z literatury, jež naznačují, že jde o neuvěřitelně silné a působivé zážitky. Účastníci je často popisují jako autentické pocity umírání nebo smrti, kdy ztrácejí vědomí, že se účastní psychedelického sezení. Kromě toho provází tyto zážitky další zvláštní jevy, jako je vidění sebe shora, zkušenost znovuzrození, spasení, mystická zkušenost, úzkost, zmatek a pocit pochopení, co se stane po smrti, to vše při zachování určitého sebeuvědomění.

Toto poznání má potenciál posílit víru jedince v existenci posmrtného života a podpořit hlubší pocit transcendence ve vztahu ke smrti.

Dřívější výzkumy už naznačily, že víra v posmrtný život může pozitivně ovlivnit naši psychickou pohodu, což nasvědčuje tomu, že taková přesvědčení mohou pomoci jednotlivcům překonat základní obavy a negativní vzorce chování. Nicméně, vliv těchto přesvědčení na lidské jednání se liší podle konkrétních forem víry, a proto je potřeba provést další studie, které by prozkoumaly jejich konkrétní dopady.

Zápas s realitou a rizika ayahuascy

I když vědci nenalezli žádné spojitosti mezi zážitky „osobní smrti“ při užívání ayahuascy a psychickými problémy, a naopak zaznamenali pozitivní účinky v oblasti zvládání stresu a míry životního naplnění, je ještě předčasné označovat tyto jevy za pouze pozitivní záležitost. Podle některých informací může část lidí, kteří si projdou těmito zkušenostmi, trpět symptomy posttraumatické stresové poruchy, spolu s vyššími hladinami deprese a úzkosti. To může být způsobeno tím, že někteří lidé nemusí plně pochopit nebo zpracovat tyto mimořádné zážitky a integrovat jejich smysl do svého každodenního života. Takoví lidé se pak mohou cítit odtržení od reality a nejistí, když se snaží sdílet své zážitky s ostatními lidmi.

Starost o životní prostředí

Studie odhalila další zajímavé souvislosti s prožitky smrti vyvolanými ayahuascou. Vědci předpokládali, že tyto zážitky mohou změnit myšlení lidí ve prospěch životního prostředí, a to se v tomto výzkumu skutečně potvrdilo. Absolventi ayahuscových obřadů přiznali zvýšený zájem o stav životního prostředí i své obavy týkající se enviromentálních hrozeb.

Existuje hypotéza, že zážitky APD mohou transformovat abstraktní vnímání smrti na osobní, hmatatelnou zkušenost. Když lidé zažívají reálný pocit umírání nebo smrti, může to prolomit mentální bariéry a umožnit jim vnímat smrt jako nedílnou součást jejich vlastního života. Tento nový pohled může proměnit teoretické hrozby v oblasti životní prostředí na konkrétní výzvy, které je třeba prakticky řešit. I když tato teorie vyžaduje další zkoumání, poskytuje první náznaky, že zážitky APD mohou ovlivnit postoj lidí k přírodě.

Odolnost vůči stresu

Výzkum potvrzuje, že zkušenosti s užíváním ayahuascy mají hlubší vliv na strategie pro zvládání stresu a celkové pocity spokojenosti se životem. Uživatelé ayahuascy prokazovali schopnost efektivněji se vyrovnávat se stresem tím, že se zaměřovali na řešení problémů, což je považováno za adaptivní strategii pro zvládání výzev. Naopak ve schopnosti zpracovávat a ovládat své emoce nebyly mezi skupinami s a bez zkušeností s užíváním ayahuasky žádné rozdíly. Tato zjištění naznačují, že užívání ayahuascy může mít pozitivní vliv na schopnost jedince efektivněji zvládat stresové situace prostřednictvím adaptivních strategií. Další výzkum v této oblasti by mohl přispět k lepšímu porozumění mechanismů, které stojí za těmito pozorovanými efekty a jejich aplikaci v terapeutickém prostředí.

Transformace hodnot

Popíjení ayahuascy představuje víc než jen zasvěcení do světa psychedelických zážitků. Vědci docházejí k závěrům, že prožití „osobní smrti“ při užívání tohoto rituálního nápoje může mít hluboký dopad na to, jak lidé nazírají na svůj život. Ti, kteří si symbolicky prošli vlastní smrtí, vykazovali významně vyšší míru životního naplnění. A překvapivě, nešlo tolik o to, jak často si ayahuascu dopřáli, jako spíše o to, jak intenzivní jejich zážitky byly.

Zjištění naznačují, že konfrontace s vlastní smrtelností působí jako katalyzátor, který nutí k přehodnocení priorit, přesvědčení a hodnot. „Výsledkem je, že touha po světovém úspěchu, soutěživost a neúnavná honba za postavením, mocí, slávou, prestiží a majetkem často ztrácejí své kouzlo. Současně tyto zkušenosti často slouží jako brány ke zkoumání duchovních a náboženských dimenzí a poskytují jednotlivcům hluboký vhled do významu duchovní říše a její důležitosti v širším kontextu existence,“ píší autoři studie. Tento proces tak může člověka přivést k hlubšímu pochopení jeho osobního poslání a motivovat jej k dosahování smysluplných cílů.

Celkově lze konstatovat, že zkušenosti s užíváním ayahuascy nejsou jen prchavé okamžiky na okraji reality, ale přinášejí uživatelům ayahuascy konkrétní a hmatatelné benefity tím, že posilují jejich psychickou odolnost a mění jejich hodnotová přesvědčení. To může otevřít cestu k transformaci a osobnímu rozvoji člověka.

Varování na závěr

Je důležité si uvědomit, že ayahuasca obsahuje silné psychoaktivní látky a její užívání by proto mělo být prováděno s respektem a v příhodném prostředí, ideálně pod dohledem zkušeného průvodce. Stojí za to vybírat si šamany pečlivě, protože s rozvojem turismu se objevilo mnoho pseudošamanů, kteří ayahuascu připravují jen za účelem zisku.

Při konzumaci ayahuascy je nezbytné dodržovat bezpečnostní opatření a být si vědom rizik spojených s užíváním této látky. Zkušený průvodce může poskytnout uživateli potřebnou podporu a asistenci během celého rituálu. Je třeba mít také na paměti, že každý člověk reaguje na ayahuascu individuálně a může zažívat různé, i nepříjemné fyzické a psychické projevy. Před užitím ayahuasky je proto dobré se předem informovat o jejích účincích a možných interakcích s jinými látkami. V neposlední řadě je nutno zdůraznit, že v České republice je užívání ayahuascy nelegální.

Odkaz na studii: David J, Bouso JC, Kohek M, Ona G, Tadmor N, Arnon T, Dor-Ziderman Y a Berkovich-Ohana A (2023): Osobní zážitek smrti vyvolaný ayahuascou: prevalence, charakteristiky a vliv na postoje ke smrti, životu a životnímu prostředí. Front. Psychiatry. 14:1287961. doi: 10.3389/fpsyt.2023.1287961

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz