Hlavní obsah
Věda

Naděje pro lidi s rakovinou: Chemici vyvinuli protirakovinné molekuly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Joanne Porter, CC BY 3.0, Wikimedia Commons

Mechovci - přírodní pokladnice boje proti rakovině.

Před téměř 30 lety se vědcům podařilo objevit u drobných mořských živočichů jedinečnou skupinu molekul s protinádorovými vlastnostmi. Díky inovativnímu přístupu vědců z Yaleovy univerzity jsme nyní svědky syntetického vytváření těchto cenných látek.

Článek

Zájem o přírodní produkty s protirakovinnými účinky, jejichž deriváty lze izolovat a syntetizovat, v posledních letech roste. V přírodě se tyto molekuly vyskytují u některých druhů mechovců – bezobratlých mořských živočichů, kteří se živí tím, že filtrují kořist z vody pomocí drobných chapadel.

Tým vědců z Yaleovy univerzity se zabýval konkrétním druhem mechovců zvaných Securiflustra securifrons, jenž je rozšířen v severním Atlantském oceánu, a to jak na americké, tak na evropské straně. Jejich složité struktury představují potenciálně mocný nástroj v boji proti rakovině.

Překonání výzev v laboratoři

Nový postup, který kombinuje pokročilou chemii s nejnovější technologií, umožnil týmu poprvé syntetizovat osm unikátních protinádorových molekul. To nyní otevírá cestu k dalšímu vývoji léčiv.

„Tyto molekuly byly mimořádnou výzvou v oblasti syntetické chemie,“ uvedl vedoucí výzkumník a profesor chemie na Yaleově univerzitě Seth Herzon. „Řada výzkumných skupin se pokoušela tyto molekuly znovu vytvořit v laboratoři, ale jejich struktury jsou tak husté a složitě propojené, že to nebylo možné. O snahách o syntézu těchto sloučenin jsem četl už jako postgraduální student na začátku roku 2000,“ dodává vědec.

Speciální triky

Vědci využili tři klíčové strategie k dosažení tohoto úspěchu. Za prvé, místo konstrukce problematického heterocyklického kruhu zvaného indol na začátku procesu se rozhodli tento krok odložit až na jeho konec. Tento kruh je známý svou reaktivitou, což často způsobuje komplikace.

Za druhé, využili techniky nazývané oxidační fotocyklizace k vytvoření klíčových vazeb v molekulách. Jednou z těchto technik byla reakce heterocyklu s molekulárním kyslíkem, kterou poprvé studoval Harry Wasserman z Yaleovy univerzity v 60. letech.

Do třetice uplatnili metodu mikrokrystalové elektronové difrakční analýzy (MicroED), která jim umožnila detailně zobrazit strukturu molekul. Podle vědců by zde klasické metody pro určení struktury nestačily.

Výsledkem experimentu je osm nových molekul s terapeutickým potenciálem, které otevírají nové perspektivy v boji proti rakovině. Tento úspěch je dalším důkazem síly vědy a inspirace, kterou nacházíme v přírodě.

Studie byla publikována v časopise Science.

Zdroj: Yale News

Odkaz na studii: Brandon W. Alexander et al. Oxidační fotocyklační přístup k syntéze alkaloidů Securiflustra securifrons. Science 383,849-854(2024). DOI:10.1126/science.adl616

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz