Hlavní obsah
Věda

Nečekaní mistři erekce: Vědci odhalují tajemství mužské potence

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: wayhomestudio / volná licence / freepik

Vzrušující objev na poli vědy může změnit sexuální život mnoha párů.

Švédští vědci objevili nové hrdiny v boji za mužskou sexuální vitalitu: fibroblasty. Tyto drobné buňky hrají klíčovou roli při udržování funkce penisu.

Článek

Ve své nové studii provedené na myších vědci z Karolinska Institutet a Uppsala University ve Švédsku prokázali, že buňky pojivové tkáně zvané fibroblasty plní dosud neznámou a velmi důležitou funkci při dosahování erekce. Fibroblasty se totiž starají o to, aby krev proudila tam, kde má – tedy do oblasti penisu.

Uvolněte se, prosím

Chcete-li lépe pochopit, jak funguje erekce penisu, nemusíte hledat složité vědecké vysvětlení. Stačí si představit suchou houbu v kondomu, do které najednou začne proudit voda – to přesně ilustruje princip toku krve do corpora cavernosa, což jsou dutiny uvnitř penisu, které se plní krví během erekce. Zvýšený průtok krve do penisu způsobuje jeho zvětšení a ztuhnutí.

Tento proces je řízen řadou fyziologických mechanismů, mezi něž patří uvolnění hladkého svalstva. Tato relaxace umožňuje cévám se rozšířit, čímž se zvýší průtok krve do penisu, což je nezbytné pro dosažení a udržení erekce. A právě fibroblasty v penisu pomáhají buňkám hladkého svalstva uvolnit se.

Více je lépe

Efektivita tohoto procesu je přímo závislá na počtu fibroblastů, jak vědci zjistili. A co je ještě zajímavější, frekvence erekcí má vliv na množství fibroblastů v penisu. Čím častější erekce, tím víc fibroblastů!

Z toho plyne, jak důležité je zůstat sexuálně aktivní, aby se udržela schopnost erekce. Pokud ji nepoužíváte, můžete o ni přijít. Je to stejné jako s jakoukoli jinou fyzickou aktivitou. Když necvičíme, svaly ochabují. A naopak  – pokud třeba pravidelně běháme, máme pak lepší výdrž i kondici a lépe se nám při běhu dýchá. Tělo se zkrátka přizpůsobí podle potřeby.

S věkem to jde hůře

Lidské tělo prochází přirozeným procesem „tréninku erekce“ během spánku, kdy muži zažívají tři až pět erekcí za noc, známých jako noční penilní tumescence. S rostoucím věkem však tento nevědomý „trénink“ slábne. Stárnutí tak patří mezi hlavní rizikové faktory spojené s erektilní dysfunkcí u mužů.

Pozorování myší to potvrzují. Ty starší měly v penisech méně fibroblastů než jejich mladší protějšky. Vědci rovněž vysledovali, že jak se frekvence erekcí opakovaně snižovaly, klesal počet fibroblastů i u mladých jedinců.

„Základní mechanismy erekce jsou u všech savců velmi podobné, pokud jde o anatomii, strukturu buněk a podobně,“ podotýká vedoucí výzkumu Christian Göritz. „Mezi člověkem a většinou savců je však jeden rozdíl – v penisu mají kost. To znamená, že účinná regulace průtoku krve je pro lidskou reprodukci pravděpodobně ještě důležitější.“

Lze erekci penisu vycvičit?

Význam tréninku pro sexuální zdraví si vědci rovněž ověřili na zvířatech. Myším uměle měnili frekvenci erekcí tím, že jim zapínali a vypínali příslušné neurony v mozku. „Překvapivě jsme zjistili, že se počet penilních fibroblastů mění v závislosti na frekvenci erekcí. Čím častější byly erekce, tím více fibroblastů bylo přítomno a tím lepší byl průtok krve. To znamená, že se zvýšenou frekvencí erekce je snazší erekci zahájit a udržet,“ konstatují vědci.

Vědci se proto domnívají, že by bylo možné schopnost erekce trénovat, a působit tak proti impotenci stejně jako lze trénovat sílu a kondici v posilovně. „To jsme v naší studii neprokázali, takže je to trochu spekulativní, ale rozumná interpretace zní, že s pravidelnou erekcí to jde snáz,“ tvrdí Christian Göritz

Výzkumníci doufají, že hlubší pochopení role fibroblastů v procesu erekce může otevřít dveře k inovativním metodám léčby erektilní dysfunkce. I když podoba těchto léčebných postupů zatím není zcela jasná, existuje naděje, že další výzkum přinese nové poznatky.

Poruchy erekce

Erektilní dysfunkce neboli impotence postihuje 5 až 20 procent všech mužů, přičemž její výskyt se zvyšuje s věkem. Společné rizikové faktory jsou kromě věku podobné jako u kardiovaskulárních onemocnění: nedostatek pohybové aktivity, obezita, hypertenze, kouření, vysoká hladina cholesterolu a metabolický syndrom. Psychologické faktory, jako je stres v práci nebo osobním životě, mohou také hrát roli v dysfunkci erekce. Zdravým a vyváženým životním stylem i pravidelnou sexuální aktivitou tak lze těmto problémům předcházet.

Odkaz na studii: Eduardo Linck Guimaraes et al. Corpora cavernosa fibroblasts mediate penile erection. Science 383, eade8064 (2024). DOI:10.1126/science.ade8064

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz