Hlavní obsah
Věda

Vědci objevili bisexuální geny. Svým nositelům přinášejí reprodukční výhodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Karolina Grabowska / Volná licence / Pexels

Homosexualita a bisexualita je částečně biologickou otázkou.

Američtí vědci poprvé identifikovali genetické varianty spojené s mužskou bisexualitou a zjistili, že se rovněž pojí s rizikovým chováním, což má za následek vyšší počet potomků.

Článek

Evoluční biologové se dlouho pokoušeli rozřešit evoluční hádanku, proč přírodní výběr neodstranil genetiku, která je základem přitažlivosti mezi osobami stejného pohlaví, když homosexualita nevede k zajištění potomstva. Zajímalo je, jak se geny spojené s tímto chováním udržely v lidském genomu a zda se udrží i v budoucnu. Jistou odpověď na tuto otázku přináší výzkum na Michiganské univerzitě, jenž navazuje na rostoucí počet studií zabývajících se vlivem genů na sexuální chování. Částečné vysvětlení nalézá u bisexuálních mužů, kteří mají sklony riskovat.

Z čeho vědci vychází?

Studie publikovaná v časopise Science Advances se opírá o údaje získané od více než 450 000 účastníků evropského původu, které poskytli britské databázi genetických a zdravotnických informací Biobank. Ti odpovídali na otázky, jako například kolik měli za život partnerů, kolik z nich bylo stejného pohlaví a zda se považují za osoby s rizikovým chováním.

Zkoumáním kompletních souborů DNA neboli genomů účastníků a analýzou odpovědí z dotazníků se vědcům podařilo prokázat, že znaky spojené s homosexualitou a bisexuálním chováním jsou ve skutečnosti odlišné.

„Uvědomili jsme si, že v minulosti lidé házeli všechny homosexuální projevy do jednoho pytle, ale ve skutečnosti jich existuje celá škála,“ sdělil hlavní autor studie Jianzhi „George“ Zhang.

Co studie prozradila o bisexuálech?

Studie vědců z Michiganské univerzity odhalila, že heterosexuální muži, kteří jsou nositeli genetických variant spojených s bisexuálním chováním, jsou otci více dětí, než je průměr. Na druhou stranu mužské alely spojené s výlučnou sexuální orientací na osoby stejného pohlaví korelovaly s menším počtem dětí, což naznačuje, že tyto znaky časem vymizí.

Muži s bisexuálními geny navíc sami sebe označují za riskující jedince. Ačkoliv otázka britské Biobank typ rizika nespecifikovala, předpokládá se, že rizikové chování zahrnuje i nechráněný sex a promiskuitu.

„Lidé, kteří jsou nositeli bisexuálních genů, mají více dětí, protože díky těmto genům jsou ochotni více riskovat, což vede k většímu počtu sexuálních partnerů a následně i k většímu počtu potomků,“ vysvětluje spoluautorka studie Siliang Song. Mužské alely spojené s bisexuálním chováním jsou tak z hlediska reprodukce výhodné, a to vysvětluje jejich přetrvávání v minulosti a pravděpodobně i udržení v budoucnosti.

Výzkumníci však připouštějí, že takto provázaný mechanismus více fungoval v minulosti, zatímco v současnosti jej brzdí rozšířené používání antikoncepce.

Žádná diskriminace

Podle vědců se podíl účastníků v projektu britské Biobank, kteří udávají homosexuální chování, v posledních desetiletích zvyšuje, pravděpodobně v důsledku rostoucí společenské vstřícnosti. Autoři odhadují, že bisexuální chování je ze 40 procent ovlivněno genetikou a ze 60 procent prostředím. K úplnému pochopení mechanismů, které jsou základem genetických variant ovlivňujících chování a úspěšnou reprodukci, je ale zapotřebí dalšího výzkumu.

Svými závěry vědci nechtějí nikoho stigmatizovat. „Chceme jasně říci, že naše výsledky převážně přispívají k rozmanitosti, bohatosti a lepšímu pochopení lidské sexuality,“ zdůrazňují. „V žádném případě nemají za cíl naznačovat nebo podporovat diskriminaci na základě sexuálního chování.“

Odkaz na studii: ,Siliang Song, Jianzhi Zhang: Genetické varianty, které jsou základem lidského bisexuálního chování, jsou reprodukčně výhodné. Sci. Adv. 10, edj6958 (2024). DOI: 10.1126/sciadv.adj6958

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz