Hlavní obsah
Věda

Vědci vyřešili tisíciletou záhadu, proč bolí hlava z červeného vína

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Karolina Grabowska / Pexels

Bolest hlavy může mít nespočet příčin, jednou z nich je i pití červeného vína.

Výzkum naznačuje, že za téměř okamžitou bolestí hlavy, kterou může způsobit pití červeného vína, stojí jinak zdravý antioxidant. Ovšem není víno jako víno.

Článek

Zvykli jsme si považovat červené víno téměř za lék, jenže ono ne vždy zdraví prospívá. U některých jedinců stačí jedna malá sklenka k tomu, aby během několika minut po vypití skončili v posteli s ochromující bolestí hlavy.

Tyto takzvané „bolesti hlavy z červeného vína“ nejsou to samé co kocovina. Zatímco kocovina se dostavuje ráno po předchozí noci, bolesti hlavy z červeného vína mohou udeřit do 30 minut nebo nejpozději do tří hodin po jedné skleničce či dvou. Jejich příčina dlouho mátla vědce. Nový výzkum Kalifornské univerzity v Davisu, publikovaný v časopise Scientific Reports, však vrhl světlo na tuto letitou záhadu a nabízí naději těm, kteří těmito symptomy trpí.

„Myslíme si, že jsme konečně na správné cestě k vysvětlení této tisícileté záhady,“ uvedl spoluautor výzkumu Morris Levin, profesor neurologie a ředitel Centra pro bolesti hlavy na Kalifornské univerzitě v San Francisku.

Spouštěč bolesti

Vědci se domnívají, že na vině je sloučenina, která se přirozeně vyskytuje v ovoci a zelenině. Jedná se o druh flavanolu, zvaného kvercetin, který dodává ovoci a zelenině jejich barvu.

Kvercetin se obvykle považuje za zdravý antioxidant a prodává se dokonce jako doplněk stravy. Když se však zkombinuje s alkoholem, je zle. V kombinaci s červeným vínem může narušit odbourávání alkoholu.

„Když se dostane do krevního oběhu, tělo ho přemění na jinou formu zvanou glukuronid kvercetinu,“ objasňují vědci ve své studii. „V této formě blokuje metabolismus alkoholu.“

Jak k tomu dochází?

Naše tělo obvykle odbourává alkohol dvoustupňovým procesem: nejprve seetanol přemění na sloučeninu acetaldehyd, která se následně rozloží na acetát. Každý z těchto procesů řídí specifické enzymy v játrech. V přítomnosti glukuronidu kvercetinu se však onen druhý krok naruší, což vede k hromadění acetaldehydu.

„Acetaldehyd je dobře známý toxin, dráždivá a zánětlivá látka,“ upozorňuje hlavní autorka studie Apramita Devi. „Vědci vědí, že vysoké hladiny acetaldehydu mohou způsobit zarudnutí obličeje, bolesti hlavy a nevolnost.“ Ostatně lék zvaný disulfiram blokuje tentýž enzym a používá se k léčbě alkoholiků tím, že vyvolává stejné neblahé příznaky, když se napijí.

Další faktory

Výzkum naznačuje, že ne všechna červená vína působí stejně – na to, zda sklenka vyvolá bolest hlavy, má vliv sluneční světlo, stáří a proces výroby vína. Vína ze slunnějších oblastí obsahují větší množství kvercetinu, což zvyšuje pravděpodobnost, že se po jejich konzumaci bolest hlavy dostaví téměř okamžitě.

A jak poznamenal profesor Morris Levin, u osob trpících již dříve migrénami nebo jinými bolestmi hlavy je větší pravděpodobnost, že je bude bolet hlava z červeného vína.

Proč někteří trpí více než jiní, není jasné: jejich enzymy mohou být snadněji blokovány nebo mohou být jednoduše citlivější na toxický acetaldehyd.

Co teď s tím?

Tým nyní doufá, že svou teorii ověří pomocí klinické studie o účincích červených vín s různým obsahem kvercetinu. Výsledky by mohly lidem pomoci vyhnout se v budoucnu bolestem hlavy způsobeným červeným vínem. „Pro lidi, kteří pijí červené víno, bude potenciálně velmi užitečné, aby si mohli vybírat vína, u nichž je menší pravděpodobnost, že vyvolají bolesti hlavy,“ poukazuje Levin. Podle něj také vinaři mohou zjištění vědeckého týmu využít ke snížení obsahu kvercetinu ve vínech.

Do té doby si pro jistotu dopřejte sklenku bílého vína…

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz