Hlavní obsah
Zdraví

Zahradničení a golf zvyšují u mužů riziko nemoci, kterou trpěl Stanislav Gross

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: freepik / volná licence / freepik.com

Ještě donedávna byl golf považován za zdraví prospěšný sport. Má však svá rizika.

Muži by měli zvážit, kde a jak tráví svůj volný čas. Některé rekreační aktivity jako třeba golf nebo práce na zahradě mohou vést k vyššímu riziku rozvoje amyotrofické laterální sklerózy.

Článek

Amyotrofická laterální skleróza (ALS) je často spojována s vystavením se určitým toxinům v životním prostředí. Nicméně se zdá, že zvláště muži, kteří se oddávají jistým zálibám, jsou tímto onemocněním více ohroženi. Nedávný výzkum na Michiganské univerzitě poukázal na znepokojivou souvislost mezi mezi rekreačními aktivitami, jako je golf, zahradničení a práce se dřevem, a zvýšeným rizikem vzniku této nemoci u mužů.

„Profesní rizikové faktory, jako je práce v průmyslovém a obchodním sektoru, jsou dobře zdokumentovanými příčinami zvýšeného rizika vzniku ALS. Naše studie přispívá k rozšiřující se literatuře tím, že poukazuje na to, že i rekreační aktivity mohou hrát významnou roli jako potenciálně modifikovatelné faktory rizika pro toto onemocnění,“ uvedl jeden z autorů studie Stephen Goutman.

Postupná ztráta pohybu

ALS je smrtelné neurologické onemocnění charakterizované progresivní degenerací nervových buněk v míše a mozku. Nemoc, někdy nazývaná Lou Gehrigova nemoc (pojmenovaná po hráči baseballu, který na ni v roce 1941 zemřel), nemá dopad na duševní funkce člověka, ani na jeho smysly, a není nakažlivá. Vede však k předčasné smrti. Ze známých lidí na ni zemřel v pouhých 45 letech expremiér Stanislav Gross nebo světoznámý fyzik Stephen Hawking.

Nemoc postihuje motorické nervové buňky, které degenerují a odumírají. To má za následek ztrátu schopnosti mozku ovládat svaly a pohyby těla. Svalová tkáň pak postupně oslabuje a dochází k její atrofii. Na začátku se příznaky projevují nenápadně, kdy postižený začíná mít potíže s jemnou motorikou, což se projevuje například obtížemi při psaní, zapínání zipů a knoflíků. Postupem času pacient ztrácí schopnost chůze, mluvy, žvýkání a dalších důležitých životních funkcí, včetně dýchání.

Nepředvídavý průběh a nejasné příčiny

Amyotrofická laterální skleróza může postihnout lidi v různém věku, přičemž průběh a rychlost progrese onemocnění se případ od případu liší. U někoho postupuje velmi pomalu, u jiných naopak rychleji. Existují případy, kdy pacienti s ALS žijí až 14 let, zatímco jiní mohou nemoci podlehnout již po roce.

V současné době neexistuje na tuto nemoc lék a v mnoha případech není jasné, co ji vyvolává. Předchozí výzkum naznačily, že určitou roli mohou hrát genetické faktory a dlouhodobé vystavení toxickým látkám, jako jsou pesticidy a těžké kovy.

Nedávná studie provedená akademickým lékařským centrem Michiganské univerzity (Michigan Medicine) odhalila další nečekané rizikové faktory spojené s rozvojem této nemoci.

Rizikové faktory a genderové rozdíly

Studie publikovaná v Journal of the Neurological Sciences zkoumala 700 jedinců, z nichž 400 trpělo ALS a 300 jich bylo zdravých. Výzkum se zaměřoval na jejich koníčky a mimopracovní aktivity, a data byla následně rozdělena podle pohlaví.

Výsledky studie přinesly znepokojivé zjištění. Ukázalo se, že muži, kteří se věnovali plavání, golfu, zpracování dřeva nebo kovů, myslivosti nebo zahradničení, vykazovali zvýšené riziko vzniku ALS. Zvláště golf se jevil jako nejrizikovější koníček, protože vedl k trojnásobně vyššímu riziku rozvoje tohoto onemocnění!

„Tato analýza odhaluje několik důležitých profesních expozic a aktivit, které ovlivňují riziko a fenotyp ALS,“ píší autoři. „Dále, určitá rizika jsou specifická pro pohlaví, což naznačuje, že faktory ovlivňující ALS se mohou u mužů a žen lišit, což vyžaduje další zkoumání.“

Tento závěr je obzvláště kuriózní. Nebyly totiž zjištěny žádné významné ukazatele, že by zmíněné aktivity souvisely se zvýšeným rizikem pro ženské účastnice výzkumu.

„Je překvapivé, že rizikové faktory, které jsme identifikovali, se zdají být specifické pro muže,“ konstatuje Goutman a dodává: „I když tyto aktivity mohou také zvýšit riziko ALS u žen, počet žen v naší studii byl příliš malý na to, abychom dospěli k tomuto závěru.“

Nicméně u žádného pohlaví nebylo prokázáno přímé spojení mezi sledovanými zálibami a časnějším nástupem nebo úmrtím na ALS.

Cesta k k prevenci

Goutman a jeho tým věří, že výsledky jejich studie přinášejí další kamínek do mozaiky důkazů spojujících expozici životnímu prostředí s nárůstem výskytu ALS. Výzkumníci používají termín „expozom ALS“ k popisu nahromadění vlivů z prostředí, kterým je jedinec v průběhu života vystaven a které mohou přispět k rozvoji ALS. Například golfisté a zahradníci se mohou dostávat do kontaktu s pesticidy při svých aktivitách na hřišti nebo při údržbě zahrad; pracovníci v dřevozpracující výrobě zase mohou čelit zvýšenému riziku v důsledku vdechování formaldehydu a organických rozpouštědel, které jsou běžnou součástí nábytku z dřevotřísky a podlahových krytin.

„Naším cílem je pochopit, jaká povolání a koníčky zvyšují riziko ALS, protože identifikace těchto aktivit představuje první krok k prevenci ALS,“ vysvětluje hlavní autorka studie Eva Feldmanová, ředitelka ALS Center of Excellence na Michiganské univerzitě.

„U onemocnění, jako je Alzheimerova choroba, víme, že seznam faktorů, včetně kouření, obezity a vysokých lipidů, může zvýšit riziko o 40 procent. Naším cílem je vytvořit podobný seznam pro ALS, abychom vytvořili plán pro snížení rizika,“ dodala.

Je třeba zdůraznit, že je ještě příliš brzy na to doporučovat lidem, aby se některé ze zmiňovaných aktivit vzdali. Mnoho z rekreačních činností totiž přináší značné výhody pro lidské zdraví. Nejprve je třeba provést další výzkum. V současnosti jsou prováděny studie sledující lidi, kteří pracují v oboru kovovýroby. Vědci se také snaží vyhodnotit rodinnou anamnézu výskytu ALS. Co se týče léčby, naději do budoucna představují výzkumy zaměřené na terapii kmenovými buňkami, genové terapie a vývoj nových léčiv. Na jejich výsledky si ještě musíme počkat.

Odkaz na studii: Souvislosti mezi expozicí povolání a rizikem ALS, přežitím a fenotypem: Journal of the Neurological Sciences. DOI: 10.1016/j.jns.2024.122899

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Neurodegenerativní onemocnění
Amyotrofická laterální skleróza

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz