Hlavní obsah
Názory a úvahy

Boží plán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Také si myslíte, že člověk nemusí být hluboce věřící, aby nevnímal, že všechno, všecičko kolem nás, se řídí jakýmsi plánem?

Článek

Ten všemu dění předchází. Když chcete postavit dům, musíte mít určitou vizi, kterou pak rozvíjíte. Musíte si určit, kolik potřebujete místností, k čemu budou sloužit atd. To pak promítnete do stavebních plánů, rozpracujete rozvod elektřiny, rozvod vody, vytápění a další a pak teprve přejdete k realizaci. Pokud vše klapne, dům začne nabývat konkrétní podobu. Můžete mít šikovné nebo nešikovné řemeslníky, můžete se z nedostatku peněz odchýlit od počátečního záměru a konečný výsledek nemusí odpovídat původnímu plánu.

To je srozumitelné. Je to lidská mysl, která zde zapracuje – od počátečního plánu až po konečnou realizaci.

Jak je to však se semínkem - nese v sobě ideu a plán, v co vyroste. Žalud jaksi „ví“, že bude dubem. Záleží, do jak příznivé půdy zapadne, zda bude mít dostatek jak stínu, tak slunce, zda bude mít pro svůj růst dostatek vláhy… A někdy si i v zemi počká i pár let na příznivé podmínky, než se rozběhne jeho růst…

S lidským zárodkem to je podobné. Vybaveno souborem prapůvodních informací ze spermie a vajíčka se začne rozvíjet. Prvotní buňka se množí, z jedné vznikají další a další a jen pán bůh ví, kterak každá ví, čím bude: nehtem, malíčkem, srdcem… A pak také záleží na tom, do jakého prostředí je lidské semínko zasazeno a co z původního plánu bude posilováno a co potlačováno.

Zvláštními důkazy že i náš život se ubírá jakýmsi prapůvodním plánem jsou jednovaječná dvojčata. Kdysi na letním táboře jsme měli dva chlapce. Jeden si zlomil při fotbale ruku a zdravotník jej odvezl do nemocnice. Když se vrátil, měl tam „přichystaného“ druhého chlapce. Také si zlomil ruku…. Nebo když jsem pracovala v nemocnici, odoperovali tam sedmnáctileté dívce žlučník. Za čtrnáct dní tam přišla druhá dívka-dvojče se stejnými problémy. Lékaři se podivovali, že má takové zdravotní potíže, když nemá žlučník. Teprve po chvíli se situace vyjasnila, že to je ta druhá z dvojčat.

Boží plán je holt boží plán. Nebo znáte jiné vysvětlení?

Magdalena Lautnerová

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám