Hlavní obsah
Láska, sex a vztahy

Hotýlek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

K názvu této kapitoly mne inspirovala knížka Aleny Mornštajnové. Uchvátilo mne, jak na příbězích života několika lidí zachytila celou historii sedmdesáti let.

Článek

Od válečných let z minulého století až po – dá se říci – současný věk. Vlastně vzhledem k mému roku narození jsou v něm historické události jednoduchým, ale výstižným způsobem zaznamenány tak, jak se prolínaly životem obyčejných lidí a ovlivňovaly je. Mornštajnová ukazuje, jak jsou provázané politické, společenské a rodové události.

Nejsilněji na mne zapůsobil osud Oldřicha. Odsoudili jej za vraždu, kterou nespáchal a „státní bezpečnost“ dokonce odmítla po roce projednat nová fakta k této vraždě, a odhalit tak pravého viníka. Už svého odsouzeného měli, tak proč celý případ znovu otevírat a znovu se jím zabývat?

Oč vlastně v celém příběhu šlo. Odsouzený Oldřich byl veselý chlapík. Rád popíjel a vyhledával sexuální kontakty. Jeden se mu stal osudným. Marcelku nezabil on, ale jeden z jejích amantů, když odhalil, že jej léta udržovala v přesvědčení o otcovství jejího dítěte. Marcelka měla v záloze další dva „otce“ a neoficiálně od nich pobírala alimenty. Jeden z nich, jinak spořádaný otec rodiny, když odhalil pravdu, Marcelku v nepříčetnosti zabil.

Po přečtení románu ve mně hlodá myšlenka, jak si sami připravujeme těžké osudy z prostého důvodu: nerespektujeme určitá pravidla. Nemyslím tím jen společenská a politická. Ale především ta univerzální.

Všichni svým narozením dostáváme příležitost naučit se lásce. I k sexu patří láska jako duchovní rozměr. Bez ní je to jen fyzická záležitost, při které duše trpí a může to vést k fatálním koncům.

Oldřich vyšel z kriminálu se srdcem plným nenávisti a s touhou po pomstě za křivdu, která se mu stala. Jeho život bezdomovce skončil v opuštěné chatičce, kde jeho tělo našli ve společnosti krys a ve fyzickém rozkladu.

Jak jiný by byl jeho osud, kdyby v životě jeho blízkých fungovalo něco, co lze nazvat respektem? A toho je v našich životech stále méně a méně. Respekt by měl být i v lásce. Jestliže platíme za lásku penězi, ponižováním, chvilkovým pominutím, nerespektujeme lásku. Čím méně respektu k ní máme, tím více se otevírá prostor pro obcházení, podvádění, lži. Stejně jako v politice, společnosti, v rodinných událostech.

Může se vám zdát toto povídání jako naivní, protože nemůže nic změnit. Berte to však jako můj příspěvek k tomu, aby ve veřejném prostoru slovo respekt více zaznělo.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám