Hlavní obsah
Názory a úvahy

Čau lidi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zpráva o rozchodu pana Babiše a jeho ženy je opravdu nemilá záležitost. Nejen pro pana Babiše. Zvláště, když můžeme očekávat, že chuť spravovat tuto zemi podle „svého“ jej stále neopouští.

Článek

Můžeme si tak klást otázky, jak tato nová situace ovlivní politické dění. V Seznam zprávách byly zveřejněny fotografie nově budovaného sídla pana Babiše. V Průhonicích, kde dosud bydlí a oblíbil si je, koupil šest stavebních pozemků a výstavba byla zahájena budováním opevnění – oplocením o výšce tří metrů sestávající z gabionových kvádrů. Peníze holt hýbou světem, a tak se najdou lidé, kteří přemýšlejí, jak paranoidní myšlenku objednavatele zakázky na budování sídla naplnit. A tak do obehnaného stavebního pozemku není skoro vidět.

Můžeme si klást také otázku „a co stavební úřad? Jak se postavil k tomuto novodobému opevnění v celkové zástavbě obytných domů“?

Pan Babiš ve svém vystoupení v televizi s žoviálností sobě vlastní uvedl : „Teďka jsem se dokonce dozvěděl, že mám v Průhonicích stavět nějaký dům, kam se mám stěhovat, to je samozřejmě nesmysl“.

V listopadu minulého roku byla stavba zastavena. Formálně, jak uvádí redakce Neovlivní.cz, a kterou pan Babiš označil za „mafiánský server“ jsou pozemek a stavba zapsány na firmu Imoba, která je Babišovou realitní společností.

Ve škole jsme se učili, jak feudálové vykořisťovali své poddané. Nutno jim však přiznat, že svá sídla neschovávali za hradbou kamení, ale otevírala se do krajiny a stávala se její součástí. Nakonec nám je zanechala pro potěšení a i dnes se můžeme kochat jejich ladností.

Helena Sobková ve své knize Kateřina Zaháňská – ano ta, která o babičce prohlásila „šťastná to žena“ - na základě historických dokumentů uvádí, jak „paní kněžna“ odpustila pachtovné ženě, která ovdověla a živila své čtyři děti. Inu měla ze svého sídla výhled a problémy poddaných jí nebyly lhostejné.

Každý šutřík v gabionové zdi jakoby připomínal každou noční směnu našich pekařů, kteří v nočních hodinách pracují, abychom ráno měli čerstvý chléb. Díky jim za to, že jsou ochotní dělat tuto práci pro nás a narušovat si spací cyklus, i když dnes už víme, jak to může nepříznivě ovlivňovat zdraví. A to za mzdu, která v průměru dělá 24.814 Kč. Statistiky pochopitelně uvádějí hrubou, tedy mzdu před zdaněním. Jen pro srovnání. Minimální mzda se pro tento rok zvýšila o 1.600 Kč na 18.900 Kč

Není to dlouho, kdy pan Babiš ve Sněmovně šermoval rohlíkem, který se nyní za Fialovy vlády prodává už za 2,70 Kč. Opomenul však dodat, že téměř každý druhý rohlík dodávají do obchodů firmy spadající pod Agrofert.

Nejsem ekonom, ale mám státnici z politické ekonomie kapitalismu a z dob svých studií si pamatuji lekce o vykořisťování pracujícího lidu. Dnes se tomu říká podnikání.

A tak veškerá prohlášení pana Babiše o tom, jak myslí na lidi a dělá vše, aby se jim dařilo lépe, vyšumňují jak pára nad hrncem.

Takže čau lidi, sejdeme se u voleb.

Magdalena Lautnerová

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám