Hlavní obsah
Seberozvoj

Emoce-n/emoce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Už vás někdy napadlo, že slova emoce a nemoce mají velkou podobnost? A že to jediné písmenko, kterými se tato dvě slova odlišují, je N. Není ani nemůže to být pouhá náhoda.

Článek

Na našich emocích záleží, jaké máme nemoce. Máme-li pozitivní emoce, jsme tudíž pozitivně naladěni a náš organismus produkuje hormony, které podporují naše zdraví. Máme-li negativní emoce, tak přímo úměrně tomu náš organismus produkuje látky, které nás přivádějí do nemoci.

Jak snadné je svádět vše na geny. Považují se za viníky našich obtíží. Vědecký obor epigenetika přichází s tím, že geny a DNA biologii našeho těla neřídí. Ba naopak, DNA je řízená signály, které vycházejí z našich pozitivních a negativních myšlenek. Pokud tedy přeprogramujeme naše myšlení, můžeme působit na své tělo. V rodině pak spíš dědíme mentální a emoční vzorce chování. Genetické zatížení, tak jak je prezentuje současná věda jako dané a neměnné, lze značnou mírou ovlivnit. Vnímání člověka a kvalita prožívání má totiž vliv na fungování a projev jeho genů. Zapojují se nebo odpojují. Jejich funkčnost lze ve vysokém procentu ovlivnit oběma směry – pozitivním i negativním. Je to dobrá zpráva pro ty, kteří jsou ochotni přijmout myšlenku, že jsme to my, kteří jsou zodpovědní za sebe a za své zdraví.

To není vůbec jednoduché. Kromě emocí máme ještě pocity. Právě z pocitů se rodí naše emoce. A my nevíme, kde se tyto pocity vzaly. Na příklad stačí, když nás jako dítě vyleká člověk svým fyzickým vzhledem, tónem hlasu atd. Když se pak opět potkáme s někým, kdo nám tu situaci něčím připomene, i když si ji konkrétně nepamatujeme, zažijeme stejný pocit strachu či zděšení. Ten nám vyvolá tytéž emoce, které jsme tenkrát zažívali. A to i přesto, že minulá zkušenost ze současného pohledu dospělého, nám může připadat směšná. A tak žijeme s fobiemi, o kterých nevíme, kdy a proč vznikly.

Zdá se tedy, že musíme přepsat naše vzpomínky. Zapojit svůj mozek – posvítit si na své zkušenosti z minulosti a zapojit svůj emoční orgán  – srdce. Ten působí jako zesilovač energií. Pak lépe i pochopíme, jak dochází k zázračným uzdravením - nejsou to jen nějaké fantas magorie, ale důsledek hledání naší cesty k naplnění smyslu života. Nepřišli jsme na svět trpět, ale učit se. A k tomu nám slouží životní lekce.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám