Hlavní obsah
Názory a úvahy

Muška jen zlatá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rodiče si přejí, aby jejich dítě bylo úspěšné. Buď aby sledovalo dráhu jejich života, bylo jejich pokračovatelem, anebo bylo úspěšnější než oni sami – v tom vidí cíl svého života.

Článek

Opomíjejí, zda oni sami byli šťastní, vyrovnaní a zda jim jakýkoli úspěch v jejich životě přinesl déletrvající pocit naplněnosti a spokojenost.

Nechceme si připustit, že naše pocity jsou závislé na vnějších okolnostech, na mínění druhých, převládajících společenských úzusech, které se stále proměňují, aniž bychom je mohli ovlivnit. A tak v labyrintu událostí a měnících se postojů a názorů se cítíme často ztraceni – nemáme vnitřní harmonii, necítíme se spokojeni, jsme často rozladění a to vysíláme do světa kolem sebe. A i když unikneme do svého soukromí, do svého domova, necítíme se lépe. Pak se snadno pohádáme s partnerkou, seřveme děti…

Přesto jsou lidé, kterým se dostalo onoho daru být šťastný. Četla jsem o lidech žijících v Himalájích kdesi ve výšce několika tisíc metrů. V této „necivilizované“ zemi krédem výchovy jejich dětí bylo od narození v nich pěstovat pocit štěstí. Nevím, jak to dělali, ale určitě to nebylo motivováno materiálními prostředky. Dovedu si představit, jak bychom byli nešťastní, kdyby se náš „civilizovaný“ svět zhroutil.

A tak se nám pocit štěstí neustále ztrácí. Stala se z něj jen ona poletující „muška zlatá“.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám