Hlavní obsah
Právo a státní správa

Právo a spravedlnost

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Právo je světskou záležitostí a spravedlnost je boží. I v tom se ukazuje, co je čemu nadřazeno. Duchovní/idealistické pojetí nebo to světské/materiální.

Článek

Právo se snaží najít spravedlnost. V moři názorů na to, co je a co není spravedlivé. Každý člověk hájí svoji pravdu. Jemu se tak věci a události jeví podle jeho naturelu, zkušeností a z nich plynoucích pocitů. Rozpoznat pravdu, její podstatu, podle vnějšího projevu je proto složité. Ani emoce nejsou ukazatelem pravdivosti – závisejí na postojích a pocitech. Právo při hledání spravedlnosti někdy tak dostává pěkně na frak. Je deformováno touhou po moci a lidské nadřazenosti. Proto se spravedlnost někdy jeví jako slepá. Hodně se to projevuje při řešení dědických sporů.

Ve světských kauzách mnohdy vítězí právo nad spravedlností. Jsou tu ale naštěstí boží zákony, které od dávných dob slouží k morální orientaci člověčenstva. Desatero uváděné v bibli lze shrnout do prostého – nečiň druhým, co nechceš, aby oni činili tobě.

Časem se tak právo a spravedlnost spolu popasují. Pokud se dostanou do nesouladu, je tu ještě další instance – boží mlýny. Proto neztrácejte naději. Někdy to holt trvá déle, vesmír je nekonečný a má jinou míru času.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám