Hlavní obsah
Lidé a společnost

Eutanazie neboli dobrá smrt

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock

Nastal čas, kdybychom se měli připojit k zemím kde je eutanazie zlegalizovaná.

Článek

Anketa

Jsem pro zavedení eutanazie?
Ano
84,2 %
Nejsem si jist
10,5 %
V žádném případě
5,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 19 čtenářů.

Co je vlastně eutanazie?

Možnost úmyslně usmrtit na vlastní žádost pacienta s nevyléčitelnou nemocí za účelem zkrácení jeho utrpení.

Existuje vícero druhů eutanazie:

Aktivní eutanazie

tu provádí jiná osoba na žádost pacienta.

Pasivní eutanazie

kdy jiná osoba umožní pacientovi zemřít tím, že mu odepře život udržující léčbu nebo od takové léčby ustoupí.

Nepřímá eutanazie

kdy smrt pacienta nastane jako nezamýšlený, vedlejší následek podávání léčiv k utlumení bolesti.

Asistovaná sebevražda

kdy pacient úmyslně ukončí svůj život za pomoci alespoň jedné osoby.

Nepokračování v léčbě nebo její nezahájení

Ať už ji nazveme jakkoliv, pořád se bude jednat o akt, kdy každý z nás bude mít jistotu, pokud by v jeho životě nastal okamžik, kdyby se chtěl rozhodnout o způsobu jakým chce odejít z tohoto světa, že zde taková možnost existuje.

A proč se domnívám, že nastal ten správný čas? Je to jednoduché. Žijeme v době, kdy na nic nejsou a hlavně nebudou peníze. Zdravotnictví se nachází v úpadku, je nedostatek doktorů, nedostatek zdravotnického personálu, ruší se pohotovosti, schází léky a bude hůř.

Komu by se chtělo umírat v nemocnici, odkázaný na to, jestli mu někdo podá napít, jestli ho přebalí, převleče, zda nebude trpět strachem ze smrti v osamění nemocničního pokoje? Mnozí z vás budou namítat, že u nás existuje dobrá paliativní péče v hospicích, kde mohou pacienti přijímat denně návštěvy svých rodinných příslušníků a důstojně tak ukončit svoje bytí, v kruhu svých nejbližších. Ruku na srdce. Kolik lidí má šanci se do takového hospicu dostat? A kolik lidí má kolem sebe takovou rodinu a přátele?

Každý z nás má právo rozhodnout si o sobě, jak uzná za vhodné!

Zákazů jsme zažili a zažíváme dost.

Jsou státy, kde je zákaz potratů. Jsou státy, kde je zákaz trestu smrti, jsou státy, kde je zákaz opalování bez plavek a takhle bych mohla pokračovat. Všechno je diskutabilní. O všem se dá polemizovat.

Pochopitelně se povolením eutanazie vystavujeme problému, že bude zneužívána. Ale co dnes není zneužíváno? Dějiny nás učí, že zneužít se dá naprosto všeho, byť na počátku byl dobrý úmysl.

Vždyť, co se kdy vynalezlo, vyrobilo, vymyslelo a uskutečnilo pro dobro lidstva, se dříve nebo později obrátilo ve zlo. Na počátku panovala radost, euforie a sláva, jen proto, abychom posléze zjistili jak vynalézavý člověk dokázal všeho zneužít k tomu, aby působil bolest, hrůzu, slzy, destrukci, šířil nenávist a smrt.

Všechno je v lidech. To, že se cokoliv zakáže jen proto, aby toho nebylo zneužito, tím nezabráníme neštěstí a nezměníme tak charakter lidí. Oni si vždy najdou jinou cestu jak škodit. A komu tím bude ublíženo? Těm, kteří si to vůbec nezaslouží. Těm, kteří nebudou mít prostředky na to, aby odcestovali do Nizozemska, Lucemburska, Švýcarska, Německa nebo do Itálie a zaplatili si eutanazii.

A na závěr.

Většina z nás musela někdy řešit odchod domácího mazlíčka. A kdo někdy stál před takovým bolestným a osudným rozhodnutím, ví o čem mluvím. Nechali byste své milované zvířátko trpět a dívat se jak se trápí a v bolestech umírá?

Já tedy rozhodně ne!

zdroj :https://www.proeutanazii.cz/cz/articles/detail/35/eutanazie-definice-pojmu

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz