Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Až se začnou zálohovat PETky, to abychom dali zámek i na žlutý kontejner

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Domyslel někdo, že v případě zálohování PET lahví začnou lidé aktivně prohledávat žluté kontejnery?

Článek

Teď se zálohuje jenom sklo. Konkrétně některé lahve. Především to jsou ty pivní se zálohou tří korun. Kdo ji nevrátí, může ji vhodit do příslušného kontejneru na tříděný odpad. Ten je často s malým otvorem, takže dostat se do něj, je nemožné. V případě menších klasických zelených popelnic se také nic zvláštního neděje. Nikdo se nechce prohrabovat rukou v rozbitých flaškách. Ale co ve chvíli, až se začne zálohovat plast?

Klasické žluté kontejnery

Kontejnery na plast jsou klasické konstrukce, se žlutou barvou. Ve víku mají otvory na lahve, ale zároveň se dají snadno otevřít, když je potřeba vyhodit něco většího. A protože různé pochybné existence dnech neváhají prohrabávat a z popelnic vyhazovat i standardní směsný odpad, dá se očekávat, že s nástupem záloh nastoupí i na kontejnery plastové. Dostat se do nich bude hračka. A na rozdíl od skla nehrozí, že by se někdo pořezal o střepy.

Bude nepořádek

Už teď to u nás v ulicí vypadá, jako bychom neuměli odpad vyhodit do popelnic. U kontejnerů na směsný odpad je často všemožný bordel vysypán všude kolem. Ne proto, že by se někdo nedokázal trefit do daného otvoru. Je to proto, že různí lidé na okraji společnosti, tyto kontejnery prohrabávají a hledají cokoliv, co by mohlo mít cenu. A pochopitelně se neobtěžují vyházené věci vrátit zpátky.

Jakmile se zavede povinnost zálohovat PET lahve, dojde k přesunu těchto podivných individuí k vedlejšímu, žlutému kontejneru. Už nebudou hledat jenom ve směsném odpadu, ale budou pátrat i po zálohovaných lahvích. Ne každý bude chtít nosit plastovou flašku do obchodu, tak ji prostě vyhodí. A protože do žlutých kontejnerů je snadný přístup, někdo se ji rozhodne hledat.

Zámek?

Některé domy u nás v ulici problém s vyházenými odpadky vyřešily po svém. Na kontejner se směsným odpadem dali zámek. A obyvatelé domu mají klíč. A nepořádek zmizel. A já mám obavy, že podobný přístup bude nutné zavést po zavedení záloh i u žlutého kontejneru. A opět na to doplatí běžní, slušní lidé, protože právě kontejnery na tříděný odpad mají být dostupné všem, ať je odkudkoliv. Ne jenom těm, co bydlí ve vedlejším domě a mají klíč.

Nebo nezálohovat

Nebo je tu ještě jedno, přijatelnější řešení – nezálohovat. Nejsme na tom s tříděním tak špatně, PETky se svévolně nikde neválejí, lidé je vyhazují tam, kam mají. Jako národ na tom nejsme v tomhle směru nijak špatně, abychom se museli převychovávat, abychom byli nuceni nosit plastové lahve na konkrétní místa. Zvlášť, když cíl těch míst je stejný, jako cíl lahví ze žlutého kontejneru.

Anketa

Vítáte zálohování PET lahví?
Ano, je to dobrý nápad
15,5 %
Ne, vadí mi to
75,9 %
Je mi to jedno, PET nekupuji
8,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 58 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz