Hlavní obsah
Zdraví

Chřipková epidemie je tady. Kdo nenosí roušku, je ovce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Počty případů akutních respiračních infekcí dosahují úrovně epidemie. To znamená, že rozumný, přemýšlející člověk, by měl reagovat. Třeba nosit roušku

Článek

Jestli byla v minulosti nějaká ochranná zdravotní pomůcka zcela zdiskreditována, byla to určitě rouška. V letech, kdy tu naplno řádil Covid-19, se rouška stala jakýmsi symbolem. Místo zdravotní pomůcky se z ní stal více symbol odporu, nebo souhlasu. A moc tomu nepomohla ani různá opatření, který zdiskreditovala celou její schopnost a možnost chránit. Jen vzpomínejte. Látkové roušky, chirurgické, nano roušky, respirátory. Jednou bylo povoleno to, podruhé tamto. A nakonec vše dopadlo tak, že jak jsme roušky a respirátory povinně nasadili, tak jsme je sundali.

Můžete i sami

V období, kdy jsme bojovali s nemocí Covid-19 jsme si na základě vládních opatření bohužel zvykli na to, že nám někdo musel nařizovat, co máme a co nemáme. Až moc rychle jsme si to promítly do našich životů. A tak teď, kdy začíná řádit chřipková epidemie, málokoho napadne, si tu roušku vzít. Jen opravdu to udělá někdo, jenom tak sám od sebe. Přitom pamatujte, můžete si ji vzít i sami. Nemusíte čekat na doporučení nebo dokonce příkaz.

Moje rouška chrání tebe, tvoje rouška chrání mě

Pamatujete na tuto větu? Kdybychom si z doby řádění nemoci Covid-19 neodnesly nic jiného, tak i tahle jedna jediná věta stačí. I malé dítě pochopitelně ví, že žádná rouška není všespásná. Ale pomůže. Když můžeme vcelku jednoduše snížit statistiku, proč to neudělat? Proč to alespoň nezkusit?

Kdy si vzít roušku?

Je to jednoduché. Pokud jste odpovědní a pociťujete na sobě nějaké příznaky nachlazení, které nechcete šířit dál, vezměte si ji. Své okolí sice neochráníte stoprocentně, ale uděláte maximum proto, aby se s každým výdechem, zakašláním nebo kýchnutím nedostaly infekční kapénky na sliznice druhé osoby.

Roušku si ale můžete vzít i ve chvíli, kdy se sami cítíte ohrožení. Kdy nechcete, aby se kapénky cizích lidí dostaly na vaše sliznice. I ten kus látky na vašem obličeji je pořád lepší, než když na něm nemáte nic.

Jdeme močit

Ano, přesně tak. Není lepšího příkladu, než dva lidé stojící a močící proti sobě. Mít oba stažené kalhoty, schytá ten druhý plnou dávku. S oblečenými kalhotami ale dojde k tomu, že většina výměšku zůstane na látce močícího, a to co se dostane ven, většinově skončí na kalhotách pomočeného.

A s rouškou to není jinak. Při kýchanci se první kapénky zastaví v mé roušce a ty co se dostanou ven, se částečně zastaví na roušce druhé osoby. Nikdy to sice nebude stoprocentní ochrana, ale i méně přemýšlivému jedinci dojde, že je to lepší než někomu naplno kýchnout do odkrytého obličeje.

Kdo je ta ovce?

Víte, že rouška není stoprocentní, ale z logiky věci nějakou ochranu přinese? A že pomůže ochránit vaše okolí od vás, a vás od okolí? Gratuluji, přemýšlíte, volíte si její nošení dle sebe a svého uvážení. To znamená jediné – nejste ovce.

Ovcí je naopak ten, kdo si myslí, že se v roušce udusí, že rouška více uškodí jeho zdraví, že je úplně k ničemu. Vážení, zkuste se zeptat lékařů na operačních sálech, jestli se v ní hodiny dusí. Zeptejte se onkologických pacientů, co je musí nosit, zda jejich oslabené imunitě škodí? Nebo si prostě jenom kýchněte s rouškou, a bez ní, proti zrcadlu. Dokud tyhle tři věci neuděláte, jste to vy, kdo je ovce, která jde se svým stádečkem, opakující dokola pořád stejné věci, bez špetky pochybností.

Zdroj: https://www.novinky.cz/clanek/domaci-chripkova-epidemie-je-tu-40458828

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz