Hlavní obsah

Ekologie a babské rady nefungují. Není nad starou dobrou chemii z obchodu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Freepik

Máte sen o ekologickém pěstování, ale realita ho rychle naruší.

Článek

Ať už mluvíme o okrasné nebo užitkové zahradě, vždy máme sny o tom, že to na rozdíl od velkopěstitelů zvládneme bez chemie. Že naše výpěstky budou kvalitní, chutné a zdravé. A že naše rostliny budou krásné. A to vše bez použití látek, které na svých obalech nesou velké varovné trojúhelníky a nepatří do rukou dětí. Ale realita ne vždy odpovídá našim snům.

Budu bio a eko

Začala jsem na své zahradě, pokračovala jsem doma u pokojových rostlin. Kdykoliv se objevil nějaký problém, hned jsem hledala na internetu, jak ho ekologicky vyřešit. Tabákové odvary na mšice, vápník z vaječných skořápek, úprava pH pomocí lógru z kávy… Jak skvěle jsem se při tom cítila! Chvíli jako alchymistka, chvíli jako hrdá pěstitelka, která se obejde bez té zlé chemie.

S nejistým výsledkem

Nelze říct, že by tento postup vůbec nefungoval. Má ale jeden velký problém: nikdy neodhadnete správné dávkování. Kolik vajec je potřeba na jeden záhon? Kolik lógru? Kolik a jak často aplikovat ten který bio postřik, když netušíte, kolik účinných látek ve vašem odvaru je? A to je hlavní problém těchto babských rad.

Takže metodou pokus-omyl vás, stejně jako mě, čekají tři možné scénáře. Začnu tím pozitivním: shodou několika náhod odhadnete správné a potřebné množství, škůdce zlikvidujete, rostlinám pomůžete a bude se jim zase dařit.

Mnohem pravděpodobnější ale je, jak jsem se přesvědčila, že nastane jeden ze scénářů, který až tak nechcete. Buď vaše zázračné bio lektvary, hnojiva a postřiky nebudou fungovat, protože jsou slabé, nebo budou naopak tak silné, že vaše rostliny zlikvidují. Ano, to je má osobní zkušenost.

Stará dobrá chemie

Konec snů a představ o ekologickém zemědělství. Neříkám, že nemůže fungovat a být efektivní. Ale když je člověk začátečník a dá na babské rady, kde není žádný měřitelný obsah účinných látek a tedy ani odpovídající dávkování, skončí to katastrofou.

Proto říkám – stará dobrá chemie. Tam, kde pěstuji plodiny, jsem přece jen opatrnější. Ale u okrasných rostlin je mi její použití úplně fuk a dávám jí přednost. Na obalu mám jasně uvedený obsah látek, přesné dávkování, které pochopí i blondýna jako já, a vše je doplněno rozpisem aplikace. Na tom není co zkazit. A na rozdíl od babských rad z internetu, mnohdy vycucaných z prstu, to opravdu funguje.

Když se to nepřežene…

Můžeme spekulovat, jak moc je chemie při pěstování nebezpečná. Ale na druhou stranu, co je dneska bezpečné? Pokud nežijeme v hermeticky uzavřené kouli, kam nám kyslík proudí skrz kvalitní filtr a kde jsme vyživováni nitrožilně, vystavujeme se s každým nadechnutím určitému riziku. Prostě, nežijeme v dokonalém, čistém prostředí. A trochu hnojiva v hlíně nám nic neudělá, si myslím.

Anketa

Kupujete výhradně bio a eko zeleninu?
Ano
0 %
Ne
100 %
Celkem hlasoval 1 čtenář.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz