Hlavní obsah
Jídlo a pití

„Hoď tam kostku a polévka je hotová za minutu,“ radila mi lenivá kamarádka

Foto: Freepik

„Polévka je grunt,“ říkala moje babička. Ale opravdu lze považovat za polévku vodu, do které někdo hodí kostku bujónu?

Článek

Že někdo neumí vařit? To se stává. Ne každý má talent na všechno. Možná ho to prarodiče nebo rodiče nenaučili, nebo k tomu prostě nemá vztah. To je normální. Ostatně, všichni muži také neumí opravovat věci, a ani to nikdo neočekává. Každý z nás má jiné dovednosti. Ale když někdo vařit umí, a přesto to začne záměrně odbývat, to mě vážně štve. Obzvlášť, když takové jídlo připravuje pro dítě.

Bez polévky to nejde

Ráda vzpomínám na rodinné obědy u babičky. Polévka nikdy nesměla chybět. Vařila ji celé hodiny, plná zeleniny, masa a domácích nudlí. Tenhle poctivý domácí vývar se stal v naší rodině samozřejmostí, alespoň o víkendech. Když přišly děti, začala jsem ho vařit častěji. Jednak proto, že z něj připravím klasickou polévku, a jednak proto, že slouží jako základ pro další jídla.

Bez polévky se u nás prostě neobejdeme. A když říkám polévka, mám na mysli kvalitní vývar. Ze zeleniny, masa, pomalu vařený několik hodin. Silný, chutný a hlavně bez jakýchkoli chemických přísad. Nebudu přece ničit zdraví sobě ani dětem.

Hoď do vody kostku a máš polévku hotovou

Nedávno jsem si na toto téma povídala s kamarádkou. Trochu jsem si postěžovala, že příprava dobré polévky zabere hodně času. Oloupat a nakrájet zeleninu, omýt maso, všechno dát do hrnce, zalít vodou a přivést k varu. Poté snížit teplotu, nechat několik hodin vařit, následně ingredience vyjmout, nakrájet a vrátit do přeceděného vývaru. Není to záležitost na pár minut, ani kdybych se rozkrájela.

Její odpověď mě úplně šokovala. Čekala jsem nějaký užitečný zlepšovák, ale místo toho mi poradila: „Hoď do vody kostku a máš polévku hotovou.“ Nevěřícně jsem na ni zírala. To jsem pochopitelně odmítla. Radši žádnou polévku než chemickou břečku. Voda s rozvařenou kostkou, která podivně páchne a chutná, to není polévka. A kdo ví, co všechno se do těla s každou lžící téhle „dobroty“ dostává.

Jak to dělám já?

Jak už jsem říkala, než vývar z kostky, to radši žádnou polévku. Pro mě kvalita znamená připravit mrkev, celer, petržel, cibuli a česnek. Přidám nové koření, černý pepř, a pokud mám, tak i malé rajče. K tomu maso, všechno zaliji vodou, přivedu k varu a následně několik hodin pomalu vařím. Získám vývar, který lehce osolím a použiji buď jako polévku, nebo jako základ omáček a dalších jídel.

Je to správný přístup? Ano, zabere to víc času a stojí to o něco více než kostka bujónu. Ale výsledkem je, že mám skutečnou polévku plnou chuti, zeleniny a masa. Už po prvním soustu vím, že takhle to má být.

Pokud někdo chce vařit vývary z kostky, prosím, ať si poslouží. Ale věřím, že takový člověk nikdy neochutnal poctivou domácí polévku. Jinak by tohle nikdy neudělal. A tím jsem si naprosto jistá.

Anketa

Používáte bujón v kostce?
Ano, pravidelně
20 %
Občas
47 %
Ne, vůbec
33 %
Celkem hlasovalo 355 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz