Hlavní obsah
Rodina a děti

Nedělejme z dětí zoufalé chudáky, to je nejlepší psychologická pomoc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Kdo může za současný neblahý psychický stav dětí a mládeže? Samozřejmě, že my všichni, když je v tom podporujeme.

Článek

Nepopírám, že se najdou jedinci, kteří mohou mít skutečně vážné psychické problémy. Právě ti by měli být v péči kvalitních psychologů. Často u nich ale zabírají místo ti, kteří do ordinací vůbec nepatří. Za to, že jsou na tom psychicky špatně, můžeme my. Podporujeme je v tom.

A hypochondrii znáte?

Čím se vyznačuje hypochondrie? Primárně tím, že úplně běžné, normální, standardní stavy, si dotyční jedinci interpretují tak, že jsou abnormální. A začnou sami sebe přesvědčovat o vlastním onemocnění. V tu chvíli to výrazně ovlivňuje život člověka. Jak jeho vnější chování, tak i jeho vnitřní pocity. A čím více je utvrzován ve své pravdě, tím hůře.

Cítit se špatně je normální

To prostě k životu patří. Jednou jsi dole, jednou nahoře. Jednou máš radost ze života, podruhé tě štve celý svět. A zatímco pocity radosti bychom si měli užívat plnými doušky, na negativa je vhodné rychle zapomenout. Jak? No přece tak, že přijdeme na jiné myšlenky.

My, dříve narození, jsme to řešili různě. Šlo se s přáteli na pivo, člověk se věnoval svým koníčkům, dobrým pomocníkem byl i sport. A nebylo žádným tajemstvím, že čím více měl člověk takových aktivit, tím méně času měl na negativní myšlenky – jen pozor, nic se nemá přehánět. Přemíra aktivit mohla vést také k negativním myšlenkám, protože najednou nezbýval čas.

Nedělejme z nich chudáky

Vyslechnout, vcítit se, poradit, respektovat. Ano, to je samozřejmé. Ale nic by se nemělo přehánět. Akceptujme to, že se naše potomstvo nemusí cítit ve své kůži, vyhovme mu, ale nedělejme z něho chudáka. Alespoň ne dlouhodobě. Je to stejné, jako s jakoukoliv jinou nemocí, když člověk začne dlouhodobě klempírovat, jde to s ním z kopce.

Problém jsou i běžné situace

Vše se nám začíná vymykat z rukou, protože pro mladší generace jsou problémem i zcela běžné situace. Možná by si někdy měli zkusit žít život, jako jejich rodiče. Třeba když plánovali letní dovolenou, kdy napakovali auto až po střechu, s papírovým auto atlasem vyrazili na cestu, kdy až v cíli hledali ubytování. Tak, že jezdili po přímořském městečku a bez znalosti cizí řeči se ptali na možnost volného apartmánu. A až když se dostali k telefonní budce, dali v krátkém drahém hovoru vědět přátelům, že jsou v pořádku.

Takže milí mladí, zapomeňte na své mobily a počítače, zapomeňte na Google Maps, Mapy, Airbnb, Booking, Kiwi, Idos, Revolut, Drozd, Uber, Bolt, Translator i naučené cizí jazyky. Vyštrachejte doma starou papírovou mapu, kapesní slovníček, sedněte do auta a vyrazte na týdenní trip po Evropě. Potom si uvědomíte, jak žili vaši rodiče a zda náhodou ty vaše problémy, nejsou jen k smíchu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz