Hlavní obsah
Lidé a společnost

„Nejdřív vám vše zabavím, za dva tisíce možná vrátím.“ Váš exekutor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Nejenom smrt, ale i exekutor bere vše. Nezajímá ho, komu věc patří, ale jakou má hodnotu. Za dva tisíce vám ji ale možná vrátí.

Článek

Ne, tenhle článek není srdceryvným příběhem o tom, jak se někdo ne svou vinou dostal do spárů exekutora. Nebudu tu polemizovat nad tím, kdo je jaký chudák, zvláště když někdo o dluhu ví, nesplácí ho, nekomunikuje, nepřebírá dopisy a potom se diví. Exekutor totiž nepřijde ze dne na den, pár dní po opožděné splátce. Když ale přijde, je jako smrt. Bere vše.

Soupis majetku

Ideální pro exekutora je, když může sáhnout na účet, kde je dostatek peněz. Ty si stáhne k sobě a exekuce je vyřešena. Tak jednoduché to ale nebývá a někdy musí přijít na řadu i zabavování majetku. Tedy movitých věcí. Postup je v takovém případě jednoduchý, exekutor se svými poskoky přijede, nalepí žluté cedulky, věci naloží a odveze. A potom je prodá v aukci.

A komu ta věc patří?

To je v danou chvíli exekutorovi úplně jedno. Jsem přesvědčena, že v daných věcech vidí jenom finanční částky, které mu vydělá dražba. A ze kterých zaplatí primárně svou odměnu. A samozřejmě nějakých pár drobných pro věřitele, pokud něco zbude.

Při soupisu zabavovaných věcí je exekutor tvrdý, nejedná v rukavičkách, postupuje hlava, nehlava. Prostě lepí žluté samolepky a odnáší vše, co mu přijde pod ruku. Výjimkou jsou potom věci, které ze zákona zabavit nesmí. Vše ostatní ale bere. A to je problém.

Při zabavování nezjišťuje, komu ta věc patří. Na jednu stranu se to dá pochopit. Každý dlužník by při oblepování svého nábytku argumentoval tím, že věc není jeho. A exekutor by odjel z prázdnou. To, že takový postup dokáži pochopit, ale neznamená, že s ním vnitřně souhlasím.

Zabavení cizích věcí

Teď si představte, že máte doma dceru nebo syna a zaklepe vám na dveře exekutor. A začne zabavovat věci, které jste koupili vy, rodiče vašeho nezbedného dítka. Nebo pronajímáte vybavený byt, současného nájemníka navštíví exekutor a začne zabavovat. Opět ale nikoliv majetek toho, co dluží, ale majetek váš. Třetí osoby, která nemá s dluhy ani exekucí absolutně nic společného.

Plaťte a žalujte

Na podobné situace naštěstí zákon myslí. Dostat se ke svému majetku, který byl neoprávněně zabaven, samozřejmě lze. Ale že by to byla jednoduchá cesta, to se říct nedá. Prvním krokem je návrh na vyškrtnutí věci ze soupisu. Druhým krokem takzvaná vylučovací žaloba. A tady pozor, ta jde proti věřiteli v exekučním řízení, tedy nemíří na samotného exekutora. Je podávána proti tomu, komu dlužník dluží.

A není zadarmo. Vylučovací žaloba stojí 2 000 Kč. Tenhle soudní poplatek samozřejmě není zárukou toho, že se ke svým věcem dostanete. Aby vše skončilo dobře, budete muset prokazovat, že daný majetek je opravdu váš. A tohle může být oříšek. Svědectví, faktury, účtenky, ale třeba i fotografie vašeho bytu. To vše vám může pomoci v tom, abyste získali svoje věci zpět. Tedy, pokud už nebyly prodány.

Anketa

Měli jste někdy co dočinění s exekutorem?
Bohužel ano
38,5 %
Naštěstí ne
57,7 %
Zatím ne, ale očekávám to
3,8 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 26 čtenářů.

Zdroj: https://www.ekcr.cz/1/exekutori-radi/870-36-navrh-na-vyskrtnuti-veci-ze-soupisu-a-vylucovaci-zaloba

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz