Hlavní obsah
Lidé a společnost

Za komunistů nebylo lépe. I po zaplacení nájmů a energií si můžeme koupit víc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepik

Bylo za komunistů líp, nebo ne? Nelze porovnávat jenom ceny potravin. Máme drahé nájmy a energie. Přesto si stále žijeme lépe.

Článek

Je lepší žít v dnešní době, nebo za komunismu? Tedy lépe řečeno, za socialismu? Tahle otázka dělí obyvatele Česka do dvou skupin. Jedni by vrátili svůj milovaný socialismus, jiní o něm nechtějí ani slyšet. A jaká je realita, jaká jsou reálná data? Bylo za komunismů lépe, nebo ne? No, pojďme si to porovnat.

Platy a ceny

Většina porovnávačů toho, zda bylo za socialismu lépe, na to jde úplně jednoduše. Vezme průměrnou mzdu, vezme aktuální ceny a vše porovná. Z takového porovnání skutečně vychází, že jsme se za komunistů měli hůře, protože při porovnání cen k průměrné mzdě, jsou jednotlivé položky nejenom v obchodech výrazně levnější.

Pokud se podíváme na ty největší unikáty, jsou to třeba vejce. Ty by dnes, v poměru k dřívějším a současným platům, musely stát 16,70 Kč za kus. Rýže by dnes v poměru k dnešním platům měla stát 129 Kč, olej 360 Kč, čokoláda 141 Kč, máslo 129 Kč a káva 310 Kč. Je tedy jasně vidět, že dnešní ceny jsou v přepočtu k průměrné mzdě opravdu mnohem příznivější, než tomu bylo dříve.

Ale co koupěschopnost?

Vzít průměrný plat, tehdejší a současné ceny, je pochopitelně ta nejsnadnější možnost, jak porovnat komunismus se současnou demokracií, chcete-li kapitalismem. Ale mnohem důležitější je dnes řešit takzvanou koupěschopnost. Tedy to, kolik si za svou výplatu koupím po tom, co vyřeším to nejdůležitější. Po tom, co vyřeším svou bytovou potřebu. Tady už to tak růžově nevychází.

Vezmeme-li v potaz náklady na bydlení, tak ty byly v roce 1989 zhruba 450 Kčs. To by odpovídalo v přepočtu na dnešní ceny a průměrnou mzdu částce 5 800 Kč. Myslím, že už na první pohled je jasné, že náklady průměrné domácnosti na bydlení, včetně nájmů a energií, se rozhodně do šesti tisíc korun nevejdou.

Podívejme se na data Českého statistického úřadu. Ty celkem jasně ukazují dnešní realitu. Jen za energie jsme v domácnosti zaplatili průměrně 18 000 korun za rok na člověka. Bydlení a energie se loni podílely na rodinných rozpočtech z 23,4 procenta. Přesná částka je přes 42 000 Kč za rok na člověka. V přepočtu na měsíc jsme na částce 3 500 Kč za osobu. V případě čtyřčlenné rodiny se dostáváme na částku 14 000 Kč za domácnost. To je skoro 2,5krát více než za socialismu.

Porovnejme i nájemní bydlení. Za socialismu, v roce 1989, se za družstevní byt bez energií a služeb platilo 200 Kčs. V přepočtu na dnešní ceny by to bylo 2 600 Kč. Jak je to v České republice s družstevním bydlením, všichni víme. Není. Nahrazuje ho nájemné. Ceny nájemného se liší podle lokality. V Praze je to v průměru 338 Kč za metr čtverečný, v Moravskoslezském kraji jenom 179. Průměrná cena nájmu v ČR je 200 korun za metr. Byt 2+1 o velikosti 60 metrů čtverečných tak vyjde na 12 000 Kč. Samozřejmě bez energií. To je 4,5krát víc než za socíku.

Za komunistů byla v roce 1989 průměrná mzda 3170 Kčs, z ní činily náklady na nájem 6,5 procenta. Dnes je medián mezd 39 685 Kč, z něho činí náklady na nájem 12 000 Kč. To je skoro 30 procent. Tedy 4,5krát tolik než za socíku.

Takže kolik?

Běžný nákup stál v roce 1989 přesně 143 Kčs. V přepočtu na dnešní ceny by to bylo 1 830 Kč. Dnes ale totožný průměrný nákup koupíme za 560 Kč.

Za komunistů jsme si po uspokojení nájemních bytových potřeb mohli koupit 20,72 takových průměrných nákupů. Dnes si po uspokojení bytových nájemních potřeb můžeme koupit 49,6 takových průměrných nákupů. Takže ano, i přes drahé bydlení, je pořád lépe.

Zdroje:

https://www.novinky.cz/clanek/podcasty-retezak-ze-za-komunistu-bylo-lip-sazka-na-nostalgii-data-hovori-jasne-40467049, https://www.zakomunistu.cz/, https://www.czso.cz/csu/czso/cesi-utratili-loni-vice-ale-koupili-si-toho-mene, https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-ceny-najmu-opet-splhaji-nahoru-krome-brna-40433694

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz