Hlavní obsah
Zdraví

Imunita silná jako zeď

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Marcela Zlatohlávková

Kvašená mrkev spolu s ostatní zeleninou dává vzniknout velkému množství vitaminu C, enzymů, laktobacilů a kyseliny mléčné

Babičky věděly, že na zahrádce vypěstovaná mrkev bude mít na jejich zdraví více než blahodárné účinky. Zkusme se k ní vrátit také, je to levná a naprosto úžasná superpotravina!

Článek

Mluvíme-li o superpotravinách, většinou dlouho hledáme v nepřeberné škále ovoce a zeleniny. Na trhu je dnes takové množství exotických plodů, že je pro běžného spotřebitele stále těžší vybrat produkt, který by byl nejen chutný, ale i zdraví prospěšný. Exotika je na našich stolech rozhodně zajímavým doplňkem stravy, ovšem zacházet se s těmito plody musí opatrně. Nejednou se stalo, že po vzácných citrusových plodech naskákala jejímu uživateli vyrážka, objevila se alergie. Tady bychom se měli podívat do kuchyně našich babiček, které neznaly marakuju, pitahayu, mango, a dokonce ani čerstvé fíky. Věděly ale, že si na zahrádce vypěstovaly obyčejnou mrkev a ta bude mít na jejich zdraví více než blahodárné účinky. Zkusme se k ní vrátit také, je to levná a naprosto úžasná superpotravina!

Mrkev má v sobě celou řadu vitaminů potřebnou pro zocelení imunitního systému. Mezi základní čtveřici vitaminů, které obsahuje, patří vitaminy A, D, E a K. Jde o vitaminy rozpustné v tucích, které je nejlepší konzumovat ve stravě. Naše tělo si navíc tyto vitaminy dokáže uložit do zásoby a později z ní čerpat. S mrkví ale vždy snězte i nějaký ten zdravý tuk. Sílu nemá jen mrkev čerstvá, i když čerstvá a v salátech je nejzdravější, ale i vařená nebo dušená. Zkuste si ji podusit na trošce kvalitního másla a máte úžasnou přílohu k masu. Budete-li užívat mrkev pravidelně, bude se přirozeně regenerovat vaše pleť, nehty a vlasy budou kvalitnější, plodnost mužů se mnohonásobně zvýší a posílí srdce i cévy, rány se budou lépe hojit a gravidní ženy budou zářit zdravím. A to všechno tato obyčejná a mnohdy podceňovaná zelenina dokáže bez mrknutí oka (pardon, natě). Podstatná je během jara a léta i ochrana kůže před slunečními paprsky, před nedávnem bylo dokonce zjištěno, že mrkev snižuje rozvoj nádorových onemocnění.

Mrkvovou nať můžete velmi dobře zužitkovat jako náhražku petrželky. Přidáváme ji k dochucení a zdobení pokrmů. Kvašená mrkev spolu s ostatní zeleninou dává vzniknout velkému množství vitaminu C, enzymů, laktobacilů a kyseliny mléčné. Příznivě tak působí na naše střeva, je to velmi dobré přírodní probiotikum i prebiotikum. V případě problémů s kůží můžete opět sáhnout po mrkvi. Jednoduše ji nastrouháme a přikládáme na zanícené rány a spálenou pokožku jako obklad.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz