Hlavní obsah
Názory a úvahy

Lásky a (ne)lásky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Marcela Zlatohlávková

Láska nemůže být elixírem života, pokud namícháme špatné složení celého elixíru

Často mluvíme o lásce, ale víme o ní všechno, co jí dovolí vzkvétat a rozletět se do nekonečných výšin?

Článek

Odpovídám, že v mnoha případech nikoliv, protože jinak by nebyly rozvody a vztahy, které člověka dovedou dříve k šílenství než k plnohodnotné lásce. Mnoho lidí se samoty bojí natolik, že vůbec nepřemýšlí o tom, jaké má partner kvality. Láska přijímá a chce partnera takového, jaký je, ale z nekvalitního materiálu nemůže vzejít dokonalý výrobek. Partneři musí především také vnitřně dospět, aby nezůstali ve vztahu dětmi. A k partnerovi se také musíme jako k partnerovi chovat – ne si ho plést s rodiči nebo dítětem. Láska nemůže být elixírem života, pokud namícháme špatné složení celého elixíru. Nakonec, zkuste si poplést slánku s cukřenkou a uvidíte sami, co vznikne.

Pokud si vysníme pohádku, která se nestane skutečností, pociťujeme bolest. Potom se dostaneme mimo proud naší vlastní životní síly a prakticky nemůžeme čerpat z vlastních zdrojů energie. Když se neodvážíme udělat to, co opravdu chceme, čili například ukončit pro nás traumatizující vztah, bolest se jen prohloubí. Tato neschopnost přijímat realitu vyvolává hněv. Hněv je zde proto, aby se člověk vyhnul pocitům bolesti a zodpovědnosti za ni.

Ze vztahu (a také z čehokoli jiného, co v našem životě děláme), bychom měli mít radost. Ta slouží k vyživování lásky a síly člověka. Mnoho žen (ale i mužů, není to pravidlo) trpí ve vztazích buď proto, že jsou pod nadvládou emočně labilního partnera, nebo se zamilovali do nesprávného člověka. Objevuje se týrání i v té nejkrutější formě a tím přichází do jejich života strach. A strach je ten nejhorší zabiják všeho krásného, co v sobě máme. Máme-li strach, nejednáme v zájmu sebe samých, ale pod vlivem vnějších okolností. Znám případy, kdy se „ve jménu lásky“ do té doby sebevědomá žena zamilovala a vzala si partnera, který ji nakonec připravil o všechny životní úspory a vztah z ní udělal bojácného člověka, který začal koktat a neustále se třást. Teprve v posledním možném okamžiku se rozhodla od manžela odejít. Takové štěstí neměl muž, který měl drogově závislou partnerku, která mu nechávala doma malé dítě a sama se objevovala ve společné domácnosti poskrovnu. Tento případ bohužel skončil sebevraždou mladého člověka.

Chtějte po lásce, aby vám do života přinášela radost a pečlivě zaznamenávejte, kdo člověk, který má naplnit slovo „láska“, doopravdy je. Je totiž mnohem snazší se odmilovat, než dávat dohromady zlomenou a hodně bolavou duši.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz