Hlavní obsah
Názory a úvahy

Stát mi nebude přikazovat, jestli mám mít dítě!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Marcela Zlatohlávková

Jak může stát rozhodovat o tom, zda má mít žena dítě, když si je vědoma toho, že má ona či partner v rodině autismus a jiné zdravotní potíže

Daň z bezdětnosti byla politika zavedena v Sovětském svazu a dalších komunistických zemích od 40. let 20. století.

Článek

Českem zaznívá návrh zvýšit daně bezdětným o 2 %. Tento návrh pan poslanec Jiří Karas vidí jako soudržnost s lidmi, kteří děti mají. Asi mu nějak uniklo, že daň z bezdětnosti byla politika zavedena v Sovětském svazu a dalších komunistických zemích od 40. let 20. století. Režim Josifa Stalina ji zavedl s cílem povzbudit dospělé lidi k reprodukci a činila 6 % ze mzdy bezdětné osoby.

Ptám se, jak může stát rozhodovat o tom, zda má mít žena dítě, když si je vědoma toho, že má ona či partner v rodině autismus a jiné zdravotní potíže, když vidí, kolik péče a finančních prostředků takové dítě stojí. Co mají dělat neplodní muži a neplodné ženy, kteří by dítě chtěli, ale štěstí se na ně v tomto směru neusmálo. Z jakého důvodu by měla mít dítě nemocná žena, která není duševně zdravá, propadá depresím (v naší společnosti stále častější jev u mladých lidí, kteří končí na prášcích a v psychiatrických léčebnách). Proč má někdo někoho nutit, aby zplodil potomka do věkové hranice 35 let? V Sovětském svazu se dokonce šestiprocentní daň z příjmu týkala mužů od 25 do 50 let, u vdaných žen od 20 do 45 let. O žádném stropu se u nás nemluví čili i šedesátiletá žena, která nemohla mít děti, bude platit 2 % za ty, kteří nezodpovědně přivádějí děti na svět?

K tomu, aby se žena rozhodla mít dítě, by měla mít zázemí a sociální jistoty. Nemusí mít dítě, samozřejmě, může platit onu dvouprocentní daň, ale určitě ne dobrovolně, protože jí tyto finanční prostředky budou chybět třeba na léky. Nefunguje zdravotnictví (zkuste najít pro dítě zubního lékaře), ve školství jsou také problémy. Lidé tak budou závislejší na sociálních dávkách – asi právě na ně půjdou ony dvě procenta. Doufám, že tento zákon neprojde, protože i když jsem matkou, určitě bych si nenechala přikazovat, jestli mám mít dítě. A už vůbec ne od státu, který nemá vyřešeny tak základní věci, jako je například dostatek léků v lékárnách (dnes už snad „lekárnách“, protože se vždycky polekám, když musím pro léky). Děti by měly přinášet radost, ne je plodit jen proto, že to někdo chce a prakticky na to ani nemá žádné zázemí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz