Hlavní obsah
Jídlo a pití

Vejce nejen velikonoční

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Marcela Zlatohlávková

Už víte, které vejce vám bude o letošních Velikonocích více chutnat?

Slepičí vejce jsou na Velikonoce základní surovinou k téměř každému receptu, víme o nich ale všechno?

Článek

Slepičí vejce jsou na Velikonoce základní surovinou k téměř každému receptu, víme o nich ale všechno? Ano, samozřejmě, mají skořápku a uvnitř bílek a žloutek, bílek je dokonce nejlepším zdrojem bílkovin. Všimli jste si ale rozdílu v jejich chuti a barvě?

Kvalitu vajec ovlivňuje hlavně to, jestli je nosnice namačkaná v malém kurníku (což je ovšem pro holou klec o rozloze o malinko větší, než je ona sama, honosný název), nebo má přirozenou možnost pohybu a dostane se jak ke slunečnímu světlu, tak k trávě. Slepice jsou povětšinou chovány v klecových chovech, v tzv. bateriích. Možná si pomyslíte, že i vy můžete žít v paneláku a nijak vás to neovlivňuje, proč by tedy slepice nemohla být umístěna v kleci. Tak si to ale představte s celým systémem – někdo na vás bude sedmnáct hodin denně pouštět intenzivní světlo (právě světlo podporuje snášení vajec), nemohli byste dělat nic, co je vaší přirozenou potřebou, třeba se mýt (slepice si potřebuje čistit peří) a dejme tomu ve třiceti letech (u nosnic je to v roce) by vás poslali na jatka, protože jste už pro společnost neužiteční. A když by vás na ty jatka vezli, nikdo by vás nešetřil, takže si polámete nohy a ruce a už takhle dost vyčerpaní se dostanete do posledního stádia. A když budete onou „šťastnou“ nosnicí, která toto všechno absolvuje, skončíte nakonec na talíři u někoho, kdo nedá dopustit na dobrou slepičí polévku. Až se mi chce takovým jedlíkům popřát ironicky „dobrou chuť“. Taková vejce i slepice nabízejí v obchodech, ale bohužel i v jídelnách a restauracích, protože patří mezi cenově dostupnější.

Welfare – slepičí pohoda

Welfare, neboli také životní pohoda, je jeden ze způsobů, jak chovná zvířata pěstovat. Znamená to, že zvířata netrpí žádnou psychickou ani fyzickou újmou, mají možnost volného výběhu, nikdo je netýrá a dostávají odpovídající krmivo. Pohoda zvířete je tak určena jeho schopností vyhnout se strádání a zachovat si psychickou i fyzickou zdatnost. I obyčejná slepice cítí bolest, strach, nebo radost. Pochopit podstatu welfare vlastně znamená pochopit všechny faktory, které na zvířata působí. Welfare je stavem naplnění materiálních a nemateriálních podmínek, které jsou předpokladem zdraví organismu, kdy je zvíře chováno v souladu s jeho životním prostředím.

Už víte, které vejce vám bude o letošních Velikonocích více chutnat? Pakliže ještě tápete a nevíte, podle čeho vejce vybírat, stačí se podívat na první čísla kódu přímo na vejci. Tady určitě nestačí prohlédnout si šťastnou slepici na obalu obloženou několika k zulíbání žlutými kuřátky, protože právě takové krabičky mohou být značně zavádějící.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz