Hlavní obsah
Názory a úvahy

Podnikatelé s byty pro krátkodobé turistické ubytování porušují zákon

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Fotobanka Profimedia

V posledních dnech se v médiích opět objevily články týkající se poskytování ubytovacích služeb v bytech a bytových domech, nabízených přes internetové platformy jako Airbnb, Booking.com a další.

Článek

Množství bytů nabízených pro krátkodobé ubytování turistů dosáhlo úrovně před covidovou pandemií. Víme, že asi 40 % těchto služeb v Praze nabízí majitelé desítek až stovek bytů. Takže nejde o příležitostné sdílení vlastního bytu, ale o podnikání s byty určenými k bydlení.

Od počátku svého působení v Senátu jsme spolupracovali se spolky a občany, na které tenhle způsob podnikání dopadá a kterým dost často bere klid, narušuje jim soukromí a zatěžuje je nepořádkem. Dlouho jsme debatovali, které zákony novelizovat a jak nastavit pravidla pro tenhle způsob podnikání. Studovali jsme příklady jiných světových metropolí.

Postupně jsme dobrali k tomu, jak tenhle problém z hlediska práva řešit, tak si to shrňme:

  1. Soustavné poskytování ubytovacích služeb v bytech a bytových domech, které nejsou pro tento účel zkolaudované, je nelegální. Stavební úřady by ho měly postihovat.
  2. Tento výklad platných norem předložil veřejný ochránce práv, v metodice si ho osvojilo Ministerstvo pro místní rozvoj a začaly se podle něj řídit i první stavební úřady. V podobném duchu už padlo i první soudní rozhodnutí.
  3. Nepotřebujeme žádné nové zákony. Stačí, když se stavební úřady budou držet platného stavebního práva, výkladu MMR a veřejného ochránce práv a důsledně ho vymáhat.
  4. Komu bude způsobena újma v souvislosti s poskytováním ubytovacích služeb pro turisty, může se obrátit na stavební úřad, a požadovat nápravu.

Původní myšlenka příležitostného sdílení vlastních bytů přes internetové platformy je skvělá. Sdílená ekonomika zvyšuje efektivitu využívání zdrojů, může nám šetřit peníze a propojovat nás. Využívat za poplatek různé věci a nemuset je vlastnit je levnější a šetrnější k přírodě. Sdílení kol, knih, aut nebo různých domácích potřeb je prostě nová, moderní a udržitelná dimenze komfortu. Masivní podnikání s krátkodobými pronájmy bydlení pro turisty ale tuhle myšlenku zneužívá. Skryté přetváření bytů a celých bytových domů na jinou formu hotelů, jde nejen proti stavebním předpisům, ale ničí logiku měst, znepříjemňuje místním život, zhoršuje dostupnost bydlení a zdražuje nájem. Teď víme, že je to nezákonné a máme cestu, jak se proti tomu bránit.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz